Újra zenél a sóstói szökőkútpark
Fotó: Szarka Lajos

Sóstón a Tófürdő nyitása mellett az ország egyik leglátványosabb szökőkútjának indulása is jelzi a nyári szezont. Az élményfürdő előtti téren május 9-től, csütörtöktől már meg lehet megcsodálni a speciális fény- és hangeffektekkel teljes szökőkútparkot.

A mintegy 500 négyzetméter vízfelületű szökőkút Európában is ritkán látott, dinamikus vízképet képes megjeleníteni. A medencébe összesen 93 darab, víz alatti, szivattyúval megtáplált fúvókák került, minden fúvókából kilépő vízsugár magassága egymástól külön szabályozható, így rendkívül látványos vízjáték jön létre. A szökőkút másik különlegessége a 8 darab díszvilágítás, amely az ott lévő kandelábereken elhelyezett, 2-2 darab kültéri hangszórókból szóló zenét lekövető vízjátékkal kiegészülve páratlan látványt nyújt. A vezérlő az előre felprogramozott zeneszám ritmusára képes a vízjátékot megjeleníteni, így a zene ritmusával összhangban mozgó, csodásan megvilágított vízsugarakat láthatnak a látogatók. A turisztikai attrakciók sorába lépett egyedi szökőkútpark az idén szezontól függetlenül, teljes üzemmódban kínálja az élményt, májustól szeptember elejéig.

A szökőkút már reggel kilenckor beindul mindennap, és este 23 óráig működik, napközben – mikor kevesebben élvezik a látványát – ugyan felezett teljesítménnyel, de mozgalmasabb alapprogrammal. Ami pedig a zenei blokkokat illeti, délelőtt 11-től este 22 óráig minden órában elindul valami. Természetesen, ahogy haladunk az este felé, egyre bővebb a kínálat. Míg délelőtt és kora délután 2-2 slágerre „táncolnak” a vízsugarak gyerek-, mai és best of zenékre, később már 6, illetve 8 zeneszám hangzik el.

A legbővebb kínálat az este kilences, ekkor 10 dalra láthatunk különleges víz- és fényjátékot. Idén a zenei blokkok naponként váltogatják egymást, a teljesség igénye nélkül hallhatunk Queen, Bon Jovi, Aerosmith, Imagine Dragons, Hans Zimmer vagy akár a klasszikusok között Vivaldi dallamot.