Múlt és jelen a Kállay-házban: latin nyelvű irat és gyermeknap

Újabb jelentős iratokkal, dokumentumokkal ajándékozták meg a Kállay-leszármazottak a nyíregyházi gyűjteményt. Ezek bemutatása és értékelése mellett megismertették a városnapi várostörténeti, és egy új pénztörténeti kiállítás anyagát. A múlt emlékei mellett szó esett a Kállay-házba szervezett gyermeknap programjáról is.

A régmúlt emlékei és napjaink ünnepei is szerepeltek a Kállay-ház sajtótájékoztatóján, melynek két vendége is volt. Kállay Kristóf és húga, Kállay Helén azokat a családtól vagy más forrásból – pl. aukciókról – származó iratokat, fotókat, levelezések emlékeit hozták el a Kállay Gyűjteménybe, melyek – tulajdonképpen – továbbírják a történelmet. Kordokumentumok már a 16. századtól, melyek akár újabb megvilágításba helyezik a család múltját, vagy megerősítik az eddig elfogadott történetírást.

„A legérdekesebb az a dokumentum, amelyben Bethlen István miniszterelnök úr felkéri egy személyes levélben Kállay Tibort, az akkori államtitkárt, hogy miután Horthy Miklós kormányzó úr aláírta a kinevezését, kéri, hogy pénzügyminiszterként működjenek együtt. Ennek az eredeti levélnek a birtokába jutottunk nem olyan régen, és többek között ezt is elhoztuk a gyűjteménybe. Úgy gondoltuk, hogy ennek itt van a helye, hogy mások is meg tudják tekinteni. Illetve akik a történelemnek ezzel a szeletével foglalkoznak, vagy a pénzügyi területekkel, azok számára egy érdekes kordokumentumot tudnak bemutatni” 

- nyilatkozta az adományról Kállay Kristóf, a néhai miniszterelnök unokája. Az iratok a Kállay Gyűjtemény könyvtárába kerülnek, hogy a tudományos feldolgozás után szakemberek, kutatók és érdeklődők számára tegyék hozzáférhetővé az újdonságokat. A város újjátelepítésének 271. évfordulóján időszaki kiállítást nyitnak május 10-én. Témájában és korában eltér ez a Kállay-ház állandó várostörténeti kiállításától, melyben az alapító okirat áll a gyűjtemény középpontjában.

„A kiállítás alapját dr. Jakó János nyugalmazott főorvos gyűjteménye képezi, hiszen ő hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik. Nyíregyházi képeslapok és más tárgyak – vázák, csészék –, tehát iparművészeti anyagról van szó. Ezek a 20. sz. elejéről, illetve a századfordulóról származnak. Úgy gondoltuk, hogy ezt a fantasztikus anyagot kiegészítjük a Kállay Gyűjtemény iparművészeti anyagával. Ez egy Kállay-hozzátartozótól, Ilosvay Johannától származik, aki egy bécsi születésű hölgy. Ezért adtuk azt a címet a kiállításnak, hogy Nyíregyháza összeköt”

 – tájékoztatott Riczu Éva, a Kállay Gyűjtemény könyvtárosa, a kiállítás kurátora. Kiemelt időszaki kiállításként nyílik pénztörténeti bemutató június 14-én. A Kállay család egyik tagja Kállay Tibor komoly pénzügyi karriert futott be, aki a monarchia felbomlását követő időszakban volt pénzügyminiszter a Bethlen Kabinetben.

„A korona elinflálódása és a pengő bevezetése, valamint a legfontosabb esemény, ami miatt ezt a kiállítási témát választottuk az, hogy idén májusban 100 éve annak, hogy megszületett a Magyar Nemzeti Bank, mint önálló bankjegy-kibocsátó intézmény. Ennek a megalakításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Kállay Tibor. Így kapcsolódunk a Nemzeti Bank 100 éves születésnapjához, illetve Kállay Tibor tevékenységéhez is, ezért gondoltuk azt, hogy felvesszük a kapcsolatot a Pénzmúzeummal, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum éremtárával, és kölcsönkértünk nagyon szép és értékes papírpénzeket, meg érméket, amelyek 100 év fizetőeszközeként lesznek bemutatva”

– szólt a tájékoztatón dr. Holmár Zoltán, az intézmény történésze.

A Kossuth-bankótól a forintig – ez lesz a kiállítás címe. 1848 és 1948 közötti fizetőeszközöket, egy-két aranypénzt is bemutatnak a Kállay-házban.

 

A pénz a témája a Múzeumok Éjszakája idei programjának is, június 22-én

 

„Szeretnénk családi vetélkedőket, gyerekeknek interaktív játékot, óriás Gazdálkodj okosan!-t bemutatni. Lesz tánccsoport, akik meglepetés jelleggel a nagysikerű Nagy pénzrablás c. film betétdalára fognak táncolni. Ez az Y2K Tánccsoport. Meghívtuk Ambrus Attilát, a whiskyst is, aki jó útra tért, de már nem csak a kerámiával foglalkozik, mellette üzletember is. Egy talk show jellegű beszélgetést is beiktatunk ezen az estén. Természetesen az állandó és az időszaki kiállításokat is szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek”

– fogalmazott a közeljövő eseményéről az intézményvezető, Dohanics László.  Mindezeken túl is jelentős eseményeket kínál a Kállay Gyűjtemény. Jövő kedden a Magyar Nemzeti Levéltárban a Kállay család magyar történelemben betöltött szerepéről rendeznek konferenciát. Május 21–24-ig gyereknapokat hirdetett az intézmény. Furcsamód az állatokhoz kötött eseményre regisztráció után várják az óvodás és kisiskolás gyerekeket. Augusztus 24-én és 25-én rendezik a Kállayak Világtalálkozóját. 130 körüli vendég érkezésére számítanak, melynek első napja Nyíregyházán, a második pedig Kállósemjénben történik.