Tanári hangverseny a Vikárban – Händel, Rossini és Chopin dallamok is felcsendültek
Fotó: Szarka Lajos

Tanári hangversenyt rendeztek hétfő délután Nyíregyházán a Vikár Sándor Zeneiskola hangversenytermében. A koncerten a gyermekeket oktató pedagógusok mutatták meg tudásukat az érdeklődőknek, többek között zongorán, fuvolán, klarinéton és fagotton. A koncerten részt vett dr. Kovács Ferenc polgármester is, aki köszöntőjében kiemelte, az intézmény a magyar zeneoktatás egyik jelentős vármegyei bázisa, amelyre méltán büszkék lehetnek a nyíregyháziak.

Händel, Rossini és Chopin dallamok is felcsendültek hétfő délután a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. Az intézmény tanárainak hangversenyét hallgathatták meg az érdeklődők, a koncerten a gyermekeket oktató pedagógusok mutatták meg tudásukat az érdeklődőknek, többek között zongorán, fuvolán, klarinéton és fagotton.

– Tanáraink nemcsak pedagógusok, hanem mindegyikőjük valamilyen hangszeren is kitűnően játszik, sokéves gyakorlás és tanulás áll a hátuk mögött. Minden évben megpróbáljuk ezt az előadóművészeti képességünket, tehetségünket megmutatni. Egyrészt példamutatásként a tanulóknak, a másik pedig, hogy örömet okozzunk a hallgatóságnak, és természetesen önmagunknak is, hiszen zenélni mindenkinek öröm, és remélem, hogy aki ezen a hangversenyen részt vesz, akár előadóként hallgatóként, úgy fog innen távozni, és a gyerekek is át tudják venni azt a zeneszeretet, azt a boldogságot, amit az itteni lét jelent számunkra, a tanároknak – hangsúlyozta Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a hangversenyen elárulta, a hangverseny nem titkolt célja, hogy inspirációt adjon az intézményben tanuló ifjú növendékeknek. Az idei esztendő különleges az iskola életében, hiszen 85 évvel ezelőtt, 1939 szeptemberében indult a városban a zenei oktatás, akkoriban a Bessenyei Irodalmi Társaság kezdeményezésére jött létre, majd ebből nőtte ki magát a zeneiskola. Ennek jelentőségéről is beszélt köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester a hangversenyen, aki azt is kiemelte, nem véletlenül került két évvel ezelőtt az intézmény a Nyíregyházi Települési Értéktárba.

– A Vikár Sándor Zeneiskola most is nagyon aktív. Most tanárokon versenye lesz, de a diákok is városi rendezvényeken rendszeresen szerepelnek. Nem véletlenül kerültek be a városi értéktárba két évvel ezelőtt, ennek az iskolának én azt gondolom nagyon nagy jövője is van a múltja mellett. Ez a városban meg is látszik, a Vikár és a Kodály iskolák viszik a zenei vonalat, ezért vannak olyan rendszeres programjaink, mint a Cantemus Kórus Fesztivál, és természetesen itt vannak a szimfonikusok, a fúvósok, a teljes Cantemus Kóruscsalád, számomra ezek mind összefüggő dolgok és arról szólnak, hogy Nyíregyháza a zenét szerető és a zenét magas szinten oktató város – mondta el az eseményen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola egyike Magyarország legrégebbi és legnagyobb zenepedagógiai tradíciókkal rendelkező alapfokú művészeti iskoláinak és napjainkban is a magyar zeneoktatás egyik jelentős vármegyei bázisa – így írnak a Nyíregyházi Települési Értéktárban az intézményről.

Fennállása alatt az iskola dolgozói, tanárai és tanulói arra törekedtek, hogy programjaikkal és hangszeres-zenei jelenlétükkel biztosítsák a városban az általános zenei kultúra meglétét, így van ez napjainkban is, hiszen a növendékek sikert sikerre halmoznak a versenyeken és szinte nem telik el hét anélkül, hogy akár a nagyközönség, akár az intézmény falai között koncertekkel örvendeztetnék meg a közönséget.

Kapcsolódó galéria

Vikáros tanárok hangversenye 2024