Lengyel nagyköveti látogatás egy jeles jubileum alkalmával
Fotó: Trifonov Éva

A Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete tett május 9-én látogatást a Városházán, ahol találkozott Dr. Kovács Ferenc polgármesterrel és dr. Ulrich Attila alpolgármesterrel. Napirendre került a két ország kapcsolata, valamint gazdasági együttműködése. A látogatáson részt vett a Lengyel Köztársaság konzulja, illetve Nyíregyháza Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának képviselete.

Először látogatott Nyíregyházára a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. Programját a Városházán kezdte, ahol többek között 50. házassági évfordulója alkalmából köszöntötte Nyíregyháza Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökét Bárkányi Tamást és feleségét, Bárkányi Wieslawat.

Fél évszázadnyi házasság és közösségépítés

– A mai nap egy nagyon jeles ünnep az életünkben, a feleségemmel Wieslawa-val 50 évvel ezelőtt kötöttünk házasságot. Lengyelországban az egyetemi éveink alatt ismerkedtünk meg.  2 fiunk született ebből a gyönyörű házasságból. Nyíregyházán 50 éve a lengyel magyar közösséget próbáljuk összefogni – emelte ki Bárkányi Tamás a Nyíregyháza Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Bárkányi Tamás azt is elárulta az eseményen, hogy a Nyíregyházi Lengyel - Magyar Baráti Társaság közösségéhez 210-en tartoznak, ez is jól mutatja a két nemzet jó viszonyát.

Ünnep és diplomácia összefonódása

Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság jelenlegi rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete 2022. április 19-én kezdte meg küldetését és örömmel fogadta el a meghívást a szabolcsi vármegyeszékhelyre. – Amellett, hogy találkoztam a város és a megye vezetőségével egy különleges alkalmon is részt vehetek, hiszen egy magyar-lengyel házaspárnak szeretnénk átadni egy érmet hosszú házasságuk alkalmából. Több témában is tárgyalunk jelenleg. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, nagyon tetszik Nyíregyházamondta el látogatásán a nagykövet.

Erős kapcsolatok és közös ünneplések

Nyíregyháza és a lengyel testvér-, valamint partnervárosi kapcsolatai erősek. Rendszeres, aktív kapcsolatot tartanak fenn Rzeszów, Bielsko- Biała és Gorlice városokkal. Hagyományosan közösen ünneplik a Lengyel-Magyar Barátság Napját, a Városnapokat, valamint kölcsönösen részt vesznek egymás ünnepein és megemlékezésein. Nagykövet úr sokat hallott arról, hogy Nyíregyházának milyen kiváló testvérvárosi kapcsolatai vannak. Régóta tervezte már a nyíregyházi utat, nagyon örülök, hogy ideért. Úgy gondolom, hogy ennek lesz folytatása – mondta el Dr. Kovács Ferenc, polgármester.

Kétoldalú, aktív közösségépítés

Csak az elmúlt néhány hónapban olyan közös eseményeken vett részt a két nemzet, mint a Lengyel-magyar két jó barát vármegyei diákverseny, a Lengyel-magyar barátság napja, de utaztak városunkból fiatalok a Bielsko Bialai Európai Ifjúsági Kongresszusra, valamint a május 16-tól kezdődő Városnapok rendezvényre Nyíregyháza mindhárom lengyel testvérvárosának delegációja meghívást kapott.

Kapcsolódó galéria

A városházára látogatott a lengyel nagykövet