Tirpák kutatás a múzeumban
Múzeumi együttműködés az Eperjesi és a Nyíregyházi Egyetemmel.

 

Együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására került sor a Jósa András Múzeum, illetve az Eperjesi Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem között oktatási, tudományos területen. Az eseményen szó esett a hétfőn és kedden, a Múzeumban zajló „Rejtőzködő szexualitás – titkolt identitás” című tudományos konferenciáról is, melynek főszervezője a Magyar Történelmi Társulat megyei szervezete.

– Nyitott múzeumot szeretnék – fogalmazott az eseményen Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója, ezért bővíti kapcsolatait más közgyűjteményekkel, és oktatási intézményekkel. – Mindez a múzeum látogatókörét hivatott növelni, miközben nem enged a színvonalból. Most már hivatalosan is kapcsolódik a múzeum mind az Eperjesi, mind a Nyíregyházi Egyetemhez pályázatok, előadások, publikációk, konferenciák és kiadványok szervezésében, bemutatásában. Könnyű a mi helyzetünk, mert a Múzeum egy interdiszciplináris hely, több tudományág található itt, azok ismerői, jó szakemberei helyezkednek el a múzeumban – sorolta Rémiás Tibor.


Történész, régész, művészet- és irodalomtörténész, néprajzos, geodéta, fotós, grafikus és múzeumpedagógus is dolgozik a múzeumban, így számos területen adott a lehetőség az együttműködésre. – A Múzeum nagyon jó teret adhat ahhoz, hogy hallgatóink bizonyos történelmi korokat, eseményeket a múzeum eszközeinek megtekintésével életközelibbé tehessék, ezáltal az oktatás mindenképpen hatékonyabb – nyilatkozott reményeiről a Nyíregyházi Egyetem rektora, Vassné Dr. Figula Erika.

Dr. Ulrich Attila szerint a város számára fontos a 18. századi újratelepítés hagyományait életben tartani. Ezen túlmenően hangsúlyozta a nyelvtanulás fontosságát is testvérvárosunk, Eperjes Egyetemének közreműködésével.
– Hosszútávon, amennyiben erre reális lehetőség van, nem ártana a szlovák nyelvet tanítani. Az Eperjesi Egyetemen oktatják a magyar nyelvet – egyedül Szlovákiában – egyetemi szinten – árulta el az alpolgármester. –
Ennek Kónya Péter rektor úr az egyik letéteményese és záloga. Remélem, hogy Nyíregyházán megmarad ez a hagyomány, a szlovák beszéd valamilyen szinten! A város történetét és hagyományainkat kutatva is számít a Múzeum az Eperjesi Egyetemre, hiszen a Múzeum honlapja e témával fog bővülni, s az archívumból mindenki megtudhatja, hogyan halad a tirpák kutatás.

A Jósa András Múzeumban ismertették a jövő hétfői és keddi „Rejtőzködő szexualitás – titkolt identitás” című tudományos konferencia témáit, mely a történelem során, illetve napjainkban problematikusként felfogott szexuális magatartásformákkal kapcsolatos attitűdöket fogja körbejárni.


Matyasovszki Edit