Kevesebb bűncselekmény, több kamera – Ülésezett a nyíregyházi közgyűlés
Fotók: Szarka Lajos

Sokat javult a közbiztonság helyzete, csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Nyíregyházán – ez derült ki a rendőrség beszámolójából a csütörtöki közgyűlésen. Az idén 140 éves Nyíregyházi Tűzoltóság is tájékoztatást adott a 2023-as évről, tavaly kevesebb szabadtéri tűzeset történt, a műszaki mentések száma viszont jelentősen növekedett. A képviselők döntöttek az újabb térfigyelő kamerák telepítéséről is, így hamarosan már 330 eszköz működik majd a város számos pontján. A június 9-ei önkormányzati választás előtti utolsó közgyűlésen szóba került még a kőlaposi gyalogátkelőhely kialakítása és a Júlia Fürdő is.

Egy hiányzó mellett 21 fő vett részt a csütörtöki nyíregyházi közgyűlésen, ahol 37 napirendi pontról döntöttek a képviselők nyílt ülésen. A szokott módon, a két közgyűlés között történt beszámolóval kezdődött a közgyűlés, majd dr. Kovács Ferenc polgármester szóbeli kiegészítésében közölte, újabb bankautomatákat telepítettek az elmúlt időszakban a városban.

Az önkormányzat sikeres megállapodást kötött az MBH Bankkal, így a városlakók igényeit figyelembe véve már a Búza téri piaccsarnoknál, a nyírszőlősi Szőlőszem Bölcsőde mellett, Oroson a Fő utcán, Kertvárosban a Fészek utcai ABC előtt és a Tokaji úti vásártéren is kint vannak az új bankautomaták. A bank a szerződésünkben további öt automata kihelyezését vállalta a következő évben” – mondta a polgármester.

Nyírszőlősi és sóstóhegyi tervek

Néhány napirendi pont előtti felszólalással folytatódott az ülés, elsők között Jászai Menyhért alpolgármester kért szót és kiemelte, az önkormányzat a Csongor és Tölgyes utcák teljes hiányzó szakaszának megépítéséhez rendelkezik engedélyes és kiviteli tervekkel. A két utca építését és felújítását együtt kezeli a városvezetés, a TOP Plusz programból kívánnak forrást igényelni, tette hozzá Jászai Menyhért. A Nyírszőlőst Sóstóheggyel összekötő úthoz készül a tervezői költségbecslés, jelenleg vizsgálják a felújítás részleteit – hangsúlyozta az alpolgármester. A terület közigazgatásilag Kótajhoz tartozik és megkerülhetetlen tény a felújítás szempontjából.

Kőlaposi gyalogátkelőhely

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt kérte Babosi György ellenzéki képviselőtől, hogy ne vezesse félre a kőlaposiakat, amikor közösségi oldalára feltöltött posztjában úgy fogalmaz: a kőlaposi gyalogátkelőhely kialakításához mindössze 6 csíkra és két táblára lenne szükség. A posztban szerepel az is, hogy egy ott élő 2004 óta kérte ezt a zebrát már a korábbi városvezetéstől is.

Ez a kőlaposi ember nemrégen hunyt el, talán illett volna a nevét kimondani, Szabó Istvánról van szó. 6 csík és 2 tábla, na, ilyenkor szoktak felvisítani a szakemberek. Én ezt átéltem, hiszen 14 éve vagyok képviselő és nagyon sok gyalogátkelőhely létesítésében működtem közre: Eperjes utca, Szalag utca, 4-es Huszárok útja, Korányi Frigyes-Fábián Zoltán kereszteződése, és évek óta küzdök a kőlaposi gyalogátkelőhely létesítéséért. Képviselő Úr, Ön még akkor jósavárosi képviselőjelöltként igyekezett dolgozni, tevékenykedni, amikor én már dolgoztam a kőlaposiakkal együtt” – Halkóné dr. Rudolf Éva frakcióvezető, Fidesz-KDNP.

Ez egy külterületi út, ahol más jogszabályokat is figyelembe kell venni – tette hozzá Halkóné dr. Rudolf Éva, jó hír viszont, hogy a beruházást sikerül megvalósítani és gyalogátkelőhely épül a 4-esen Kőlaposnál. A 4-es főút a Magyar Közút kezelésében van, állami tulajdonú út – egészítette ki a felszólalást a polgármester. Babosi György erre úgy reagált, Szabó Istvántól idézett, bár a jegyzőkönyvben pontosan így szerepelnek az egykori kőlaposi férfi szavai: „legyenek szívesek 6 rubrikát fölfesteni”.

Júlia Fürdő

A Júlia Fürdővel kapcsolatban a nyíregyházi városlakók petíciót indítottak, amire én azt hiszem már a kétezer aláírást összeszedtük. Tudom, most nemrég olvastunk erről valamit, tehát azt szeretném kiemelni, hogy a nyíregyházi lakosságnak, lakóknak szüksége van a Júlia Fürdőre” – kérdezte Babosi György.

Babosi György kérdésére dr. Podlovics Roland alpolgármester válaszolt, miután mint a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. korábbi vezérigazgatója, ismeri a fürdő állapotát.

Nem „valami” jelent meg, hanem a tények jelentek meg. Ezek pedig arról szólnak, hogy 1958-ban lett fúrva ott egy termálkút. Ez 980 méter talpmélységű, a termálkút vízhozama, amikor én 2011. február 28-án odakerültem vezérigazgatónak, akkor olyan 400–450 liter/perc volt, ami nagyon alacsony ahhoz képest, hogy a kezdeti időszakban 6–700 liter/perces vízhozam volt. Be voltak szakadva a szívónyílások, rendbe kellett tenni ezt a kutat, és az oka egyébként az volt, hogy 1958-tól 2011-ig senkinek nem jutott eszébe, hogy egy frekvenciaváltót be kellene építeni a szivattyúra” – mondta válaszában dr. Podlovics Roland.

Ez lett volna a hosszú távú, biztonságos üzemeltetés alapja – tette hozzá az alpolgármester. Ezt a frekvenciaváltót majd a jelenlegi városvezetés építette ki 2012-ben, most pedig már olyan állapotban van, hogy ki kell cserélni, hangsúlyozta dr. Podlovics Roland. Az engedélyes tervek készen vannak, de ez új termálkútnak komoly költségei vannak, ezért a forrást várja hozzá a városvezetés.

Kevesebb bűncselekmény, hatékony rendőrség

A csütörtöki közgyűlés rendőrségi beszámolóval folytatódott Nyíregyháza közbiztonságának helyzetéről, a 2023-as évi eredményekről. Ebből kiderült, hogy csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a korábbi évhez képest, valamint a kiemelten kezelt regisztrált bűncselekmények száma is csökkenést mutat, ez a tendencia 2015 óta folyamatos. Ilyen kiemelt bűncselekmény például az emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság. Nyíregyházán számuk az elmúlt évben 1317-ről 1174-re csökkent. Amíg több mint 130 darab kerékpárt loptak el tavaly Nyíregyházán, addig meglepően pozitív, hogy autót viszont egyet sem.

Örömmel tájékoztathatom a tisztelt közgyűlést, hogy a vármegyei főkapitányság vezetése a Nyíregyházi Rendőrkapitányság előző évi munkáját a legjobb helyen értékelte a megye rendőri szervei között 2023 vonatkozásában. Én ezt ezúton is köszönöm elöljáróimnak, valamint munkatársaimnak, akik mindent megtettek, hogy ezek az eredmények megszülessenek. Ha beszámolókról beszélünk, a legfontosabb mindig az Önök előtti beszámoló, hiszen itt kapunk igazi visszacsatolást arról, hogy mit tapasztalnak az itt élők és hogyan látják a mi tevékenységünket” – mondta szóbeli kiegészítőjében Tóth Attila, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője.

A beszámolóból az is kiderült, hogy a rendőrség intenzív prevenciós kampánya ellenére is tovább emelkedett az online térben elkövetett csalások száma. A nyomozás eredményessége az országos átlag felett van városunkban, a vármegyei jogú városok között az előkelő 9. helyet foglaljuk el – derült ki a beszámolóból. A közlekedésbiztonság javítása érdekében a fokozott közúti ellenőrzések végrehajtásán túlmenően széles körű baleset-megelőzési tevékenységet folytattak 2023-ban is. A jövőre vonatkozóan több célkitűzés is van a hatóságnak, ezek közül az egyik kiemelt a kábítószerrel és az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmények elleni következetes és hatékony fellépés. A részletes beszámolót és a hatóság munkáját Jeszenszki András ellenzéki frakcióvezető is megköszönte.

Az látható az esetszámokban, amely az előző években is felmerült kapitány úr által, hogy nyilván a teljes esetszám megszüntetése lehetetlen, ugyanakkor arra figyelnie kell a rendőrségnek és ez kitűzött célként jelent meg az első beszámolónál is, amikor a szóbeli kiegészítést hallhattuk, hogy ehhez látható rendőrség kell. Ez nyilvánvalóan jelen van Nyíregyházán, ezt tapasztaljuk mindannyian. Ez nagyon fontos, az esetszámok stagnálásában vagy csökkenésében ennek kiemelt szerepe van” – mondta Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Halkóné dr. Rudolf Éva is megköszönte a hatóság munkáját, úgy fogalmazott: a személyes jelenlét visszatartó erő. Óriási dolog, hogy ennyit javult a közbiztonság helyzete az elmúlt években a városban, ezt már dr. Kovács Ferenc polgármester mondta a kapitányságvezetőnek.

Bővül a térfigyelőkamera-hálózat

Tóth Attila majd kiemelte azt is, országos szinten is kiemelkedő térfigyelőkamera-hálózattal rendelkezik Nyíregyháza, ez nagy segítség a rendőrség, a közterület-felügyelet és más hatóságok számára is. A közgyűlés csütörtökön pedig elfogadott egy olyan előterjesztést is, amely alapján a következő időszakban még tovább bővül ez a hálózat. Nyíregyházán jelenleg 309 köztéri térfigyelő kamera működik és még májusban 23 újabbat telepítenek 15 helyszínen, valamint az ipari parkba 182 darabot. De az emelkedés nem volt mindig ilyen dinamikus. 2010-ig összesen 12 térfigyelő volt a két állomáson és a piacnál. Ma ott tartunk, hogy hamarosan több mint félezer pásztázza majd a környezetünket a még fokozottabb biztonságérzetért. A kamera mellett azonban meg kell említeni a humán erőforrást is, a közterület-felügyelet plusz két fővel ellenőrzi ezentúl a felvételeket.

Tűzoltósági beszámoló

Ezt követően a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2023-as beszámolóját ismerhette meg a közgyűlés.

Idén 140 éves a nyíregyházi tűzoltóság, ez a tűzoltóság az ország egyik legnagyobb személyi állománnyal és a leggazdagabb technikai eszközparkjával rendelkező tűzoltóság az országban. A működési területünkhöz 33 település tartozik, ahol ellátjuk az elsődleges mentési és tűzvédelmi feladatokat. Természetesen emellett baj esetén a működési területen kívül is segítséget nyújtunk, és mindenhol elismerően nyilatkoznak szerencsére a nyíregyházi tűzoltók munkájáról” – Oszlár Gábor, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

A beszámolóból kiderült, 2023-ban összesen 1923 jelzés érkezett, ebből 946 db tűzeset és 977 db műszaki mentés volt, mely a megyében történt összes káresetnek a 41,6%-a. Az elmúlt év időjárási szélsőségei jelentősen befolyásolták a kialakult káresetek számát és fajtáját. A 2023-as év csapadékban gazdagabb volt, így a kora tavaszi és nyári időszakban kevesebb szabadtéri tűzeset történt. A műszaki mentések száma az egy évvel korábbiakhoz képest jelentősen növekedett.

Fenntartható városfejlesztés

A képviselők döntöttek a „Fenntartható városfejlesztés” című pályázati felhívásra benyújtandó „Csaló közi csatorna rekonstrukciója” című pályázati program elfogadásáról is. A projekt célja a Csaló közi csatorna rekonstrukciója, a csatorna kapacitásának javítása és a csapadékvíz hatékonyabb kezelése, a csatorna medrének rendezése, a vízfolyás rekonstrukciója, valamint a gyeprácsos árok kialakítása és egyéb földmunkák elvégzése, valamint egy átkelő híd létesítése is megvalósulna. A projekt tervezett összköltsége: bruttó 400 000 000 Ft. Majd elfogadták a város 2023. évi költségvetési végrehajtásáról készült beszámolót is, amelyet Varga János könyvvizsgáló részletezett: „Megállapítjuk, hogy a beszámoló, illetve a rendelettervezet az érvényes jogszabályok alapján került összeállításra. Ennek alapján a 2023. évi költségvetés teljesítését 128.483.983.255 forint bevétellel és 115.357.833.591 forint kiadással elfogadásra javasoljuk.”

Május 18-án szombaton 10 órától a Nyíregyházi Televízió újra leadja a teljes közgyűlést.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20240516