Mesterleveleket adtak át

Közösen tettek fogadalmat a frissen avatott mesterek a Kereskedelmi és Iparkamara mesterlevél átadó ünnepségén, amely egyúttal a végét jelentette annak a több mint fél éven át tartó programnak, melynek során 10 szakmában, 99 szakembert képeztek mesterré. Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a frissen avatott mestereket köszöntve elmondta az országnak és a megyének is nagy szüksége van jól képzett szakemberekre. Ebben pedig a megyei Kamara élen jár és erre törekszik majd a jövőben is.

 

Jó mesterek kellenek

 

– Ma már minden vállalkozó nagy gondja a szakmunkásképzés utánpótlás. Ahhoz hogy Magyarországon legyenek jó szakmunkások ahhoz jó mesterekre van szükség. Elmondhatom, hogy az utóbbi két évben a Kamarában több mint 380 mesterlevelet adtunk át különböző szakmákban. A mai nap is 10 szakmában 99 mesterlevél átadására kerül sor és nagyon reméljük, hogy az általuk tanított szakmunkások majd a megyében is jól fognak tudni teljesíteni – emelte ki Pekó László, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Alapos képzés

 

A hatályos szakképzési törvény értelmében ez év szeptember 1-jétől a gyakorlati képzést folytató szervezetnél gyakorlati oktatóként azokban a szakképesítésekben, amelyekben a szakképesítésért felelős miniszter kiírta a mestervizsga követelményeket csak mestervizsgával rendelkezők képezhetik a tanulókat. A kereskedelmi és iparkamara fontos feladatának tekinti, hogy a tanulóképzésben közvetlenül résztvevő szakemberek megfelelő, alapos elméleti, gyakorlati, pedagógiai ismeretek birtokában adhassák tovább a tudásukat a fiatal szakembereknek. Ennek érdekében a megyei kereskedelmi és iparkamara az NFA terhére 25 mesterjelöltnek adott lehetőséget a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott képzésekre, illetve további 74 főnek biztosított kedvezményes finanszírozású felkészülési lehetőséget. Az ünnepélyes átadón ők 99-en vehették át a mesterleveleiket, összesen 10 különböző szakmában. Féki Lóránd autószerelőként vehette át a mesterlevelet. 

– Ez mindenképpen szakmai előrelépést jelent és nagyon fontos hogy sikerült, nagyon örülünk neki. Kell a szakmai továbblépéshez, az előrehaladáshoz, meg hogy lépést tartsunk a fejlődéssel a szakmában és az élet minden területén ezáltal.

 

Jobb gyakorlati képzés

 

A program során a hallgatók pedagógiai, vállalkozási ismeretekre tehettek szert, de szakmai elméleti és szakmai gyakorlati órák során a szakmájukban új technológiai módszereket, eljárásokat is megismerhettek. A részvevők mindegyike rendelkezik a szükséges, előírt szakmai gyakorlattal, egyes szakmák esetében idegen nyelvi készségekkel, képességekkel is. A mesterképzés célja, hogy a duális szakképzés megerősítésével a szakmát tanuló diákok gyakorlati képzését tovább javítsa, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő felkészültséget biztosítva számukra. A szakképzési szabályozások hatályba lépését követően az újonnan avatott mesterek megfelelő személyi hátteret biztosítanak majd a fiatal szakemberek gyakorlati képzésében, valós munkakörülmények közötti feladatok végrehajtására való felkészülésében.

Piszár Tünde