Szombaton nyit a Tófürdő: indul a strandszezon

Az Aquarius Élményfürdő, a Tó – és Parkfürdő nyitásáról esett szó hétfőn délután a 27 foknál is nagyobb hőségben, az egész évben üzemelő Élményfürdő kültéri termálmedencéje szomszédságában. A szombati indulás mellé mobil szaunát és divatbemutatót is kínálnak a Tófürdőn. Egy héttel később nyit a Parkfürdő két medencéje, majd egészségnapon mutatkozik be a Gyógyászati részleg. Az újabb ajánlatok után tájékoztatást kaptunk a Júlia Fürdő további sorsáról is.

Fürdőzők számára fontos dátumokat közölt a Sóstógyógyfürdők Zrt.  vezérigazgatója. Május 11-én kinyit a Tófürdő, és mellé mobil szaunát telepítenek. A gőzből aztán a tóba csobbanhat a látogató. Divatbemutató és gyümölcskóstoló is elérhető a felfrissített homokos plázson. Mindezt a tavalyi áron!

„A korábbi évek gyakorlatától eltérően, ütemezetten fogjuk megnyitni a parkfürdőt. Már a pünkösdi hosszú hétvégére, tehát május 17-18-19-én kinyitjuk a családi , ill. a gyerekmedencét. A jó idő beköszöntével egyre több vendéget fogadunk, szeretnénk őket kiszolgálni minél szélesebb szolgáltatással. Bízunk benne, hogy sokan fogják ezt igénybe venni. A következő dátum az május 22-e, amikor egészségnapot tartunk a Parkfürdőben. Próbáljuk a gyógyászati részlegünket népszerűsíteni, hiszen itt az Aquariusban nemcsak a kikapcsolódásra, hanem a gyógyulásra is adunk lehetőséget. Egészségügyi szűréseken lehet majd részt venni, illetve az orvos és gyógytornász csapatunk személyes konzultációkat is tart majd a vendégeknek„

- tájékoztatott a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt vezérigazgatója, Matavovszky Dániel.

Gyermeknapot is tartanak, az EB-t medencéből nézhetik a felnőttek

A következő program már a gyereknaphoz kapcsolódik. 10 éven aluliak ingyen pancsolhatnak a gyerkőcök, és még animátorok is szórakoztatják őket. Június 1-től teljes lesz a Parkfürdő kínálata, sőt június 14-től a medencéből nézhetik óriás kivetítőn a Foci EB-t, majd az olimpiát.

Tiszta vizet öntöttek a pohárba a Júliát illetően

Sokféle téves és félinformáció terjed városunkban a Júlia Fürdővel kapcsolatban – hangsúlyozta Matavovszky Dániel. Az intézmény továbbra is a város tulajdonában áll, de műszaki és egyéb problémák miatt nem nyithat ki. Statikai jellegű az egyik legfontosabb probléma. 2007-ben végeztek felújítást a vizes blokkon. Ám 2012-ben derült ki, hogy rosszul szigeteltek és gyári hibás alkatrészeket szereltek be akkoriban. Mindezt tetézte, hogy a pince födémrészén a vizesedés és vakolathullás jelent meg. Ezt kijavították ugyan a szakemberek, de 2019-ben nyilvánvalóvá vált a statikai ellenőrzések után, hogy csakis alátámasztásokkal működhet a fürdő, majd így is életveszélyesnek ítélték, és bezárták.

„A termálkúttal is van gond. Az 1960-as években létesült termálkút látta el gyógyvízzel a fürdőt, mely egyrészt már nagyon öreg, másrészt 2012-ig úgy használták azt a kutat, hogy frekvenciaváltót nem építettek be. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú folyamatosan teljes fordulaton üzemelt, így a vízadó réteget idővel tönkretette, bár a kút életkora is elegendő ahhoz, hogy kevés vizet adjon. 2012-ben történt egy rekonstrukció, újraszűrőzték a kutat, a csővezetéket felújították, és frekvencia váltót helyeztek el. Ez enyhítette ugyan a problémákat, de nem tudta teljesen megoldani, és a mai napig sem ad elegendő vizet ahhoz, hogy üzemelni tudjon a fürdő”

- nyilatkozta a vezérigazgató.

A megoldás az, hogy új kutat fúrat a társaság, melyhez már engedélye van. Jelenleg műszaki és gazdaságossági számítások történnek, majd ennek tükrében születik a végső döntés. Az már biztos, hogy európai uniós forrásokra van szükség ahhoz, hogy újra nyithassák a Júliát.

Jobb évre számítanak

A lehetséges vendégszámokról és a valós jegyárakról is szó esett a sajtótájékoztatón. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. jelenleg üzemelő intézményeibe a tavalyitól valamivel több, közel 400 ezer vendéget várnak a 2024-es esztendőben. 

Kapcsolódó galéria

Aquarius sajtótájékoztató 20240506