Tűzoltóverseny – Hagyományteremtő szándékkal szerveztek erőpróbát Nyíregyházán
Fotók: Trifonov Éva

Nyíregyháza belvárosában mérték össze tudásukat a legerősebb és leggyorsabb tűzoltók. Ezzel a nagyszabású rendezvénnyel a városi tűzoltóság 140 évvel ezelőtti megalapítására emlékeztek, valamint első parancsnoka, Sztárek Ferenc előtt tisztelegtek. A bajnokság célja a sport- és bajtársi kapcsolatok ápolása, valamint kiépítése volt, amelyre még határon túlról is jelentkeztek.

Egymást biztatták a bajtársak a szombati tűzoltóversenyen. Egy több elemből álló pályát hoztak létre a Kossuth téren, itt mérték össze tudásukat a jelentkezők. Bár csak néhány perc volt teljesíteni a feladatokat, hatalmas erőfeszítésre volt szükségük a tűzoltóknak.

Ez az első tűzoltóversenyem, de kollégámmal voltunk már a lépcsőfutó versenyen. Szeretjük a sportokat, a futást, az erőnléti feladatok. Ez a pálya igazi erőnlétet kíván, aki nincs felkészülve, annak nagy meglepetés lesz” – nyilatkozta Bacskóczki Imre önkéntes tűzoltó, miután teljesítette a feladatokat.

Kihívást jelentő versenypálya

A megmérettetésen többek között szakfelszereléseket kellett elvinni A pontból B pontba, fel kellett futni két emeletre, majd egy ketrecen küzdötték át magukat a versenyzők, ezt követően megmentettek egy 80 kg-os bábut is. A közönség számára pedig egy plusz látványelemmel is készültek, tűzoltó Trabantokat húztak a versenyzők.

140 éves a tűzoltóság

Több mint 20 városból, 62 versenyző mérte össze tudását szombaton a Sztárek Ferenc Tűzoltó Erőpróbán. A versenyt hagyományteremtő szándékkal szervezték.

Idén ünnepli 140. évfordulóját a nyíregyházi tűzoltóság, a megemlékezés okán tartottuk fontosnak, hogy a rendezvénysorozatba beépítsünk egy olyan tűzoltó erőpróbát, egy olyan tűzoltóversenyt, ami országosan, sőt országon túlról is megmozdítja a tűzoltókat. A verseny egyfajta közösségkovácsoló erőt is jelent, illetve szeretnénk megmutatni a lakosságnak, hogy mivel találkozik egy tűzoltó a munkája során. Szerettünk volna minél több embert megszólítani itt, Nyíregyházán is, hogy jöjjenek ki, szurkoljanak a tűzoltóknak, lássák, hogy milyen fizikai kihívásokkal találkoznak a tűzoltók a mindennapokban” – nyilatkozta Oszlár Gábor, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

Fontos munkát végeznek

Május negyedike a tűzoltók napja, 1991 óta hazánkban is ünneplik Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje napján az egyenruhásokat.

Nyíregyháza számára is elismerés, hogy a városban szervezték meg az egész országot is megmozgató megmérettetést – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Nagyon fontos esemény önmagában a tűzoltó nap, mivel a tűzoltók mindannyiunkért dolgoznak 0–24 órában” – tette hozzá a polgármester.

Színes programok

Az érdeklődőket színes programokkal várták, így többek között mentőket, tartalékosokat és rendőröket is láthattak a nyíregyházi főtéren. Egészségügyi szűrőbusszal, gyermeksarokkal, kis méretű bevetési védőruhákkal és tűzoltó-bemutatókkal is készültek a szervezők. A Sztárek Ferenc Tűzoltó Erőpróbán végül a legerősebb nyíregyházi versenyző Pósán László, a legerősebb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei versenyző pedig Nagy Béla lett.

További eredmények:

III. korcsoport (45 év felett)

3. hely: Gulyás László

2. hely: Rafai Tibor

1. hely: Kormos László

 

II. korcsoport (35-45 év között)

3. hely: Vidák Balázs

2. hely: Szalai Ákos

1. hely: Pauska Krisztián

 

I. korcsoport (35 év alatt)

3. hely: Szabó Levente László

2. hely: Turcsán Márk

1. hely: Pósán László

 

Legerősebb LTP versenyző: Pauska Krisztián

Legerősebb ÖTE versenyző: Szalai Ákos

Legerősebb ÖTP versenyző: Nagy Béla

Legerősebb HTP versenyző: Pósán László

Legerősebb külföldi versenyző: Pop Claudiu

Legfiatalabb versenyző: Nagy Dávid

Legidősebb versenyző: Simmer János

Kapcsolódó galéria

Sztárek Ferenc Tűzoltó Erőpróba Nyíregyházán