Söröskupaknak hitték, közben milliókat ér a porcsalmai ezüstkincs
A porcsalmai ezüstérmék szabadpiaci ára 3 és 20 millió forint közé tehető, eszmei értékük azonban felbecsülhetetlen. A 3-400 éves érméket jelenleg restaurálják a régészek. A Jósa András Múzeum azt tervezi, hogy rövidesen a nagyközönségnek is bemutatják az értékes leletet.

- Az egyik haverom azt mondta, hogy ki temette el ezt a sok söröskupakot, és akkor láttuk, hogy ezek nem söröskupakok, mert véknyak – ezt mondta az egyik közmunkás, miután ásójuk kifordított a porcsalmai kincseket. A munkások járdát újítottak fel, amikor egyikőjük ásója valami keménynek ütközött. Amikor kiásták, kiderült, hogy egy cserépedényt rejt a föld mélye, amiben oxidálódott pénzérmék találhatóak. A munkavezető értesítette az önkormányzatot és a rendőrséget, majd felhívták a Jósa András Múzeum régészeit, akik a helyszínre mentek. A régészeknek a helyi polgármesteri hivatalban adták át a kincset. Nagyon meglepődtek, hogy mekkora fogásról van szó.

Egy nejlon zacskóban összesen 1090 darab ezüst pénzérmét adtak át a régészeknek. A lelet súlya meghaladta a 2,5 kilogrammot. Az elsődleges vizsgálatok alapján az ezüstérmék a 16-17. századból származnak és többségében Lengyelországban verték őket.

- Feltehetően egy kereskedőé lehetett. Az valószínű, hogy sebtében rejthette el a tulajdonosa, ugyanis a mai felszíntől kb. 25 centiméterre volt elrejtve, tehát sürgősen rejthette el, ez ugyanígy igaz volt az urai kincsleletre is. Tehát valami hirtelen jött támadáshoz, vagy háborús cselekményhez kapcsolódhatott az elrejtése - fejtette ki véleményét Tompa György, régész.

Ez a második legnagyobb ezüst kincslelet a megyében. Erre utalt a régész, mivel a közelmúltban Ura községben is hasonló korú pénzérméket rejtett a föld. A porcsalmai ezüstérmék szabadpiaci ára 3 és 20 millió forint közé tehető, eszmei értékük azonban felbecsülhetetlen. A Jósa András Múzeumban azt tervezik, hogy a restaurálását követően rövidesen a nagyközönségnek is bemutatják a porcsalmai kincset.

Z. Pintye Zsolt