Országos Gaming Expo – Nyíregyházára érkezett az országjáró roadshow
Fotó: Kohut Árpád

2022 és 2023 után 2024-ben, harmadik alkalommal indult útnak az Esport1 és a PlayIT Entertainment szervezésében Magyarország legnagyobb videójátékos rendezvénysorozata, az Országos Gaming Expo. Minden vármegyeszékhelyen ingyenesen látogatható kiállítások és versenyek várják az érdeklődőket egészen május 19-ig.

Nyíregyházára csütörtökön érkezett meg a roadshow, a helyszín a Nyíregyházi Egyetem volt, ahol egész nap várták az érdeklődőket. A helyszínen Csanda Gergely, a PlayIT Entertainment ügyvezetője elmondta, a rendezvény célja, hogy a múlt, jelen és jövő játékosai, a gaming és geek kultúra rajongói egyaránt jól szórakozzanak.

– A programjaink nagyon komplexen vannak összerakva, tehát igazából egy csomagot viszünk mindenhova. Úgy érezzük, hogy a teljes program iránt nagy az érdeklődés. Az online verseny, a FIFA bajnokság kifejezetten jól megy és sikerült a tavalyi évhez képest növelnünk a számainkat. A látogatószámban is növekedés van. Az autós szimulátorok, a VR eszközök nagyon népszerűek, ez az egyik legnépszerűbb helyszínünk, de a képregény is benne van a top 3-ban – emelte ki Csanda Gergely, a PlayIT Entertainment ügyvezetője.

Ahogy azt Csanda Gergely is hangsúlyozta, céljuk, hogy minden generáció egyaránt megtalálja a számára leginkább szórakoztató és izgalmas kitelepülést, ahol kötöttségek nélkül belekóstolhat az izgalmakba. A múlt szerelmeseit 14 darab retro PC és konzol várta, de volt Minecraft-helyszín, Kickoff-sarok, Star Wars-kiállítás, Carfootball, Fociketrec, Duófoci, Cosplay-bemutató, de hagyományos társasjátékokkal és logikai játékokkal is készültek a szervezők. Mindemelett egyedi képregényekkel és képregényes programokkal is készültek a roadshow keretein belül, amelyet a nyíregyházi Képremény Kulturális Egyesület koordinál, és kíséri végig az országjáró turnét pódiumbeszélgetésekkel egybekötve.

– Minden megyeszékhelyen, ahol van az Országos Gaming Expo, lehetőleg olyan rajzolókat hívunk, akik azon a környéken élnek, vagy valamiért kapcsolódnak azokhoz a területekhez. Itt Nyíregyházán a mai rendezvényen Sváb Józsi lesz a vendégünk, mint képregényrajzoló, aki Nyíregyházán él, és Szendrey Tibor, aki pedig debreceni, de átlátogat hozzánk. Ilyenkor mi megmutatjuk a lehetőségeket, hogy mi van a képregény körül. Wacom rajztáblákat hoztunk ki, le lehet ülni, képregényt rajzolni és beszélgetni az alkotókkal. Az a tapasztalatunk, hogy mindig vannak olyan fiatalok, akik valahol szeretik a képregényt, vagy szeretnek képregényt rajzolni. Nekik ez nagyon kapóra jön, hogy kipróbálhatnak ilyen rajzeszközöket, illetve olyan grafikusokkal beszélhetnek, találkozhatnak, akik hasznos tanácsokkal tudják őket ellátni – mondta el a helyszínen Kertész Sándor, a Képremény Kulturális Egyesület elnöke.

Tanácsokat pedig nemcsak a képregények kapcsán kaphattak a résztvevők, hiszen a szervezői csapat minden állomáson jelen volt. Rengetegen látogattak el a Nyíregyházi Egyetemre a nap folyamán, a roadshow pedig még hat helyszínre utazik tovább a végállomásig. Május 18-án és 19-én a Budapesti Comic Conon ér véget a 2024-es Országos Gaming Expo, ahol élőben lehet megtekinteni a már jól ismert programok mellett az idei Esport versenyjáték területi győzteseinek összecsapásait.

Kapcsolódó galéria

Országos Gaming Expo 2024 - Nyíregyháza