Nyári gyakorlaton a lippais diákok
Nyáron sem pihennek a Lippai János Mezőgazdasági Szakképző és Szakiskola tanulói, hiszen Apagyon, a tanüzemben töltik vakációjuk egy részét. A diákok a kötelező gyakorlaton olyan mezőgazdasági munkákat végeznek, amelyekről év közben az iskolapadban tanultak.

Az augusztusi kánikula egy részét a Lippai János Mezőgazdasági Szakképző és Szakiskola tanulói az apagyi tangazdaság pajtájában vészelik át. Már korábban leszedték a dohányt a földeken, amit a hűvösben felfűznek és kiszárítanak. A diákoknak kerettanterv írja elő, hogy a szorgalmi időszakok között hány hét nyári gyakorlaton kell részt venniük. A szakközépiskolások egy hetet, a szakképző évfolyamok növendékei négy hetet töltenek el a szünidőben az apagyi tanüzemben. Ilyenkor előre meghatározott feladatokat végeznek, de részt vesznek az idénymunkákban is.

 

Tapasztalat kétkezi munkával

 

Ferdinánd Tibor, a Lippai János Mezőgazdasági Szakképző és Szakközépiskola igazgatója a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, az iskolába jelentkező tanulók szakmát szeretnének tanulni, ezért tisztában vannak azzal, hogy a növénytermesztés és az állattartás nem állhat le a 11 hetes nyári szünet alatt. Az intézmény vezetője hozzátette, a diákok tudják, hogy tevékenységen keresztül az ismereteket sokkal könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban elsajátíthatják. Az iskola pedagógusai azt vallják, hogy a gyakorlatok nagymértékben hozzájárulnak a szakmai ismeretek elsajátításához.

 

Nyári munka biztonságban

 

A gyerekeket felügyelő tanárok odafigyelnek arra, hogy a tanulók ne a tűző napon dolgozzanak. Reggel 7-kor kezdik a munkát, 11 óra után pedig olyan feladatokat kapnak, amit a hűvösben is lehet végezni.

A gyakorlatukat töltő lippaisok jelenleg segítenek a tangazdaság állatait ellátni, hagymát pucolnak, paradicsomot és paprikát szednek, valamint feldolgozzák a korábban leszedett dohányt. A nyári iskolai elfoglaltságot a tanulók hasznosnak tartják.

Tóth Laura tizenegyedikes lesz szeptemberben. Már több alkalommal vett részt nyári gyakorlaton. Azt mondta, nyáron sokkal több időt sikerül a szakmai tapasztalatok elsajátítására fordítani és a munka is felszabadultabb hangulatban telik, mint év közben az iskolában.


Gyümölcsszedéstől a fejésig

 

A diákok az apagyi tangazdaságban bekapcsolódnak a gyümölcsszedésbe, a gyümölcsösök nyári talajápolási munkálataiba, de megismerkednek a szántóföldi növénytermesztés aktuális feladataival is. A tanulók a nyári gyakorlatról érdemjegyet és szöveges értékelést is kapnak, a kétkezi munka tapasztalatait pedig felhasználhatják az egy hónap múlva induló új tanévben.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)