Enikő elem(é)ben van

Enikő nevéhez az úgynevezett Joule-tolvaj szerkezet továbbgondolása fűződik, amivel lemerült és már kidobásra szánt elemeket használ fel az eszközök működtetéséhez. A beszélgetésünk során megtudtam, az év elején felhívta a figyelmét a fizikatanára egy versenyre, amire pályamunkának a Joule-tolvajt választották, ekkor került kapcsolatba a különleges elektronikai áramkörrel.

– Egy újonnan vásárolt ceruzaelem kapcsai között mérhető feszültség körülbelül 1,5 V. Ha lemerül, akkor ez az érték már alig 1,2 V. A Joule-tolvaj nevű áramkörnek köszönhetően azonban kisajtoljuk a maradék energiát, amivel zseblámpát vagy akár olvasólámpát is működtethetünk. A szerkezet noha már világszerte ismert, Magyarországon még nem elterjedt, ezért is foglalkoztam ennek a továbbgondolásával – tette hozzá.

A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Enikő a közelmúltban Zsigó Zsolt tanár úr felkészítésének köszönhetően Szekszárdon – a  Kutató Diákok Országos Szövetségének szervezésében – Műszaki és Reáltudományi Tematikus Konferencián vehetett részt, ahol bánkis társaival együtt, sikeresen szerepelt. Enikő a Joule Thief (Joule-tolvaj) bemutatásával bejutott a miskolci döntőbe is.
Arra, hogy miért ezt a szakterületet választotta a tehetséges lány, egyszerű választ kaptam: „belenőtt”. Édesapja is ezen a szakterületen dolgozik, testvére pedig szintén a fizikában jeleskedik, így nem is meglepő, hogy Enikő is kedvet kapott a reál tudományokhoz.

Jelenleg a kilencedik évfolyamon ő az egyedüli lány a Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiumban. Nagyon szoros az időbeosztása, hiszen folyamatosan készül a versenyekre, de ez sem tántorítja el céljától: határozottan, céltudatosan és töretlen lelkesedéssel készül a megmérettetésekre, ahol bebizonyíthatja: egy lány is lehet elemében a fizika területén.

Keresztesi Szabina