Lájkolom az észszerűbb helyesírást!

Dr. Minya Károlyt, a Nyíregyházi Főiskola tanárát szólítottuk meg a tudnivalók kapcsán. Nem csak mi tettük: éppen tanácsot adott a világhálón, mikor felkerestem. Az e-nyelv.hu-ra azóta magam is rákattintottam. Érdemes, mert a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport félszáz nyelvésze (köztük Minya Károly), s doktorandusza ad rajta 24 órán belül ingyenes, hiteles útmutatást. Az elmúlt évtizedben 16 000 kérdést válaszoltak meg azoknak, akik a szabályokat követni, használni szeretnék.

 

Három évtizedes ritmus

 

„Mindenki nyugodjon meg” – idézi Balázs Géza nyelvészbarátját bevezetőül, mielőtt valaki megijedne, hogy sokat változott a szabályzat. A folyamat amúgy természetes, és a könyvet harmincévenként hozzáigazítják a nyelv belső mozgásához. A helyesírás ugyanis megállapodáson alapszik, amit a Magyar Nyelvi Bizottság (melynek nyolc évig tagja volt), 2003-ban kezdett újragondolni.

 

Írás az ejtéshez

 

Tanár úr szerint észszerűbb és megengedőbb lett a mostani, tizenkettedik kiadás. A példánál maradva: a -szerű utótag most már így írandó, szemben a korábbi ésszerűvel. Észrevettük? A szemnek is szebb, csakúgy, mint az árbóc és a búra. Utóbbi kettő alkalmazkodott a valós kiejtéshez, így már senki sem „ronthatja” el hosz­szú magánhangzóval.

[REKLAM]

Szintén az élet enyhítette a következő szabályt: már méhhel és nem méhvel van dolgunk, hiszen egyre inkább elkezdtük nyomatékkal ejteni a ’h’ hangot a szó végén, így kézenfekvő lett az írásbeli hasonulás is.

 

Papp Mariann példája

 

BÚÉK! Így köszönthetünk most már mindenkit helyesen – pedig eddig nem ez volt a hivatalosan elfogadott írásmód, figyelmeztet a főiskolai tanár. S ha Mariann-nal megyünk szilveszterezni, akkor tegyük ki hozzá a kötőjelet is írásban. (Korábban egybeírtuk, csak két ’n’-nel, három pedig továbbra sem lehet egymás után.) S ha a vezetékneve Papp, akkor vigyük tovább a logikát bátran: Papp-pal.

 

Ímélezzünk!

 

De Papp Mariann asszonynevének verzióit, esetleg a postai címének írásmódját hiába keressük a szabályzatban, mivel ezek valójában jogi-közigazgatási kérdések, így kikerültek belőle. Új elemként bejött viszont számos angolszász eredetű kifejezés, amely már megkerülhetetlen.
Az e-mail most már így (is) helyes: ímél (kár, hogy nem fényposta), a lájknál viszont tiltott (legalábbis magyar szövegben) a like írásmód. A pendrive-ról viszont még említést sem tesz a könyv – talán, majd 2045 környékén...

 

1-je és 1-e

 

Búcsúzzunk két sokakat érintő példával és egy jó tanáccsal. Ha valaki április elsejét így írja: 1-e, már nem nézhetik bolondnak (de továbbra is érvényes az 1-je), s a szabályzat engedi, hogy a Demecseri Káposztás Napokat csupa nagybetűvel kezdjük, éppen, mint a nagyobb hivatalok, szervezetek alsóbb osztályait – eddig csak szokásban volt, de hibásan.
E néhány jellegzetes példa elolvasása után azért jó kézbe venni magát a kötetet, melynek újszerű, modern tárgymutatója is van, a könnyebb kezelhetőség kedvéért. Ha pedig kérdésünk van, bátran tegyük fel, üzeni dr. Minya Károly, mert a nyelv élő, s folyamatosan változik. A helyesírásunkkal együtt.

Tarczy Gyula