Népviselet napja: akcióba lépett a Tánctanoda
fotó: Szarka Lajos

A népviselet napja egy 2015 óta létező magánkezdeményezés nyomán született akció. Hrágyel Dóra fejéből pattant ki a gondolat, és az „Egy nap népviseletben” címet kapta. Célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrához kapcsolódó közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére. A szelfivel népszerűsítő alkalmi eseményt Nyíregyházán a Tánctanoda szervezte meg.

Bár a népviselet napja még nem hivatalos, nem államilag elismert ünnep, mint mondjuk a költészet napja vagy a tánc világnapja, csak amolyan ünnepecske, a szándék szép és nemes: öltözzünk egy napra bármilyen népviseletbe, és ezt örökítsük meg – írják a rendezvényhez a szervezők. Tisztázandó, hogy a nap nyilván nem a szűrről és a kalapról szól.

„Egy óriási nagy hagyomány télen-nyáron védje, ha kint volt a mezőn és terelte az állatokat, vagy éppen pihenni akart. Arról is szól, hogy vannak Nyíregyházán olyanok – pl. a tánctanodások –, akik ezt életben tartják. Nemcsak a saját kedvtelésükre, hanem ha itt majd az emberek szétnéznek, látják, hogy picikék is vannak, akik gyerekkoruktól kezdve belenőnek egy olyan világba, amely a magyar néphagyományt, a magyar népművészetet, a magyar tánckultúrát tartja életben. Azt hiszem, ez egy fontos küldetés. És ha ezt több évtizede csinálja, nagykövete lehet a magyar hagyományok ápolásának”

– fogalmazott az alpolgármester, dr. Ulrich Attila. Somogyi faluban nevelkedett a szervező, a Tánctanoda vezetője. Bő nadrágos, bő gatyás viseletben, kivarrt mellényben nőtt táncossá. Szabolcsba érkezve kellett átváltania a helyi táncokhoz, a priccses nadrághoz, a feszített mellényhez. Érthető ragaszkodása a sok színes ruhához.

„A Kárpát-medencében szinte megszámlálhatatlan féle-forma viselet van. A nyíregyházi Tánctanoda az idei évtől gondolta, hogy csatlakozik a 2015-ben meghirdetett Vegyél fel népviseletet! programhoz. Ezt először csináljuk Nyíregyháza közterein azért, hogy egy kicsit közelebb vigyük ezt az éket – ami a magyar néptánc egyik legfontosabb éke – Nyíregyháza lakosaihoz. Én most pl. az erdélyi kalotaszegi, az egyik legcifrább viseletben vagyok, de itt még előfordul a lányokon székely, rábaközi, sárközi viselet, szinte azt mondhatni, hogy a Kis-Magyarország, és Erdély nagyon sok területét érintik a gyerekeken lévő viseletek”

– tájékoztatott a Nyíregyházi Tánctanoda művészeti vezetője, Antal Roland. Nézzünk a látottak mögé, hiszen megfogalmazható a program hivatása! Mindenkihez szól az üzenet. 

„Most per pillanat kalotaszegi viseletben vagyok. Inaktelkéről, egy idősebb nénitől vásároltuk meg ezt az összeállítást. Ez a néni ebben járt vasárnaponként templomba, tehát az élete részévé vált. A célunk az, hogy a nyíregyházi lakosok megismerjék a viseleteket egy kicsit közelebbről, hiszen a viselet elsősorban nem a színpadra készült. Ma már leginkább ott használjuk, de ha jól belegondolunk, a régi embereknek a mindennapi ruházatuk volt”

– tájékoztatott Antal Dóra, a Tánctanoda egyik alapítója. Szelfizni indult a szemerkélő esőben a csapat, hogy a belvárosi üzletközpontban szólítsanak meg embereket. Megkínálták őket egy-egy könnyen felkapható darabbal, vagy viseletkiegészítővel, és elmondtak egy-két szívhez szóló mondatot, illetve utasítást a feladatról. Elkészült a kép, és így részesei lettek a játéknak, melynek főnyereménye egy tablet. A sorsolásra április 29-én, a tánc világnapján kerül sor.

Kapcsolódó galéria

Népviselet Napja 2024