„Életet ajándékozó kórház”

Sok segítség érkezett Nyíregyházáról

 

Ötödik alkalommal ítélte oda a Jósa András Oktatókórháznak az „Életet ajándékozó kórház” címet az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodája a 29. Kórházszövetség Nagygyűlésén. Az egészségügyi intézmény Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán foglalkoznak ugyanis azokkal az egykori betegekkel, akik potenciális donorok lehetnek. A rangos elismerés azt mutatja, hogy az elmúlt évben a Jósa András Oktatókórház biztosította az országban a második legtöbb szervadományozásra alkalmas donort.

 

37 ember életét tették jobbá

 

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, az országban a második legnagyobb intézmény a nyíregyházi, ahol héttel növekedett a szervátültetésre a lehetőség. A főigazgató hozzátette, az első a Honvédkórház, ahol kilenccel növekedett ez a szám. A Jósa András Oktatókórház 2016-ban 11 donációra alkalmas személyt adott át az EUROTRANSZPlANT rendszerének. Dr. Adorján Gusztáv elmagyarázta, ez azt jelenti, hogy 38 szervet sikerült eltávolítani, így 37 embernek sikerült az életét megmenteni, vagy az életminőségén jelentősen javítani.

 

„Amikor a halállal találkozunk, a célunk akkor is az élet”

 

Az AITO orvosai és ápolói embert próbáló csapatmunkát végeznek, amely komoly szakmai, jogi és etikai felkészültséget igényel. Magyarországon törvény rögzíti azt, hogy amennyiben nincs előzetes, magán, vagy közokiratban rögzített tiltakozás, hogy a vélelmezett beleegyezés elvén alapszik a donáció. Vagyis, az agyhalál állapotába került felnőtt magyar állampolgárok transzplantációra alkalmas szerveit hozzátartozói beleegyezése nélkül kivehetik és átültethetik a donációra várók testébe. A szervátültetésre leginkább a vese, a tüdő, a szív, a máj és a hasnyálmirigy alkalmas. Furcsa kettősség van az osztályon, hiszen amikor az orvosok a halállal találkoznak, céljuk akkor is az élet megmentése.

Dr. Szűcs Attila, a JAOK AITO osztályvezető főorvosa elmondta, mindennapi munkájuk alapvető célja az élet. A betegek életének megmentése, a betegek meggyógyítása. A főorvos hozzátette, amikor bekövetkezik egy tragikus állapot, a beteg az agyhalál állapotába kerül, az nagyon nehéz helyzetet teremt a hozzátartozóknak és a benne dolgozóknak egyaránt. Dr. Szűcs Attila kifejtette, ezt követően is mindig az életet tartják szem előtt, így számba veszik azoknak a betegeknek a helyzetét, akik az adott pillanatban is szervekre várnak, hiszen ez jelenti számukra vagy az életet, vagy pedig egy új életminőséget.

A Jósa András Oktatókórház is tagja annak az EUROTRANSPLANT szervezetnek, amely az Európai Unión belül szervezi a transzplantációkat. Így fordulhat elő az, hogy például egy májra váró beteg másik országból kap szervet, vagy az, hogy Nyíregyházáról visznek azt egy külföldi rászorulónak.

ME.
Fotó: Szarka Lajos