Településfejlesztési Konferencia – Iránymutatás a tervezőknek és építőknek

 

A Településkép védelméről szóló 2016-os törvény a települések esztétikus lakókörnyezetének kialakítása és védelme érdekében a Településképi Arculati Kézikönyv bevezetésével hiánypótló módon teremtett lehetőséget a jellegzetes települési karakterjegyek meghatározására és társadalmasítására. A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készült. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány. A jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően és mindenki számára érthető módon mutatja be egy közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait.

Iránymutatás

A települések számára a kézikönyv meghatározza a településkép jellemzőit, az egymástól jól elkülönülő településrészeket arculati jellemzőikkel és értékeikkel, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokkal, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemeket, beépítési vázlatokat, és egyúttal irányt mutat az építtetőknek.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A kézikönyvet az elmúlt év végéig kellett elkészíteniük a településeknek. Végh József a Megyei Területi Építész Kamara elnöke elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg országosan is élen járt a teljesítésben, hiszen a 229 települése közül 200 elkészítette a határidőre, de a többiek is jól állnak.

Nyíregyházának is fontos a városkép megőrzése

Nyíregyháza közgyűlése az elmúlt év novemberi ülésén fogadta el a város Településképi Arculati Kézikönyvét és a hozzá tartozó rendeletet. Jászai Menyhért alpolgármester hangsúlyozta, a megyeszékhelyen az elmúlt évben 700 építkezés kezdődött el, melyek közül 400 nem engedélyköteles. Ezért is fontos a kézikönyv, hiszen szükség van egy iránymutatásra, hogy az épületek illeszkedjenek a településképbe.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A konferencia résztvevői előadásokat hallhattak többek között a nemzeti építészeti politikáról, az urbanisztikai tervezésről, valamint a zöldváros projektekről.

 

Szoboszlai Tibor