Várandósság hete – Dr. Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferenciával folytatódott a programsorozat

A Várandósság hete alkalmából Dr. Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferenciát rendeztek pénteken a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. Az egyetem és a kórház közös, harmadik alkalommal megrendezett eseményén a résztvevők széles körű ismereteket szerezhettek és tapasztalatokat cserélhettek többek között az egészséges életkezdettel kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről.

A Várandósság hete Nyíregyházán a szülészeti osztály csütörtöki nyílt napja után pénteken Dr. Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferenciával folytatódott a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. Az egyetem és a kórház közös szervezésű eseménye két szekcióban, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül kínált lehetőséget a szakembereknek és résztvevőknek arra, hogy elmélyüljenek és megvitassák többek között az egészséges családi élet kezdeteinek fontosságát. Jávorné Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánhelyettese úgy fogalmazott, a rendezvény egy hagyományos rendezvénysorozat állomása, amelynek az egészséges életkezdettel kapcsolatos tematikáját a néhai dr. Adorján Gusztávval, a kórház volt főigazgatójával már 2019-ben megálmodták.

„A várandósság időszakát, illetve a korai időszakot szoktuk érinteni a programban. A mai napon a plenáris és szekció előadások ehhez illeszkednek, illetve lesz egy kerekasztal-beszélgetés is, ami egy kicsit tágítja ezt a kört a családokat helyezve középpontba. Megszólalnak és egy szakmai konzultációt indítanak el azok a civil szervezetek és az állami szektor bizonyos területei, amelyek a családokkal foglalkoznak”

mondta Jávorné Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánhelyettese.

Az idei konferencián kiemelt téma volt a fogyatékos gyermekek családjainak segítése, a globális és hazai népességcsökkenés, a koragyermekkori elsősegélynyújtás, de a várandósok hazai egészségmagatartásának és egészségműveltségének javítását is fontos célként tűzték ki a szervezők. Dr. Albert László, a Jósa András Tagkórház szülész-nőgyógyász főorvosa az esemény kapcsán kiemelte, az elmélet és a gyakorlat összekapcsolása nagyon fontos a szakmai fejlődés és a gyakorlati eredményesség érdekében.

„Ma még mindig a Jósa András megyei kórház szülészeti osztálya az egyik legnagyobb szülészeti intézmény az országban. A tavalyi évben 3619 szülésünk volt, és ez egy olyan alapot teremt a végzés előtt az oktatásban részt vevő majdani szülésznőnek, védőnőknek, ami alapján az itt megszerzett elméleti anyagot a gyakorlatban látják érvényesülni”

hangsúlyozta dr. Albert László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórház főorvosa.

A résztvevők elismeréssel emlékeztek dr. Adorján Gusztáv munkássága és hiteles szakmai hozzáállása előtt, amelynek fontos eredménye a szakmai közösség találkozása. Dr. Kovács Ferenc polgármester az esemény védnökeként vett részt a konferencián, ahol köszöntőjében kiemelte, dr. Adorján Gusztáv kiváló orvosi teljesítményei mellett aktív részt vállalt a nyíregyházi közéletben is, azon fáradozva, hogy javítsa a város lakosainak életét.

„Ez a konferencia, úgy gondolom, egyszerre tisztelgés az egykori főorvos, kórház főigazgatója emléke előtt és gondoskodás a jövő nemzedéke felé is. Ez a két dolog nagyon összekapcsolódik, mert Adorján Gusztáv nemcsak mint szülész-nőgyógyász főorvos és kórház-főigazgató dolgozott a jövőért, hanem ezért vállalt közéleti feladatokat is. Önkormányzati képviselő, frakcióvezető, a református egyházban tiszántúli főgondnok volt, és méltán érdemelte ki a Nyíregyháza díszpolgára címet is"

emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A konferencia amellett, hogy méltó emléket állít a szakma kiemelkedő egyéniségének, és inspirációt nyújt a jövőbeli egészségügyi törekvésekhez évről évre, idén már harmadik alkalommal hozta össze a szakma képviselőit, hogy méltán hangsúlyozzák az egészségügyi ágazat fontosságát és megtárgyalják kihívásait, fejlődésének irányait.

 

Kapcsolódó galéria

Várandósság hete - nyílt nap a szülészeten