A szociális terület a fogyatékosság tükrében: 20 éves a Nyírségi Segítők Társasága
fotó: Szarka Lajos

A Nyírségi Segítők Társasága megalakulásának 20. évfordulóján szervezett jubileumi konferenciát a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Partnereiket és az önkéntes szakembereket hívták találkozóra, hogy számot adjanak munkájukról, bemutatkozzanak a szolgáltatók, és vázolják a jövő terveit. 

A támogató szolgálatokról, az etikus viselkedésről és a helyes bánásmódról szóltak az előadók, de a vármegyei gyámügy és az Államkincstár finanszírozással kapcsolatos tapasztalatairól is hallhattak a meghívottak.

„A Támogató Szolgálat 2003 óta létezik Magyarországon, egy modellkísérleti program eredményeként jött létre. Ez nagyon sokáig egyfajta normatív finanszírozási rendszerben működött. Ezután jött a pályázati finanszírozási időszak. Ennek az időszaknak nagyon fontos alapeleme volt, hogy ez nemcsak egy finanszírozási struktúra, hanem egy szakmatámogatási filozófia is volt”

– kezdte beszámolóját Meleg Sándor, a Szegedi Tudományegyetem mesteroktatója.

Minden területen képzett szakembergárda támogatja a 20 éve alakult Nyírségi Segítők Társasága ügyfeleit. Önkéntesek, vagy személyi segítők, pedagógusok, szociális és egészségügyi szakemberek. A partnerek között egyházi szolgáltató központ, fogyatékosokért dolgozó alapítvány, családi szervezetek, fejlesztő napközi otthon, tolmácsszolgálat, önkormányzati alapellátási intézmény, de még a Vöröskereszt helyi szervezete is.

„Gyakorlatilag mi a hátrányos helyzetű csoportoknak igyekszünk segíteni. Prioritást élveznek természetesen a fogyatékossággal élő személyek, de minden más hátrányos helyzetű csoporttal is foglalkozunk. Idősekkel, fiatalokkal, gyerekekkel, és az ő életüket, problémáikat segítünk megoldani szakembereink segítségével. Van tanácsadás, különböző mentális segítségnyújtás, foglalkoztatásba helyezés, és a szociális területnek mondhatni A–Z-ig minden része, amivel megkeresnek minket”

– tájékoztatott Petrus József, a Nyírségi Segítők Társaságának elnöke.

A 20 éve alakult társaságnak két éve az elnöke Petrus József, aki mind magánélete, mind közösségi segítő munkája szerint példaképe lehet a bajba jutott embereknek – mondták a vele munkakapcsolatban álló emberek.
A–Z-ig a jogi tanácsadástól a lakhatáson át a legkülönfélébb intézkedésekig sok mindent vállal a társaság. Ők viszont további támogatókat várnak.  

„Mi nonprofit szervezet vagyunk, és az egyesület tagjai is így tevékenykednek, mi igazából a háttérben dolgozunk. Nem vagyunk a kirakatban. Nincs anyagi segítségünk, viszont vannak olyan programjaink, amihez jó lenne, ha lenne befogadó hely, mint ahogy a könyvtár most befogadta rendezvényünket, amit ezúttal is köszönök. A fiataloknak robotikára próbálunk most helyet keresni. Az egyik partner szervezet rendelkezésünkre bocsátotta az irodáját, de sajnos picurka a hely, úgyhogy most nagyobb helyet keresünk, ahol a fiatalok tudnának fejlődni, hogy a későbbiekben a tanulmányaikban, munkájuk, életük során ez az előnyükre váljon”

– folytatta az elnök.

Nyíregyháza önkormányzata aktívan együttműködik ezekkel a szervezetekkel – a Nyírségi Segítőkkel is –, akik pótolhatatlan szolgálatot tesznek. Foglalkoznak a rászorulókkal, és lehetővé teszik a hozzáférést a különböző egyesületekhez, alapítványokhoz, társaságokhoz. 

„Petrus József, aki a társaságnak az elnöke, egyben a Családsegítő Központ keretein belül főállású fogyatékosságügyi tanácsadó. Nemcsak a városban, hanem a vármegyében is ellát szolgálatot, másodmagával. 2023-tól teremtettük meg ennek a lehetőségét. Státuszokat biztosítunk arra, hogy főállású tanácsadó foglalkozzon a fogyatékosok ügyeivel. A kettő nem választható szét, amit az elnök úr végez napi főállású munkájában, illetve szervez civil szereplőként. Nagyon fontos és értékes valamennyi civil szervezetnek a munkája. Említettem ezt a fogyatékosságügyi tanácsadást, ami a Tűzoltó utcán működik, a Családsegítő keretében. Korábban is működtettük pályázati forrásból, de most már van költségvetési fedezete, és betervezzük Nyíregyháza költségvetésébe”

– nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Az önkormányzat vállalásai között említette az alpolgármester a 2020-ban épített nappali ellátó centrumot az Ószőlő utcán, a mellette üzemelő szenvedély- és pszichiátriai betegek számára kialakított lehetőséget, vagy a szomszédságban álló lakóotthont, amelyben emberhez méltó életet lehet élni.


A segítő szervezetet e-mailben vagy telefonon, illetve a közösségi oldalakon érdemes keresni. A nyirsegisegitoktarsasaga@gmail.com, illetve a 20/314-3634-es telefonszámon léphetnek kapcsolatba Petrus József elnökkel és kollégáival.
 

Kapcsolódó galéria

Nyírségi segítők - konferencia