A Tánctudományért-díjat kapott Ratkó Lujza
A Jósa András Múzeum néprajzkutatója a szakmai díjat a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége gálaestjén Budapesten, a Művészetek Palotájában vette át.

Ratkó Lujza, a Jósa András Múzeum etnográfusa tudományos munkájában sok más néprajzi téma mellett kiemelt szerepet kap a tánc. Magát a táncot még 15 évesen néptáncosként szerette meg. A Kállai Kettős Néptáncegyüttes tagja volt, azt mondja, egy ott rendezett néprajzi vetélkedő döntötte el a sorsát: akkor határozta el, hogy az egyetemen néprajz szakra jelentkezik. Munkája és hobbija is egyben az etnográfia, és nagy szerelme a néptánc. Martin György, európai hírű magyar néptánckutató vette rá a kutatómunkára, amelyet megkedvelt és azóta is sikerrel művel: sorra születtek és születnek a tánc témájú publikációi.

 

IGAZI ÉRDEKESSÉGEKET IS HOZOTT A GYŰJTŐMUNKA

 

Ratkó Lujza azt mondta: a kezdetektől az volt a célja, hogy minél többet megmutasson az egykori hagyományokból. Amikor a 80-as, 90-es években elkezdte a kutatómunkát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már nem volt élő a néptánchagyomány, ezért falvakba járt, idős emberekkel beszélgetett, s gyűjtéseiből rekonstruálta és mutatta be a nyírségi néptánc hagyományt. Élete legszebb időszakaként emlékszik arra, amikor hetente legalább egy napot a falvakban töltött. Kutatómunkája során igazi érdekességekre is bukkant.

– A néprajztudomány sem tudta azt, hogy létezik egy kifejezetten nagyböjti játék, illetve tánchagyomány – mesélte a néprajzkutató. – Éppen a nyírségi gyűjtőmunkám során hallottam erről, és kezdtem bele ennek a kutatásába. Akkor derült ki, hogy az egész Kárpát-medencében léteznek a nagyböjt időszakához kötődő játékok, illetve a karikázó, mint tánc. Ez egy sajátos, érdekes és rituális gyökerű játék hagyomány a magyar népi kultúrában, amelynek felfedezése a néprajztudomány számára is újdonság volt.

Ratkó Lujza néptánckutató munkáját „Nem úgy van most, mint vót régen” – A tánc mint tradíció a nyírségi paraszti kultúrában című kötetében mutatja be az érdeklődőknek. De egy másik nívós könyv is a nevéhez fűződik: ő szerkesztette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészetét bemutató kötetet, amelyben tanulmánya is helyet kapott.

 

SZAKMAI ELISMERÉS

 

Ratkó Lujza etnográfus szakmai munkájáért tavaly Bátky Zsigmond-díjat kapott, most pedig A tánc világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége elismerését, A Tánctudományért-díjat vehette át.

F. A.