Szedd magad a Májusfát! – Idén is nagy érdeklődés övezte az akciót

Nagy érdeklődés övezte az idei évben is a Nyíregyházi Erdészet Szedd magad a Májusfát! programját. 2022-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az akciót, amely országos visszhangot váltott ki nemcsak a májusfát állító legények között, hanem a szakmai körökben is. Idén új helyszínt választott a NYÍRERDŐ, az Igrice mocsárhoz 130 fiatalember érkezett, hogy legális úton szerezhesse be kedvesének a májusfát.

 

A korábbi évek sikereire való tekintettel a Nyíregyházi Erdészet idén is lehetőséget biztosított fiatalemberek számára, hogy kedvesüknek legális forrásból szerezzenek be májusfa-alapanyagot. A program április 30-án, a késő délutáni órákban egy nyíregyházi erdőrészletben volt, ahol a tettre kész legények az erdészet által biztosított kézifűrészekkel az előre kijelölt fácskákat kivághatták és magukkal vihették, a jelentkezők pedig sorra érkeztek, és volt, aki egészen Hajdúhadházig indult útnak a májusfával.

– Médiafelületen találtam rá, hogy van ez az akció, ez a kezdeményezés. A páromnak viszem a májusfát. Ez az első májusfa, amit kap tőlem – mondta el a helyszínen Orosz László Richárd.

Az idei évben új helyszínen szervezte meg a NYÍRERDŐ az akciót, az Igrice mocsár környéki területen az erdészet munkatársai a Kaán Károly Országfásítási Programhoz csatlakozva, 2020-ban egy kocsányos tölgyes főfafajú erdősítést hoztak létre. Az eltelt időszak alatt a kis tölgyfák szépen fejlődtek, de az elegyesség jegyében ültetett néhány egyéb fafaj – fekete nyár, hegyi juhar – még nagyobb méreteket ért el. Idén tavasszal az erdészet szakemberei úgy döntöttek, hogy azokat a nagyobb méretű egyedeket, amelyek hátrányosan befolyásolják a tölgyek növekedését, kivágják. Ezek a fák még méretük miatt iparilag nem hasznosíthatóak, tüzelőnek való felhasználásuk is jelentéktelen, viszont éppen ideálisak májusfának – erről is beszélt a helyszínen Szokolovszki Géza megbízott erdészeti igazgató.

– Az idei évben 130 fát jelöltünk ki, amit úgy gondoltuk, hogy ebben a programban ki lehet vágni. Szerencsére mind gazdára is talált, sőt még túljelentkezés is volt. Nyilván a nem titkolt célja az az akciónak, hogy itt legális forrásból beszerezhessék a legények a májusfának valót – hangsúlyozta Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. megbízott erdészeti igazgatója.

Az idei évben tehát 130 fiatalember vett részt a Szedd magad a Májusfát! akcióban. 4-től akár 8 méter magas nyárfákat is kivághattak a jelentkezők májusfának, akik számára a NYÍRERDŐ fűrészt, ágvágó ollót és kesztyűt is biztosított.