Központi ballagás – 15 középiskola 60 diákja ballagott el ünnepélyesen a városházán

Április 26-án délelőtt ünnepélyes keretek között vettek búcsút Nyíregyháza középiskolásai iskolájuktól a városháza Krúdy termében. A központi ballagáson mintegy 15 középiskola 55 osztályának 60 kiválósága képviselte büszkén iskoláját. Összesen 1147 nyíregyházi középiskolás készül ballagásra és érettségi vizsgára idén, közülük sokan folytatják tanulmányaikat főiskolán, egyetemen vagy szakképzésen, míg mások az első munkahelyükre indulnak.

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékeinek ünnepélyes műsora kísérte végig a búcsúzó középiskolások központi ballagását péntek délelőtt. A városháza Krúdy terme megtelt érzelmekkel és ünnepi hangulattal, amikor Nyíregyháza középiskolásai búcsút vettek alma materüktől és középiskolai éveiktől. A központi ballagáson összesen 15 középiskola 55 osztályának 60 ballagó kiválósága képviselte iskoláját. A végzős diákok 1147 diáktársuk nevében mondtak búcsút középiskolás éveiknek, akikre ezután újabb kihívások, tanulmányok és a felnőttéválás dolgos évei várnak. Sokan ambiciózus tervekkel vágnak neki a nagybetűs életnek, Vass Benedek, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója holland egyetemre készül, ahol elmondása szerint adattudományt vagy mesterséges intelligenciát szeretne tanulni.

„Rengeteg élményt szereztem a Vasvári Pál Gimnáziumban. A tanáraim nagyon sokat tanítottak nekem, és minden akadályon átsegítettek a négy év során. A Vasváriban a leginkább az emelt matek oktatást tudom ajánlani, a tanárom nagyon inspirált engem, és bár a közép matek kevésbé ment, de miután átmentem emelt matekra, utána sokkal jobb eredményeket tudtam elérni”

mondta Vass Benedek, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium 12. d osztályos tanulója. Az ünnepi eseményre iskolaigazgatóik kíséretében érkeztek a ballagó diákok, akik pedagógustársaikkal együtt az évek során inspirálták és segítették a diákokat az iskolai pályafutásuk során. Volt olyan kísérő, aki úgy gondolta, az ünnepi események kiemelkedő fontosságúak mind a tanulók, mind a pedagógusok életében, hiszen segítenek abban, hogy a diákok érezzék, mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek a közösségben, és hogy városuk számára is kiemelkedő értéket képviselnek. Továbbá erőt és biztatást ad nekik az előttük álló újabb feladatokhoz és kihívásokhoz.

„Vegyes érzések kavarognak ilyenkor minden pedagógusban, hisz a büszkeség mellett ott van bennünk a féltés, a szorongás, hisz négy évig gondoztuk, neveltük ezeket a gyerekeket. A Vasvári Pál Gimnáziumban százhetven tanuló készül arra, hogy elhagyja az alma matert május 3-án, a ballagás alkalmával. Az ilyen alkalmak rendkívül fontosak, hogy a diákok érezzék, részei egy közösségnek. Ennek a meggyőződésnek a jegyében vagyunk jelen itt, a városházán is. Fontosnak tartjuk, hogy a város és az iskola is megmutassa a támogatását és azt, hogy a diákok egy közösséghez tartoznak, mert ez a közösség megtartó ereje ad nekik erőt és biztatást, amire nagy szükségük van, különösen a hétfői írásbeli érettségi megkezdése kapcsán”

nyilatkozta Pásku Judit, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium igazgatója. Az önkormányzat nevében Jászai Menyhért alpolgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, aki hangsúlyozta, hosszú évek óta hagyomány, hogy ilyenkor a város lakói és közösségei is szimbolikusan elbúcsúznak a ballagó diákságtól, kívánva nekik sikeres pályafutást és boldog jövőt. Mint mondta, az egyetemi évek elrepíthetik őket messze, de bíznak benne, hogy a kapcsolatok, melyek itt kialakultak, örökké megmaradnak, s örömmel térnek majd vissza Nyíregyházára.

„Az elmúlt években sokat tanultatok, nemcsak a tankönyvekből, tanáraitoktól, de egymástól is, most pedig itt álltok készen arra, hogy elinduljatok egy új úton. Néhány hónapja, amikor a felvételi előtt álltatok, talán egy kis félelemmel telve, de fontos döntést hoztatok, hogy mivel szeretnétek a jövőben foglalkozni. Bizonyára nem könnyű egy teljesen pályakezdő fiatal számára annak eldöntése, hogy mivel szeretne foglalkozni a következő 10, 20 vagy akár 30 esztendőben. Ha valakinek esetleg nem sikerült egyetemre, vagy a vágyott szakra bekerülni, az ne felejtse el azt a mondást, hogy a hegyre több úton is föl lehet menni”

mondta ünnepi köszöntőjében Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere. Az alpolgármester köszöntőjében elismerő szavakat intézett a diákok szüleihez és tanáraihoz, megköszönve áldozatos munkájukat, amellyel példát mutattak és segítették a ballagók fejlődését mind a tanulásban, mind az emberség terén. Ezt követően az alpolgármester átadta az emléktollakat, és sikeres érettségi és felvételi vizsgát kívánt minden ballagónak. Kiemelte, hogy az újabb diákévek után a város visszavárja a frissen végzett szakembereket. Az ünnepség emlékének megörökítésére egy közös fotó is készült a városháza épülete előtt.

 

Kapcsolódó galéria

Központi ballagás 2024