Virágos város

Rózsa, dália, bársony és kannavirág, zsályafélék és megannyi szebbnél-szebb színpompás virág ékesíti Nyíregyháza tereit, utcáit. A város különösen nagy gondot fordít a parkok, közterek gondozására, virágosítására. Tavasszal több mint 50 ezer tő egynyári virágot ültettek el a kertészek.

 

Mozgalmasság és lendület

 

– Az idei virágkompozíciókat a mozgalmasság és a fiatalos lendület határozza meg – mondta Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője. – Az alapkoncepciónk az, hogy minden évben valami újdonságot vezessünk be amivel a városlakókat meg tudjuk lepni, illetve az idelátogató turistáknak is tudunk egy plusz attrakciót mutatni. Ebben az évben a mozgalmasság és a fiatalos lendület jelenik meg a virágágyásainkban. Emellett természetesen a hagyományos városminták, illetve a különböző emlékművekhez kapcsolódó színek, színkombinációk is visszaköszönnek, ezzel igyekszünk minél szebb és attraktívabb, illetve szakmailag is egy jó összeállítású virágos Nyíregyházát kialakítani.


További képekért kattintson a fotóra!

Míg korábban a városszépítés során a legkönnyebb és legolcsóbb fenntartás volt a cél, addig az utóbbi néhány esztendőben egyre inkább az attraktivitás, a kreativitás és az esztétikum került előtérbe. Az alkotók játszanak a színekkel és nem spóroltak az ötletes megoldásokkal sem. Ennek nyomán gyakran találkozhatunk az ágyásokból előbukkanó élénk színű virágok sokaságával, de különleges kompozíciókkal és egyedi növényritkaságokkal is.

 

Különlegességek

 

Akik különlegességekre vágynak séta közben olyan szépségeket láthatnak, mint például az aranylevelű lepényfa, az amerikai ámbrafa, az emeleteságú som, vagy a mocsári ciprus. Utóbbit a Bujtoson figyelhetjük meg, ahogy a kínai mamutfenyőt, de a magastörzsű babérmeggyet és a télizöld tölgyet is.

 

Sok munkával, odafigyeléssel

 

A látvány mögött kemény munka áll, ugyanis az új összeállítások gondozása nehézkesebb, sokkal nagyobb odafigyelést igényel. A virágok szépségét nagy valószínűséggel szeptember végéig élvezhetjük. A növényváltásra általában a kétnyári és a hagymás növények kiültetésére, az időjárás függvényében, de legkésőbb október elején kerül majd sor. Húsvétra pedig újabb színpompás meglepetéskompozíciókat ígértek a városszépítő kertészek.

Piszár Tünde

(Fotó: Kohut Árpád)