Vármegyei értékeink új köntösben – Megújult honlap mutatja be a vármegye gazdag kulturális örökségét

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár megújult honlapját sajtótájékoztató keretében mutatták be április 29-én, a megyeházán.  Az oldal részletesen bemutatja a régió gazdag kulturális, hagyományos és természeti örökségét, köztük a nyíregyháziakat is. Az eseményen kiemelték, a cél egy modern és látványos platform létrehozása volt, amely méltóan reprezentálja a vármegye értékeit és a hungarikumokat.

Honnan jöttünk, honnan származunk és mi formálta életünket? – olvasható az önmagunk eredete és az életünket formáló tényezők után kutató kérdés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár megújult honlapján. A nemrég megújult oldal igyekszik bepillantást engedni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár kincseibe, amelyek között szerepelnek városunkhoz közvetlenül is köthető kulturális és épített örökségek, mint például a városháza, vagy a Hősök terén található villamos, de vannak még hagyományok, természeti szépségek és gasztronómiai különlegességek is az értékek között. A fejlesztés elsődleges célja az volt, hogy egy olyan informatív, látványos, mai kornak megfelelő képi világú honlap készülhessen, amely méltó a hungarikum törvényhez, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktárhoz és az abban szereplő értékekhez – fogalmazott Baracsi Endre, az értéktár elnöke a bizottság hétfői sajtótájékoztatóján.

„Szerettünk volna egy olyan honlapot létrehozni, amely lenyűgözi azokat, akik meglátogatják, és arra ösztönzi őket, hogy eltöltsenek rajta egy kis időt, végigböngészve akár mind a 172 értéket, amely jelenleg a vármegyei értéktárban szerepel. Minden értékről található olyan információ – képi vagy szöveges dokumentációban –, amely jelentős segítséget nyújthat akár az értéktár mozgalom népszerűsítésében és támogatásában is”

– mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár bizottságának elnöke.

Az értéktárak folyamatosan bővülnek, márciusban csak a Nyíregyházi Települési Értéktár 63 mellé 5 új értékkel gyarapodott, köztük például Toma András, az utolsó magyar hadifogoly életútjával. A bővítés célja, hogy az értéktárak minden, a vármegyét és a vármegyeszékhelyet meghatározó értéket összegyűjtsenek és megőrizzenek. A honlap méltóan bemutatja mindazt a gazdag kulturális, hagyományos és természeti örökséget, amely jelentőséggel bír az identitásunk és életünk szempontjából. Az értéktár célja nem csupán a múlt megőrzése, hanem az értékek továbbélésének és gazdagításának elősegítése a jelenben és a jövőben egyaránt – erről már Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke beszélt a hétfői eseményen.

„Az értékek – amelyeket az értékelő bizottság az utóbbi években összegyűjtött – most még inkább hozzáférhetővé válnak, transzparensebbek és könnyebben elérhetők lesznek. Ez a mozgalom sosem ér véget; mindig lesznek újabb értékek, amelyek felfedezésre, bemutatásra és népszerűsítésre várnak. Az érdemek lényege nem csupán egy statisztikai adatbázisban rejlik, amelyet egyszer feltöltöttek, és azóta ott pihen, hanem egy dinamikus folyamat része. Mindig újabb és újabb értékek kerülnek felszínre és kerülnek elismertetésre a vármegyében, ami élettel tölti meg ezt a mozgalmat”

– hangsúlyozta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke. Az új honlapon friss hírek és információk is olvashatók, mint például a hungarikum pályázatokkal kapcsolatos aktualitások. A dokumentumtárban elérhetőek azok az anyagok, amelyek az értékek javaslását és benyújtását segítik. Továbbá megtalálható a vonatkozó jogszabályi háttér, ideértve a hungarikumokkal kapcsolatos törvényeket és kormányrendeleteket is, valamint minden más releváns információt, amely segíti az értéktár mozgalomhoz csatlakozni kívánókat.