Nyíregyházán a Városalapítók festménye
A megyeszékhely újratelepítését ábrázoló monumentális alkotás három hónapos restaurálás után ma érkezett meg a Váci Mihály Kulturális Központba.

Z. Szalay Pál, nyíregyházi festőművész alkotását az akkori Ipartestület megrendelésére készítette még 1930-ban, amely a volt Iparos Székház épületének 2. emeleti dísztermét ékesítette. A festmény később a Kölyökvárba került, majd a kommunista diktatúra idején feltekerték és egészen ez év januárjáig a Jósa András Múzeum raktárában szunnyadt.

További képekért kattintson a fotóra!

A festményen a művész balról jobbra haladva ábrázolta a város újratelepítésének főbb mozzanatait. A mű középpontjában azt a pillanatot örökítette meg, amikor Petrikovics János, szarvasi csizmadiamester átveszi gróf Károlyi Ferenctől az adománylevelet. Tőlük jobbra a szülőhelyüket elhagyó telepesek kisebb csoportjai elevenednek meg, amint lovas szekerekre felpakolva indulnak útnak egy új, jobb élet reményében. A kép bal oldalán a kihalt település újjáépítésében fáradozó embereket láthatjuk, háttérben Nyíregyháza gótikus stílusú református templomával.

Z. Szalay Pál 1891-ben született Léván, egy nyolcgyermekes családban. Sorra megfestette Nyíregyháza egykori polgármestereit, freskókat készített a Móricz Zsigmond Színház előcsarnokában és a régi római katolikus elemi iskola dísztermében. 1973-ban Szentendrére költözött. Ekkor 40 művét Nyíregyházának ajándékozta.

Az idei városbálon azonban dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere gyűjtést kezdeményezett a festmény restaurálására. Ennek köszönhetően a 9x2,7 méter hosszú alkotás holnap délutántól a nagyközönség számára is látható a Váci Mihály Kulturális Központ harmadik emeletén.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)