Ingyenes szűrővizsgálatok
Fotó: Trifonov Éva

Az egészségügyi világnap alkalmából a Nyírségi Egészségközpont Kft. április 22-től 26-ig Egészséghetet szervezett, melynek keretében regisztrálóik ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt. Az idei év fókuszában az arteriográfiás és dietetikai vizsgálatok álltak.

A Nyírségi Egészségközpont Kft. által szervezett idei Egészséghét különösen kiemelte az arteriográfiás és dietetikai vizsgálatok fontosságát. Az arteriográfiás vizsgálatok célja a szív- és érrendszeri problémák korai felismerése. A résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy a szakemberek segítségével megismerjék érrendszerük állapotát és az esetleges problémák esetén időben megfelelő terápiába kezdjenek. A dietetikai vizsgálatok pedig segítséget nyújtottak az egészséges étkezés és életmód kialakításában. A táplálkozás rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében, erről beszélt Bákányné Mikó Zita, a Nyírségi Egészségközpont Kft. cégvezetője a pénteki alkalmon.

„Tapasztalható, hogy az egészségmegőrzés, a prevenció az, ami egy nagyon fontos dolog a mindennapokban. Örömmel mondom el, hogy az utóbbi időben többen veszik igénybe és egyre nagyobb szerepet kap ez a tevékenység. Most mi is úgy próbáltuk szolgáltatásképpen ezt a szűrést biztosítani a lakosság részére, hogy igyekszünk azokat a betegségeket, amik népbetegség, amik a halálozási okok elsősorban első helyen szerepelnek, olyan szűrővizsgálatokat kiemelni” – mondta el Bákányné Mikó Zita.

A szervezők örömmel tapasztalták, hogy sokan éltek az ingyenes szűrővizsgálatok lehetőségével, és aktívan részt vettek az egészséges életmóddal kapcsolatos programokban. A résztvevőknek lehetőségük volt konzultálni dietetikus szakemberekkel, akik személyre szabott tanácsokkal látták el őket az optimális étrend kialakításához és a táplálkozási szokások javításához.

„Mivel korábbról is nagyon jó tapasztalataim vannak ezen egészségügyi szerv szolgáltatását illetően, ezért örömmel éltem azzal a lehetőséggel, hogy ingyenes szűrésen lehet itt részt venni. Ennek keretében egy kiváló dietetikai szakemberrel találkoztam, aki nagyon jó tanácsokat adott ebben a témakörben, maximális türelemmel, részletgazdagon és szakmailag megalapozottan nyújtott nekem iránymutatást” – emelte ki Mrenkó Ildikó.

Az ilyen típusú egészségmegőrző kezdeményezéseknek köszönhetően egyre többen ismerik fel az egészségmegőrzés fontosságát, és aktívan részt vesznek az ilyen eseményeken. A közösségi szintű prevenciós programok és kezdeményezések pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesebb társadalmat alakítsunk ki. A prevenció tehát nem csupán egyéni felelősség, hanem közösségi és társadalmi szinten is kiemelkedő fontosságú az egészségügyi eredmények javítása és a betegségek terjedésének csökkentése szempontjából.

Kapcsolódó galéria

Egészségügyi szűrőhét a Nyírségi Egészség Kontroll Bt-nél