Szabolcs-Szatmár-Bereg megye száz települése vett részt a Közfoglalkoztatási Kiállításon
Fotó: Szarka Lajos

A megye 100 települése mutatkozott be a nyíregyházi Kossuth téren az V. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár egész napos rendezvényén. A közmunkában dolgozó emberek értékteremtő munkája nyomán kerültek a legkülönfélébb portékák a faházakba, melyet zsűri bírált, és díjakat ítélt az önkormányzatoknak. Kék, Fehérgyarmat és Nyírmeggyes közmunkásait jutalmazták.

100 önkormányzat képviselői, megyei vezetők és az országgyűlési képviselők kétharmada is megjelent az 5. jubileumi közfoglalkoztatási kiállításon. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szinte egyedülálló ez az összefogás, mely a munka nélkül maradt embereket támogatja.

„Amikor 2010-ben rázártuk az ajtót a Gyurcsány-korszakra, akkor arról is döntöttünk, hogy egy munkaalapú társadalmat szeretnénk építeni. Ennek egy nagyon fontos mérföldköve, programja a közfoglalkoztatás, mert lehetőséget biztosít arra, hogy amíg nem sikerül elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, addig is lehessen dolgozni, tapasztalatot szerezni, illetve átmenetileg a megélhetést biztosítani. Bizonyára sokan emlékeznek, akkor volt egy olyan vállalás is, hogy egymillió új munkahelyet teremtünk Magyarországon. Ha a pandémia nem jön, megtörtént volna már, viszont a pandémia okozott némi megtorpanást a foglalkoztatási helyzetben, de az a vállalás, amit egy évvel ezelőtt tettünk, szintén teljesült. Amennyi munkahely megszűnik a járványhelyzet elején, annyi munkahelyet fogunk teremteni. Ez a vállalás is sikerült” – fogalmazott Román István kormánymegbízott.

A kormánymegbízott arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy mostanra a megyei foglalkoztatási szint elérte a járvány előttit, melyért köszönet illeti a kormányt és a megye országgyűlési képviselőit. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere büszkélkedett a kiállításnak is helyet adó faházsorral, melyet korábban egy közmunka pályázat támogatásával sikerült elkészíteni.

„Minden önkormányzatnál azt tapasztalhatjuk, hogy – nemcsak a gazdaság, a társadalom, a lakóhely –, az ott lakók életminősége szempontjából is fontos, értékteremtő munkát jelent a közfoglalkoztatás. Új értékek létrehozását, de a meglévő értékek megőrzését, megtartását is különböző karbantartási, felújítási munkákkal. Nyíregyházán, a mi városunkban ez egy kiemelt feladat. A közmunka is ez volt, ezzel is nyertünk 2011-ben, az első évben egy komoly elismerést, a városüzemeltetési cégünk, a NYÍRVV koordinálásában, most is folyik, nyilván sokkal kisebb létszámban, de ennek az is az oka, hogy sokan átkerültek a munkaerőpiacra, és találtak munkát” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az elmúlt 9 év után elértük, hogy a város pályázhat a legmagasabb szinten munkahelyteremtő beruházásokra, ami nemcsak nyíregyházi, hanem megyei ügy is, erősen érinti az agglomerációt. A nyíregyházi szakképző iskolák diákjainak 58%-a nem városi, de a nyíregyházi nagyfoglalkoztatók dolgozóinak is mintegy fele bejáró. Ez fokozott felelősséget jelent a munkahelyteremtő beruházások esetén is, amit jó szívvel vállal fel a megyeszékhely.

„A közfoglalkoztatásnak igenis van jövője, hiszen olyan feladatot lát el, ami hidat képez az álláskeresői lét és a nyílt munkaerőpiac között. Lehetőséget kínál, hogy munkát és jövedelmet biztosítson mindazoknak, akik önhibájukon kívül elveszítették az állásukat, és rövid időn belül nem tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. A kormány 2022-ben is biztosítja mindehhez a forrást, jövőre 120 milliárd forint jut a közfoglalkoztatás finanszírozására. Továbbra is számítunk tehát a közfoglalkoztatók aktivitására, szerepvállalására, hogy minél több álláskereső számára tudjanak munkát, megélhetést biztosítani, minél szélesebb réteget tegyenek alkalmassá arra, hogy tartósan visszatérjenek a munka világába” – szólt a megnyitón Szulimán Zsolt, a BM Közfoglalkoztatási és Stratégiai Koordinációs Főosztályának vezetője.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében idén 211 település vesz részt a járási programokban, közel 9 ezer ember közfoglalkoztatása mellett, míg nagyjából további 8500-an más egyéb közfoglalkoztatási programban vesznek részt. A 2016-ban közfoglalkoztatott 37 ezer személy 2021-re 18 ezerre csökkent. Ha nézzük a megyei álláskereső regisztert, melyben 27 ezer személy szerepel, nyilvánvaló, hogy van még feladatuk a közfoglalkoztatóknak – fogalmazott a BM főosztályvezetője, aki arról is tájékoztatott, hogy 15 szabolcsi település került be a Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programjába. A megnyitón átadták a kiállítás termékdíjait. Nyírmeggyes bronz, Fehérgyarmat ezüst, Kék közfoglalkoztatottjai arany oklevelet nyertek a berkenye gyümölcslevükkel.

Kapcsolódó galéria

V. Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár 2021