Repülőtér – A vidéki repülőterek fejlesztési lehetőségeiről is tárgyaltak

A vidéki repülőterek fejlesztési lehetőségei, a közlekedésbiztonság, valamint a hatósági szabályozás is téma volt a Vidéki Repülőterek Szövetségének taggyűlésén, Nyíregyházán. A város alpolgármestere elmondta, Nyíregyháza készen áll arra, hogy egy nemzetközileg is helyt álló repülőteret hozzanak létre a szabolcsi megyeszékhelyen. 

Vidéki Repülőterek Szövetsége

A Vidéki Repülőterek Szövetsége több mint 20 éve alakult. Évente két repülőteret látogatnak meg, részben a közgyűlések alkalmával, így a 10 vidéki repülőtér ötévente fogadja vendégül a küldöttséget. Már tavaly szerették volna Nyíregyházán megrendezni az éves közgyűlést, akkor azonban a pandémiás helyzet közbeszólt. Idén viszont újra ülésezhetnek, mely alkalomból számos napirendi pontot érintenek. Az álláspontok egyeztetése mellett előkerülnek a fejlesztési kérdések is – mondta el televíziónknak a házigazda, Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezetője.

„A kormány bizonyos fejlesztéseket fog végrehajtani abból a célból, hogy minden régióban elég közel legyen egy business jet leszállására alkalmas repülőtér, ez azt jelenti, hogy 40 percen belül minden befektető elérhesse a saját üzleti területét, ezért a kormány bizonyos összegeket fejlesztésekre fordít a vidéki repülőtereken.”

Közös témák

A fejlesztések mellett a mindennapos üzemelés kérdései is előkerülnek az ülések alkalmával, melyeket meghívott szakértőktől hallgathatnak meg a küldöttek. Erről beszélt televíziónknak Vadász László, a Vidéki Repülőterek Szövetségének elnöke.

„Minden évben kiemelt téma a repülések biztonsága, most is lesz egy előadás, amelyet a közlekedésbiztonsági szervezet főigazgatója tart, beszélünk a hatósági szabályozásokról, a légügyi hatóság 4 fővel is képviselteti magát, aztán konzultálunk a HungaroControl képviselőjével, gyakornoki dolgokról, majd a helyi repterek vezetői elmondják, hogy mi történt náluk az elmúlt másfél évben.”

Nyíregyházi fejlesztések

A nyíregyházi repülőtér nem csak a helyi gazdaság szempontjából jelentős – erről már Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere beszélt a rendezvény megnyitóján.

„A repülőtérnek jelenleg is nagyon aktív tevékenységi köre van, a pilótaképzés nagyon élénk és nemzetközi üzletág, fontos a sport- és hobbirepülés, ez is fontos küldetése a repülőtérnek, és a repülőtér jelenleg is egy nemzetközileg akkreditált repülőtér, biznisz szinten, tehát business jet gépeket tud fogadni, ennek a befektetők szempontjából lehet jelentősége, erre építeni szeretnénk, megvannak a repülőtér fejlesztésére a tervek, tehát készen várjuk a pályázati és finanszírozási lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy fejlesszünk.”

Jászai Menyhért hozzátette, ebben a ciklusban egyre inkább a gazdaságfejlesztés a legfőbb prioritás Nyíregyházán. A város életének motorja a gazdaságfejlesztés, az ipari park fejlesztésével ide invitálják a befektetőket, melyek mellett vállalkozássegítő programok állnak a helyi cégek rendelkezésére, ezeknek pedig egy fontos eleme, hogy Nyíregyházán egy nemzetközileg is helyt álló repülőtere legyen, ami kiszolgálja majd az ide érkezőket.