Szemléletformáló élménynap a környezetvédelemért

A Föld Világnapja alkalmából a Huszár lakótelepen egy alulról jövő kezdeményezés keretében a szemléletformálás és a környezettudatos magatartás fontosságára hívták fel a figyelmet. Az eseményen a helyi lakosok aktívan vettek részt, hogy szebbé tegyék környezetüket és gyermekeik számára is megmutassák a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét. Játékos és informatív feladatokkal várták a családokat, akik nagy számban vettek részt az egész napos programon.

A lakók kezdeményezése

– A Föld Világnapja alkalmából a Huszár Lakótelepen egy alulról szerveződő kezdeményezés keretében a szemléletformálás és a környezettudatos magatartás fontosságára hívják fel a figyelmet. A mai alkalom különlegessége abban rejlik, hogy a lakók maguk kívántak aktívan hozzájárulni környezetük szépítéséhez és gyermekeiknek is meg szerették volna mutatni a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét. A kezdeményezésen nemcsak civil szervezetek, intézmények és önkormányzatok, hanem olyan szervezetek is részt vettek, amelyek kiemelten támogatják a Huszár lakótelepen élő családok és gyermekek mindennapjait – nyilatkozta dr. Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület elnöke.

Környezettudatosság a gyakorlatban

A program keretében megrendezett „Tiszta Udvar, Rendes Ház” versenyre is benevezhettek a lakók, hogy bemutassák környezettudatosságukat és elkötelezettségüket a tiszta környezet iránt. A zsűri értékelte és díjazta azokat az udvarokat és házakat, amelyek kiemelkedően szerepeltek a versenyen. A verseny célja nem csupán az volt, hogy ösztönözze a lakókat az udvarok és házak rendben tartására, hanem hogy felhívja a figyelmet a környezet szépségére és tisztaságára is.

A jövő generációjának tudatosítása

A hulladékkezelés és a szemetelés kérdése ma Magyarországon kiemelten fontos téma, különösen a Föld Napja alkalmából, amikor is ráébredünk, hogy bolygónk megóvása elengedhetetlen. A túlnépesedés és a túlzott hulladéktermelés miatt szükség van a szemléletformálásra, nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek körében is. A Sója Miklós iskola a gyermekek számára példát mutat, ahogyan a felnőttek is példát állítanak a tiszta környezet és a rend fenntartásában. Külön öröm, hogy most egy civil szervezet bekapcsolódott ebbe intézményekkel, mint a NYÍRVV, az óvoda és az iskola. Ennek az akciónak van jövője és haszna, hiszen a következő generációnak tudatosítani kell, hogy mennyire fontos a bolygónk megóvása és a hulladék minimalizálása – mondta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Elkötelezettség a fenntarthatóságért

Az elmúlt években a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, és egyre többet beszélünk arról, hogy már a legfiatalabbakat is érdemes környezettudatosságra nevelni és megfelelő ismeretekkel ellátni őket ezen a területen. A rendezvény szervezői elkötelezettek abban, hogy a jövőben továbbra is hasonló programokkal hívják fel a lakosság figyelmét a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód fontosságára.