A Portugál Nyelv Napját ünnepelték a Nyíregyházi Egyetemen, angolai hallgatókkal!

A portugál nyelvet és kultúrát ünnepelték csütörtök délután a Nyíregyházi Egyetemen. Az esemény vendége volt Angola magyarországi nagykövete. A kiállítás és ételkóstoló, illetve az előadássorozat alkalmával a nagykövetség képviselői találkoztak a városunkban tanuló hallgatókkal.

Angola, az a sokszínű ország, ahol a földművelésből, arany- és gyémántbányászatból élnek az emberek, de jelentős kávéültetvényeket is telepítettek, arra buzdítja az ifjúságot, hogy menjenek tanulni Európába. Fejlett, műszakilag is erős államot szeretnének. Így kerültek a Stipendium Hungaricum programmal fiatalok Magyarországra, és Nyíregyházára.

„A legjelentősebb kolónia a Nyíregyházi Egyetem külföldi hallgatói között az angolai. Jelenleg 12 hallgatónk van, ami a tetemes távolságra, és a mi helyzetünkre tekintettel jelentős. Ez azért fontos, hogy megmutassuk elkötelezettségünket Angola irányába, mert az első külföldi hallgató Inácio volt, aki nálunk diplomázott, majd folytatta Magyarországon további tanulmányait, jelenleg doktori képzést is folytat”

– így vezette be a csütörtök délutáni eseményt a Nyíregyházi Egyetem rektora, dr. Szabó György. Az Atlanti-óceán partjáról érkezett a fiatalember – mint hallották – elsőként a Nyíregyházi Egyetemre. Itt ismerkedett meg magyar feleségével.

„Én 2017-ben, szeptemberben érkeztem a Nyíregyházi Egyetemre. Itt végeztem az alapképzést 2021-ben. Gépészmérnöknek tanultam, gyártás szakirányon. Ezután folytattam a tanulmányaimat a Miskolci Egyetemen, ott vagyok PhD hallgató. Az otthonom Nyíregyháza, itt lakom a családommal”

– mesélte Inácio Manuel. A Nyíregyházi Egyetem nemzetközi kapcsolatait építő és bővítő elnöke köszöntőjében beszélt az intézmény terveiről. Meggyőződése, hogy a nemzetköziesítés, a külföldi hallgatók megjelenése erősíti és gazdagítja az itteni közösséget is. Diákkorára utalt, arra, hogy mennyi tudást, tapasztalatot, bölcsességet szerezhet egy diák külföldi tanulmányai során.

„A nemzetközi stratégia az, hogy minél több külföldi hallgatónk legyen, és minél inkább erős jelenléte legyen a nemzetközi piacon a Nyíregyházi Egyetemnek. Kiemelt cél ez számunkra. Néhány évvel ezelőtt kezdődött ez az erőfeszítés. Most már több mint 100 hallgatónk volt, de a következő időszakban ennek a többszörösét szeretnénk elérni”

– fogalmazott köszöntőjében a Nyíregyházi Egyetem elnöke, Hárskuti János. Hazánkban több mint egy évtizede ünnepeljük május 5. környékén a portugál nyelvet és kultúrát. Idén első alkalommal – de hagyományteremtő szándékkal – a Nyíregyházi Egyetem is megemlékezett az eseményről. Többek között Angola, Brazília, Portugália, Sao Tomé, Mozambik hivatalos nyelve a portugál, melyet a becslések szerint 280 millió ember beszél a Földön. Angolában 35 millió. Eszerint a spanyol után a második legtöbb beszélővel rendelkező újlatin nyelv. Számtalan portugál nyelvű emigráns közösség létezik szerte a világban. Ők alakítottak is egy nemzetközi független szervezetet. José Filipe, Angola rendkívüli és meghatalmazott nagykövete szerint ismerni kell egymás kultúráját, csak akkor tisztelhetik a másik népet. Így tudunk nyitottan és barátságban egymás mellett élni. Nagy lehetőség, hogy Magyarországon tanulhatnak a fiataljaink, hiszen hasznos és változatos itt az oktatás. Bár az itt élő diákok tudom, hogy vágynak haza, mégis jól érzik itt magukat, biztonságban. A feltálalt ételek között volt eredeti, Angolából származó hal – hiszen, ahogy Ináció mondta –, a nagykövet úr ügyel arra, hogy a rendezvényekre mindig ottani alapanyagok érkezzenek. Ajánlotta a funs nevű ételt is, amely olyan, mint a mi puliszkánk, de nem kukoricadarából, hanem maniókagyökérből készül. Az esemény az ERASMUS termekben folytatódott, ahol a nagykövetség képviselői találkoztak az angolai diákokkal a Nyíregyházi Egyetemen.