Lépest tart a megye a pozitív országos trenddel a foglalkoztatásban

Hosszú éveken át Szabolcs-Szatmár-Bereg a lista végén volt a foglalkoztatásban, és ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi adatokban alakulásával sem büszkélkedhettünk. Az elmúlt évek kormányzati intézkedései, a foglalkoztatási programok, a gazdasági szféra erősödése és bizalma azonban megfordította a trendet, ami nálunk is érzékelhető – sőt, kifejezhető számokban is.

Sokkal többen dolgoznak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lépést tart az országgal a foglalkoztatás javulásában. 2010-ben 180 ezren dolgoztak a megyében, addig ez a szám tavalyelőtt elérte a 240 ezret, tavaly év végére pedig már a 250 ezret, ami óriási léptékű fejlődés. Ezzel együtt a munkanélküliség is nagy arányban csökkent, bár itt az adatok elmaradnak az országos átlagtól, viszont a felzárkózás, ami zajlik ezen a területen, dinamikusnak mondható a mi megyénkben is.

– fogalmazott Román István, megyei kormánymegbízott.

Munkaerőhiány és kereslet egyszerre

Román István a Nyíregyházi Televízióban azt mondta, a munkanélküliséggel párhuzamosan bizonyos térségekben, szakmákban már találkozunk azzal a jelenséggel, amiről csak álmodtunk korábban: a munkaerőhiánnyal, bár a mi megyénk még azok között van, ahol van munkaerőtartalék. S hogy a kettő, mármint a kereslet és kínálat összeérjen, a megyei kormányhivatal is sokat tett tavaly egy csak nálunk és Hajdúban futó példaértékű program keretében: a hivatal munkatársai keresték meg a foglalkoztatókat, hogy feltárják, milyen képzésekre van szükség az álláskeresők könnyebb elhelyezkedésében. Szintén a piac igényeit igyekszik kielégíteni a közfoglalkoztatásban dolgozók visszavezetése a munkaerőpiacra. E folyamatot az is bizonyítja, hogy az önkormányzatok egyre kevesebb létszámot igényelnek rá, és a kormányzat is segíti a folyamatot.

Közfoglalkoztatásból a versenyszférába

Tavaly novemberben jelent meg az a kormányhatározat módosítás, 44.600 forintra emelte azt az összeget, amit a közfoglalkoztatott megkap, amennyiben átmegy a versenyszférába. Ez az összeg arra az időszakra jár neki havi bontásban, ameddig élő szerződése lett volna közfoglalkoztatásban. Tehát ha valakinek a határozott idejű szerződése három hónappal később járt le, mint ahogy elhelyezkedett, abban a három hónapban a fizetése mellett megkapja a megyei kormányhivataltól ezt az összeget. Úgy látjuk, ennek van is eredménye, ez is lökőerő, 1800 ember elhelyezkedését segítettük ilyen módon.

– mondta a kormányhivatal vezetője.

Programokkal segítik az elhelyezkedést

Emellett az uniós források egy részét is ezen a területen használják fel, több, mint tízmilliárd jutott a foglalkoztatás támogatására. Két célcsoportra, a 25 év alattiakra és a hátrányos élethelyzetűekre külön is fókuszáltak, és az összesítések szerint 10.550 ember elhelyezkedésében tudtak segíteni ezekkel a programokkal.

 

Tarczy Gyula