Nők az idegösszeomlás szélén, új bemutató a Krúdy Kamarában

Nők az idegösszeomlás szélén. A Krúdy Kamara péntek esti bemutatója a ’80-as évekből és Madridból való. Pedro Almodóvar nagy sikerű filmjének musical változatát, élő zenekarral állította színpadra Tárnoki Márk. A főbb szerepekben Szabó Nikolett, Illyés Ákos, Széles Zita, Horváth Viktor és Kiss Eszter Júlia.

Talán túl édes, talán túl színes, és talán túl zajos is – gondolhatja az ember első pillantásra. De mi másra is van szükségünk ebben a mai bonyolult világban. Egy kis őrületre! Nos, megkapja, aki megnézi a Móricz Zsigmond Színház újabb bemutatóját a Krúdy Kamarában.

 

„Szerintem közelebb viszem a sztorit a teljes idegösszeomláshoz – kezdi a mesét Kiss Eszter Júlia. Mindenkinek van valami óriási problémája, és Candelának is, ami majd kiderül a darabban. Mindenki nagyon kis agyament csajszi. Teljesen életszerű, nagyon sok helyzet benne – veszi át a szót Horváth Viktor. Igaz, ezek sztereotípiák, meg az egész el van rajzolva, felnagyítva, de minden nő magára ismerhet egy karakterben, felismerheti saját magát. Az összes szereplő tulajdonképpen a boldogságát keresi.”

 

Ember és női mesének titulálják a szakemberek ezt a cukorsüveg történetet, melyre a film készült, sőt ebből egy broadway musical is született. Őrült karakterek, sodró lendületű játék, vígjátéki elemekkel, helyzet- és jellemkomikummal. 

„Különböző stációkban láthatunk legkülönbözőbb lelki alkatú nőket. Tulajdonképpen egy skála, és a viszonyuk a férfihoz – ez látszik különböző állapotokban. Van, akit elhagynak, van, aki még nem tudja, hogy már elhagyták, és tulajdonképpen az összes nő olyan pillanatban találja magát, mintha kihúzták volna a lábuk alól a talajt. Olyan pillanatban találják magukat, ami váratlan a sorsuk alakulásában, szóval így láthatunk különböző lelki alkatokat”

– nyilatkozta a rendező, Tárnoki Márk. Kérdés, hogy mennyire lehet játszani és megélni a ’80-as éveket, kellett-e aktualizálni ezt a fájdalmas, ugyanakkor élettel teli történetet?

 

„Mondhatni, hogy ez a világ, a ’80-as évek kifejezetten népszerű, ha csak a mai sorozatokat nézem, akkor ez a bizonyos retró köszön vissza. Mi is törekedtünk arra, hogy a színpadon a látványvilág ezt az időszakot felelevenítse. A zene annak megfelelően, hogy Madridban járunk, ez egy latinos lüktetésű, lendületes, meg vérbő zene”

– fogalmazott a rendező. Ez az előadás a Krúdy Kamarában kapott helyet, melynek minden négyzetcentiméterét belakják és beéneklik a színészek. Ahogyan a taxisofőr mondja, a színpadon elfér a „los zenekarosz” is, hiszen minden este élőben játszanak a zenészek, a népes szereplőgárda társaságában. Ez időben arról is folynak a tárgyalások, hogy a Nők az idegösszeomlás szélén átkerülhet majd a nagyszínpadra, a következő évadban.