Kreatív művészeti versennyel „Krúdy és Váci nyomában”

„Krúdy és Váci nyomában” címmel rendeztek kreatív művészeti versenyt középiskolások számára a Krúdy Gyula Gimnázium könyvtárában, kedden délelőtt. Az iskola a Váci Mihály Társasággal közösen szervezte az eseményt, amelyre nagy érdeklődés mutatkozott a diákok részéről. A verseny két fő kategóriában zajlott: vers- és prózamondás, valamint kisfilmkészítés. Az előadói készségüket szabadon választott Krúdy- vagy Váci-művek előadásával demonstrálhatták a diákok.

„Krúdy és Váci nyomában” címmel rendeztek kreatív művészeti versenyt kedden a Krúdy Gyula Gimnázium könyvtárában. Az eseményre a vármegye középiskolás fiataljai voltak hivatalosak. A rendezvény középpontjában két, Nyíregyházához kötődő kiváló magyar író-költő, Krúdy Gyula és Váci Mihály élete és munkássága állt, amelyekből a diákok ihletet meríthettek alkotásaikhoz, szerepléseikhez.

„A mai versenyre Váci Mihály egyik versét választottam, Hol van címmel, legfőképpen azért, mert részt vettem egy Váci-megemlékezésen decemberben, ott is ezt a verset mondtam, ami jól sikerült. Úgy gondoltuk a tanárommal, hogy ezt a versenyen is elmondhatom” – mondta Pósz Boglárka, a Krúdy Gyula Gimnázium tanulója.

2024-ben ünnepeljük Váci Mihály neves nyíregyházi költő születésének 100. évfordulóját, a jeles alkalom kapcsán a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület is csatlakozott a rendezvény szervezéséhez. Az előadások és filmek gazdag kreativitással és művészi megközelítéssel tették emlékezetessé a versenyt. Pál Andrea magyar–történelem szakos tanár elmondta, a komplex művészeti versenyt valamikor decemberben hirdették meg vers- és prózamondás, valamint kisfilmkészítés kategóriákban. A döntőbe közel 30 fiatal került be a vármegye iskoláiból, akik kedden tudásukat és ügyességüket is összemérhették.

„A próza- és versmondó verseny már hagyománnyá vált, mert már 2016-tól megrendezzük. Idén verses filmkategóriát is hirdettünk. Be kell valljam, azt hittem, hogy több lesz erre a jelentkező, de viszonylag kevés lett. A versmondóra 30 ember nevezett be és összességében 3 kis versfilmet kaptunk” – nyilatkozta Pál Andrea, a Krúdy Gyula Gimnázium magyar–történelem szakos tanára.

Az előadói készségüket tehát szabadon választott Krúdy- vagy Váci-művek előadásával demonstrálhatták a diákok. Az előadásokat háromtagú zsűri értékelte: Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Gerliczki András irodalomtörténész, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium magyartanára, valamint Benke Márk, a Váci Mihály Társaság Ifjúsági Tagozatának alkotója. A produkciók kapcsán figyelembe vették a kreativitást, az előadás technikai és tartalmi minőségét.

„A kreativitást és természetesen a szép kiejtést is fontosnak tartjuk. A műhöz való hozzáállást is nézzük, hogy mennyire alkalmas a versmondó személyiségéhez, illetve az életkorához, hogyan illeszkedik a vers, illetve a próza. Fontos, hogy Váci Mihályra emlékezünk ebben az évben, ezért is hirdette meg közösen a Krúdy Gyula Gimnázium és a Váci Mihály Társaság ezt a versenyt” – hangsúlyozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A másik kategóriában a diákoknak kisfilmet kellett készíteniük, amelyeket szintén Krúdy Gyula vagy Váci Mihály alkotásai ihlettek. A hangsúly nem a technikai felszereltségen, hanem a kreatív megközelítésen volt, így a résztvevők akár telefonnal is rögzíthették alkotásaikat. A rendezvény részeként a nap folyamán Benke Márk: Vers-képek című kiállítását is megnyitották a gimnázium aulájában. Az esemény nemcsak a művészet iránt érdeklődő diákokat inspirálta, hanem fontos közösségi eseményként szolgált a vármegye fiataljai számára.