Nyíregyháza hazavárja a fiatalokat – Cél, hogy a trendet megfordítva egyre többen képzeljék el itthon a boldogulást
A nívós munkahelyek folyamatos teremtése elengedhetetlen a hosszú távú jövő tervezéséhez. A dél-koreai W-Scope, mely az ipari park új betelepülője, várhatóan 1200 embernek ad majd biztos megélhetést

Az elmúlt időszakban bejelentették, nagyberuházók érkeznek Nyíregyházára, az egyaránt az elektromosautó-iparhoz kötődő dél-koreai W-Scope és a német, BMW-beszállító Boysen.

Csak ez a két cég nagyjából 1600 munkahelyet teremt majd a folyamatosan bővülő és fejlődő ipari parkban. Mint korábbi cikkeinkben írtuk, az ország egyik legjobb logisztikai adottságaival rendelkező, jelentős méretű ipari övezete vonzó ajánlat befektetőknek, az alábbiakban annak összegyűjtését kezdtük el, miért segíthet a nagyarányú fejlesztés a népesség megtartásában, illetve abban, hogy a nyíregyházi fiatalok a diploma megszerzése után (vagy még előtte) hosszú távon gondolkodjanak szülővárosukban.

– Több évtizedes folyamat a fiatalok elvándorlása az egész régióban, ezt a folyamatot igyekszünk lassítani, illetve visszájára fordítani minőségi munkahelyek teremtésével – hangoztatta az elmúlt években több interjúban is Nyíregyháza polgármestere.

Az elvándorlás megállítása

Dr. Kovács Ferenc utalt rá, a negatív tendencia ellentételezéseként munkahelyteremtő beruházásokat igyekeznek Nyíregyházára vonzani, melynek alapja a 2019-ben, a városi közgyűlésben egyhangúlag elfogadott Befektetés­ösztönzési Stratégia. S hogy miért most? A városvezető szerint az elmúlt bő évtizedben (miután 2013-ban sikerült az örökségbe kapott csődközeli helyzetből megmenteni a költségvetést) rengeteg, korábban elmaradt infrastrukturális fejlesztést kellett elvégezni, hogy a jelentősebb iparfejlesztésre egyáltalán gondolni lehessen.

Ez érintette például a jelentősebb utak felújítását, rengeteg földút leaszfaltozását éppúgy, mint a nagyarányú csomópontfejlesztést (csak körforgalomból született közel másfél tucatnyi), az elhanyagolt oktatási-nevelési intézményrendszer rendbe tételét (köztük minden bölcsőde és óvoda energetikai felújítását, az iskolai programokat, melyek még zajlanak), s a városkép szépítését épületek rekonstrukciójával, zöldítéssel, s egyáltalán: az ipari park bővítését jelentős kormányzati támogatással, hogy megalapozzuk a befektetők érdeklődését.

Vonzó tényezőt jelenthet a kiépült, minőségi infrastruktúra, s az, ha a fiatalok gyermekkoruktól élményekkel kötődnek a szülővároshoz

Első lakáshoz jutás

Az önkormányzat is igyekszik a maga eszközeivel segíteni azt a folyamatot, mely a Nyíregyházához kötődő fiatalok hazatelepülését célozza, illetve azt, hogy szülővárosukban tervezhessék a jövőt. Ez az úgynevezett Hazavárunk program, melynek több külső eleme is van, különböző projektekben együttműködő partnerekkel. Az önkormányzati Szociális és Köznevelési Osztály tájékoztatása szerint 2019. május óta létezik a fiatalokat vissza nem térítendő támogatás formájában segítő első lakáshoz jutók támogatása. Ennek a rendeletét idén módosították, emelkedik az egy főre jutó havi jövedelemhatár és a lakás maximális vételárának összege.

A jogosult családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem elérheti akár az úgynevezett szociális vetítési alap kilencszeresét (256 500 forint), míg legfeljebb kéttagú családban élő igénylő esetén a tizenegyszeresét (313 500 forint). Fontos kritérium, hogy a támogatást a megvásárolt ingatlan adásvételi szerződésének keltétől (építkezés esetén a munkaterület átadásától) számított 90 napon belül lehet igényelni.

A támogatás összege 450–650 ezer forint, attól függően, hogy hány gyermeket nevelnek az igénylők. 2023. évben erre a célra 30 millió forint került előirányzásra. A támogatandó lakás vételára a korábbi 35-ről 45 millió forintra emelkedett, s az adminisztrációs teher is csökkent ettől az esztendőtől az illetékmentes eljárásnál: egyszerűsödött a benyújtandó igazolás, építési naplót nem kötelező vezetni, ezért nem kérik, nem minden esetben kell igazolni, hogy a földhivatalhoz benyújtották a bejegyzés iránti igényt.

Az önkormányzat fenntartja a bérlakásállományt

Annak ellenére, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény lehetővé teszi az önkormányzati bérlakások elidegenítését, a nyíregyházi önkormányzat nem él ezzel a lehetőséggel. Az önkormányzat 2000 májusában visszavonta az önkormányzati bérlakások elidegenítésre történő kijelölésről szóló határozatait – tájékoztatott a NYÍRVV Nonprofit Kft.

A jelenlegi önkormányzat továbbra is felvállalja, hogy üzemelteti a megmaradt 1706 db önkormányzati bérlakást annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a rászorulók lakhatási problémáinak megoldásában. Tény, hogy a lakásigénylők nagy száma (1337 háztartás) miatt a lakáshoz jutás hosszú időt vesz igénybe, azonban sok önkormányzat egyáltalán nem tartja nyilván a szociális bérlakás igénylők számát, hanem pályáztatás útján adja bérbe a bérlakásait – tette hozzá a városüzemeltető cég.

Pályázatok fiataloknak

A széles körben biztosított pénzbeli támogatási rendszerben ösztöndíjakkal is segíti az önkormányzat a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatókat. A Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány félévente jelentet meg pályázati felhívást. Az elmúlt félévben 60 nyíregyházi hallgató részesült egyszeri, 25 000–40 000 forint összegű támogatásban. Az e félévi pályázatok elbírálás alatt állnak. Szintén a felsőoktatásban résztvevőket támogatja az önkormányzat a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázattal. Ennek keretében havi rendszerességgel részesülnek ösztöndíjban a hallgatók egy év időtartamban. A Bursa pályázati felhívásra általánosságban ősszel – szeptember, október hónapokban – lehet pályázatot benyújtani.

Ifjúsági adatbázis készül

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum program keretében – mely a nyíregyházi önkormányzat és a vármegyei kormányhivatal konzorciumi együttműködésével valósul meg – egy olyan adatbázis létrehozása van folyamatban, amely tartalmazza a fiatalok legfontosabb adatait, elérhetőségét és követi pályájuk alakulását. Az ifjúsági adatbázis létrehozása lehetővé teszi, hogy a város élő kapcsolatban maradjon a fiatal tehetségeivel, részükre tájékoztatást adjon.

A magasan képzett fiatalok elvándorlása ugyanis jelentős demográfiai és munkaerő-piaci kihívásokat jelent Nyíregyháza számára is. Az adatok begyűjtése mellett az adatbázis létrehozásának és működtetésének fontos velejárója az adatok rendszeres aktualizálása is, természetesen az adatkezelési szabályok betartása mellett. Az adatbázis elsősorban arra használható, hogy élő kapcsolatot biztosítson a város és a fiatalok között, a következő tevékenységekkel, mint például: városi kulturális programok népszerűsítése; ösztöndíjak, támogatási lehetőségek népszerűsítése; pályakövetés; információbiztosítás a helyi munkalehetőségekről.

Duális képzés a szakképzési centrumnál

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolájában jelenleg 8300 tanuló folytat tanulmányokat 21 ágazat 63 szakmájában – tudtuk meg az NYSZC-től. A centrum folyamatosan figyeli a térség munkaerő-piaci igényeit és képzési palettáját ezen igényekhez igazítja, ezáltal gyorsan és rugalmasan tud reagálni a helyi képzési igényekre és igyekszik biztosítani a térség szakember-utánpótlását.

Mindezt segíti az, hogy a duális partnerekkel kiemelten jó együttműködés alakult ki, közös programok szervezésén túl a pályaorientációs tevékenységeinkbe is aktívan bekapcsolódnak. A különböző munkaerő-piaci szereplőket bevonva a karrier- és pályaválasztás előtt álló diákok megismerhetik a szakmákat, valós munkahelyi környezetben tudják bemutatni számukra a megyeszékhelyen és a vármegyében rendelkezésre álló munkaerő-piaci lehetőségeket.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum már középiskolás korban kínál életpályákat cégekkel partnerségben a duális képzési rendszert működtetve, s oktatási modelljének rugalmas változtatásaival igyekszik kiszolgálni a munkaerőpiacot

3200-an, 245 szervezetnél

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláiban a szakképzési munkaszerződések és a duális partnerek száma folyamatosan nő, jelenleg közel 3200 tanuló vesz részt 245 gazdálkodó szervezetnél duális képzésben. Olyan nagyvállalatokat tudhatnak duális partnereik között, mint a LEGO, a Michelin, a MARSO, a SPAR, vagy a kis- és középvállalkozások közül említhetjük a MAGISZ-t és a Görömbei Cukrászatot, illetve az egyéni vállalkozói szintről például az RR Tex Kft.-vel (Rabócsi Renáta) is jó kapcsolat alakult ki.

A duális partnereknél szakképzési munkaszerződéssel szakirányú oktatásban részt vevő diákok havonta minimum százezer forint munkabérre jogosultak. A tanulmányok ideje alatt a duális partnereknél tanuló és jól teljesítő diákok számára tanulmányaik befejezését követően lehetőség nyílik akár a partner vállalatnál történő elhelyezkedésre is. A sikeres szakmai vizsgát tett tanulók az első szakma megszerzése után egyszeri pályakezdési juttatásra jogosultak, melynek mértéke a szakmai vizsga eredményétől függ. A jeles eredménnyel teljesítők 302 000 forint juttatásban részesülnek, melyet szabadon felhasználhatnak. 

Cikkünket folytatjuk.

Szerző: Tarczy Gyula