Erre a sokadalomra, sokáig emlékezni fog!

2024. május 19-20-án a Sóstói Múzeumfalu Pünkösdi Sokadalomra hívja és várja az érdeklődőket.

VASÁRNAP

Pünkösdvasárnap hagyományainkhoz híven Értékes napot tartanak. Pár esztendeje teret adtak egy kiállításnak, amely a megújult túristvándi csűrben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár megannyi épített- és szellemi örökségét, kincsét mutatja be. Szeretnék ezt a kincsestárat újra és újra testközelből megismertetni a látogatókkal, éppen ezért minden esztendőben vendégül látjuk a megye egy-egy kis tájegységét, akik szűkebb hazájuk értékeit hozzák el a Sóstói Múzeumfaluba. Idén Szatmárcseke és a Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület fogadta el meghívásukat, a nap fővédnöke pedig a Baracsi Endre a Vármegyei értéktár elnöke.

A 10.00 órai kapunyitás után a megnyitón a Rekettyés Citerazenekar köszönti a látogatókat, azt követően pedig 11.30 órától a tisztelt publikumot a Csicsogó Bábszínházba invitálják.

12.30 órakor a mátészalkai Cifra Zenekar népzenei koncertje hirdeti, hogy a muzsikosok a megyei dallamok mellett más tájegységek felé is szívesen kitekintenek.

13.30 órakor hagyományos-élőszavas mesemondás fültanúi lehetnek az látogatók, ahol természetesen a szatmári mesekincs egyike jelenik meg, azt követően pedig, 14.30 órakor a Szatmár Táncegyüttes néptáncbemutatója hívja az érdeklődőket a faluközpontba. A szatmári népi építészet rejtelmeibe Cservenyák László kalauzolja el a látogatókat.

A 15.00 órakor kezdődő előadásának a címe „A faluvégről égre néz e ház…”. A napot a faluközpontban népzenével és táncházzal zárjuk. A porták is megelevenednek, részesei lehetnek kézműves foglalkozásoknak, nótázhatnak Hajdú Ágotával, megkóstolhatják a híres szilvalekvárral töltött fánkot a Szatmárcsekei vendégeink jóvoltából, akik a helyi hímzés egyediségét is bemutatják ezen a napon. A Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület alkotói a régi szatmári mesterségek különös fogásait ismertetik meg a látogatókkal, illetve egy napra megelevenedik egy pákásztanya is az Ecsedi láp vidékéről.

HÉTFŐ

A programok sokasága pünkösdhétfőn is folytatódik. Elmaradhatatlan az a megyei szokás, melyet „mavagyonolás” névvel illetnek, ez alkalommal a Lókötő és Topogó Táncegyüttesek által lesz látható. De hogy mi is ez pontosan? Megtudhatják, ha 10.30 -kor a jánkmajtisi portára látogatnak. Két alkalommal (11.00 és 14.30) mond mesét Simándi László, aki pusztán élőszóval, amolyan régiesen is képes varázsolni és mesebeli időutazásra vinni a család apraját és nagyját.11.30 órakor a miskolci Esztenás Zenekar népzenei koncerttel és táncházzal várja a faluközpontba a látogatókat. Kicsivel 12.00 után pünkösdi királyválasztást hirdetünk! A bátor vállalkozók Filep László vezetésével mérhetik össze erejüket és tudásukat, hogy kiderüljön 2024-ben ki lesz a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi királya, egyetlen esztendeig! Lovaskocsival is utazhatnak nálunk, illetve térképes játékban is kipróbálhatják magukat az érdeklődők. 13.30-kor vendég lesz a híres Balogh Melinda Társulat, akik Tündér Ilona történetét hozzák el a Múzeumfaluba, pünkösd másnapját pedig táncmulatsággal zárjuk.

Ételkóstoló, frissítő a kocsmában, ajándékok a Lenka Műhelyéből, gyógyteakóstoló és falusi vásár mindkét napon várja a Sóstói Múzeumfaluba látogatókat. A legkisebbeknek népi játszóudvar ad lehetőséget a felhőtlen szórakozásra a Méhecske JátékTér jóvoltából, természetesen 2 napig forog a kosaras körhinta és látogatható a népiskolai tanítási óra.

A felnőttek 2000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 1000 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.