ROADPOL Truck & Bus – Fókuszban a szállítók

A ROADPOL éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség május 13-a és 19-e között Magyarország egész területén a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok fokozott közúti ellenőrzését végzi. Hétfőtől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és Nyíregyháza útjain is fokozott ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők.

– Május 13-tól ezen a héten a hétfői naptól a Truck & Bus állomáshoz érkeztünk ismételten, mivel ez már ebben az évben a második. Itt gyakorlatilag a tehergépjárműveket és a buszokat ellenőrzik a kollégáink ezen a héten. A vármegyénkben itt 7 helyszínen 7 szolgálati csoportban ellenőrizünk a kapitányságokat illetve határrendészeti kirendeltségeket is bevonva. Természetesen az elemző, értékelő munkát figyelembe véve a forgalmasabb útszakaszokon a tehergépjárművek esetében is külön-külön ezt mérlegeltük, valamint a buszoknak a forgalmát tekintve, hogy hol érdemes ellenőrizni, hol tudunk célirányosan ezekre a járművekre koncentrálni – hangsúlyozta Koncz László alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A ROADPOL Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében a rendőrök elsősorban a vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják. Emellett a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét ellenőrzik. A korábbi és a jelenleg is zajló akció kapcsán Szabolcs vármegyében pozitívak a tapasztalatok, kirívó szabálysértések kapcsán eddig nem kellett intézkedniük a rendőröknek.

– Az eddigi tapasztalataink alapján a sok ellenőrzésből kifolyólag, a korábbiakban történt ellenőrzéseknek a hatására úgy gondolom, hogy a gépjárművezetők, tehergépjárművezetők esetében betartják legtöbb esetben a szabályokat. Jelenleg nem mondható el, hogy nagyon sok szabálytalanságot fedtek fel a kollegáim, inkább biztonsági öv elmulasztása miatt, apró szabálysértések okán, de kirívó szabálytalanságot nem fedtünk fel az eddigi ellenőrzések során – emelte ki Koncz László alezredes.

Koncz László alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője azt is elárulta, a héten zajló Truck & Bus ellenőrzést követően a rendőrség június 17-e és 23-a között az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére fókuszál majd. Június 21-én pedig egy 24 órás ellenőrzésre is készülnek.