Érettségi szezon: hétfői magyar után kedden a matek érettségi következett

A múlt hétvégi ballagások után a hagyományok szerint a magyar nyelv és irodalom érettségivel kezdődött a hét. Kedden jött a matematika, majd a szokott rendben folytatódnak a vizsgák. 15 nyíregyházi középiskola 55 osztályából 1147 diák készült a vizsgákra.

Kedden reggel 8 óra körül már diáktömegek várakoztak az iskolák előtt, hogy bejussanak az épületbe, ahol a matematika érettségit írták. Ki közép-, ki emelt szinten. Legalábbis a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban. A terembeosztás után foglalhatták el helyeiket a maturáló diákok.

„Nagyon fontos, hogy az elkészült első feladatlapnál, amikor szólok, hogy letelt az idő, leteszed a tollat. Oldalra helyezzük a borítékot, és abba beleteszed, de nem ragasztod le a borítékot. Megkapod utána a második feladatrészt, és 12 óráig dolgozhatsz rajta”  – szólt az utasítás a kezdés előtt.  Körző, vonalzó, függvénytáblázat, innivaló, és valami kis elemózsia maradhatott a padokon. A táskákat és telefonokat külön asztalon kellett elhelyezni.

„Én csak középszinten fogok ma matekozni, pedig itt van az iskolában az emelt is. A tegnapi napon hosszas küzdelem után született minden egyes betű, szó, lángoló papírok és elmék, de sajnos nehéz volt. Talán az irodalmi feladatlap volt a nagy megmérettetés mindenki számára, bár a szövegértés nem is volt olyan rossz, és a novellaelemzés is jó lett. A mai nap azért minimum 95 és 100% közötti érettségire számítok. Ha minden jól sikerül, akkor felvesznek az Óbudai Egyetemre

– beszélt a jelenről és vágyairól Varga Attila Botond. A szentimrés diák villamosmérnöknek készül, és fizikából tesz emelt érettségit. Diáktársa az Orvosi Egyetemre jelentkezett, gyermekorvos szeretne lenni.

„A magyar érettségiről annyit, hogy szerintem ahhoz képest, ahogy mondták, hogy hú, de nagyon nehéz, meg lehetett oldani. A szövegértésen szerintem mindenki meglepődött, az nagyon korrekt volt, és a szöveg is egyszerű volt. Annak mindenki nagyon örült, hogy novellaelemzés lett. Én azért a matektól jobban félek, de sokat készültem rá, úgyhogy remélem, jól sikerül. Amúgy biosz, kémiából emeltezek, és ennyi”

– mondta Takács Annabell. 9 óra előtt néhány perccel aztán bezárták az ajtókat, hiszen érkeztek a feladatlapok. Az érettségi lebonyolításáért felelős igazgatóhelyettes ekkor ért rá néhány mondatra a kamera előtt.

„A szabályok a törvényi előírásoknak megfelelően nem sokat változtak, tehát a vizsgakörülmények hasonlóak, mint korábban. 1 padban 1 diák ülhet. Jelenleg most 4 tanteremben írnak középszintű érettségit, 12 teremben pedig emelt szintű érettségi történik. Sok diákunk nekünk is emelt érettségit tesz most, ezért is vannak ilyen kevesen a középszintű érettségin. 9. osztály óta folyamatosan erre készülünk, tehát a diákjainknak remélem, nem okoz nagy meglepetést az idei érettségi, még akkor sem, ha most változtak az érettségi szabályok, ugye ők már a 2020-as új NAT szerint vizsgáznak. Én úgy gondolom, hogy a szaktanáraink mindent megtettek annak érdekében, hogy sikeresen vegyék az akadályokat a diákjaink”

– nyilatkozta a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatóhelyettese, Tamás Éva. Matematikából nincsenek tervezhető évfordulók, de vannak folyamatosan visszatérő típusfeladatok. Mindenre fel kell készülni, és akkor nem éri a diákokat meglepetés – így gondolkodnak a matematikatanárok. A hétfői magyar és a keddi matematika írásbeli után szerdán a történelemmel folytatódik az idei érettségi sorozat.

Kapcsolódó galéria

Matematika érettségi 2024 - Kossuth Lajos Gimnázium