Képviselői sorozat: 10. választókerület: Major József – Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai

Egész aktív élete egyetlen munkahelyhez köti a 10. számú választókerület egyéni képviselőjét, Major Józsefet (Szövetségben Nyíregyházáért), aki 37 éve dolgozik a vasútnál. Az Örökösföld jelentős részét magában foglaló körzet képviselője 2019 óta tagja a közgyűlésnek.

Major József (Szövetségben Nyíregyházáért)

Major József családja Bökönyből érkezett a megyeszékhelyre, az általános iskolát a kertvárosban végezte. A Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában szerezte érettségijét és szakmáját 1986-ban. Csak a sorkatonaság miatt hagyta el a munkahelyét. A leszerelés után 1990-ben munka mellett szerzett gépésztechnikusi minősítést. 1993-ban végezte el a MÁV Gépészeti és Járműfenntartási szak, Műszaki Kocsiszolgálati tagozatát. Beosztásai csak a vállalaton belül változtak, ahol jelenleg is dolgozik.

Érdeklődött a közélet iránt

A közélethez 2014-ben került közelebb, amikor egy barátja biztatására az abban az időben kiüresedő nyíregyházi Jobbik alapszervezet újjászervezésében vett részt. Szerinte a 2018-as országgyűlési választások egyértelműen bebizonyították, hogy helyben mindenképpen összefogásra van szükség, még akkor is, ha volt, aki másként látta a helyzetet. Így ő (illetve pártja) is beálltak a Szövetségben Nyíregyházáért zászlaja alá, melynek színeiben 2019-ben egyéni mandátumot szerzett a 10. választókerületben. Úgy fogalmaz: igazából nem az lenne a lényeg, hogy kié a problémafelvetés, a javaslat, illetve azok megoldása, csak az eredmény legyen jó, minél több nyíregyházi lakos számára. Egy néhány héttel ezelőtti bejelentése alapján a Momentum soraiban találjuk, a közgyűlésben pedig a Jogi, illetve a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságban dolgozik.

Döntően Örökösföld a kerület

A 10. számú választókerület alapvetően az Örökösföldet jelenti. – Vannak olyan részek, melyek igazából a városrészhez tartoznak, de nem a kerülethez, ilyen például a Család utca, mely megosztva az 1-es és 3-as számú választókerülethez tartozik. Ettől függetlenül igyekszem segíteni ezen területek ügyeiben is, hiszen itt jár át „fél” Örökösföld, s örülünk, ha itt is megvalósul egy-két lakossági kérés, például a Penny mögötti lépcsőkorlát, vagy az 52. szám előtti fedett buszváró, illetve a Semmelweis-Család utcai körforgalomtól a bolt felé vezető kerékpárút szakaszának felújítása. Új fedett buszváró készült a Szalag utcán is. Természetesen sokat számít a nemrég elkészült két, Család utcai körforgalom, a Belső körútnál és a Szalag utcánál, valamint a korábbi, ami a Törzs utcánál készült. A lakótelepet körbevevő utakat is felújították, de bőven maradt még tennivaló – fogalmazott.

(Új aszfaltszőnyeget kapott nemrégiben a bölcsi és ovi közötti út is)

Parkolási kérdések

– Sokan keresnek meg a fogadóórámon vagy éppen telefonon fontosabb és apró-cseprő dolgokkal is, amiben tudok, segítek. Az idén a zöldfelület karbantartását kifogásolták, a sok eső miatt ugyanis ez probléma volt, ugyanazért a csapadékvíz-elvezetés kérdései is felmerülnek. Fontos feladat lenne a belső járdák, utak felújítása is. Ezekhez a városháza a 2021–27-es időszak TOP Plusz pályázat kiírásaitól remél forrásokat a megvalósításhoz. Időnként újra előtérbe kerül sajnos a hajléktalanok helyzete. Itt is jelen vannak a körzeti megbízottak a rendőrség, illetve a közterület-felügyelet részéről is, de ez nem egyszerű kérdés, mert ha itt „megoldjuk”, akkor megjelennek máshol, például a kertvárosban, ahogy az a múltkori közgyűlésben is elhangzott. A legfontosabbak talán a parkolási gondok, hiszen jelentősen megnőtt a gépkocsik száma. A Fazekas János tér 15. előtti kb. 38–40 állásos parkolóra már az engedélyek is megvannak, csak a forrás hiányzik, talán a majd érkező uniós pénzek ezen is segíthetnének, s az 1. szám elé is férne bőven. Illetve a régi COOP épület helyén is ezt szeretnék az örökösföldiek, erről szavazást is kezdeményezett korábban a város.

Térfejlesztés, fásítás

– S ha már a központi térnél tartunk, időszerű lenne az átalakítása, gondolva a parkra, járdákra, s itt is helye lenne egy olyan nyilvános WC-nek, mint amilyen több készült Sóstón, vagy a Benczúr téren, hogy a szabadban idejüket töltőknek ne kelljen folyton hazaszaladni. Kabinetvezető úr tájékoztatása alapján a már említett 2021–27-es programozási időszakban kiemelt figyelmet kap a zöld és a kék infrastruktúra fejlesztése. Az viszont öröm, hogy ott elkészült két éve a ledes világítású lámpasor.

Környezetszépítés

– Örök kérdés a fásítás, és nem csak itt. A területünkön történtek faültetések, de sajnos ezek közül jó néhány pótlásra, cserére szorul. Problémát jelent, hogy sokszor nincs egyetértés a lakók között sem. Van olyan fa, melyet valaki kivágna, mert zavarja, mások pedig ugyanazt mindenáron megtartanák. Ha pedig ültetünk, jó lenne alkalmazni azt a városszerte terjedő gyakorlatot, hogy öntözőzsákokkal együtt hozzuk a fákat, a klímaváltozás miatt. A parkok rendezéséért, virágosításáért is igyekszem eljárni, hadd lehessen ez a városrész is szép és üde. Ne csak a belváros és Sóstó jelentse Nyíregyházát! Nyitott kérdés a volt Otthon étterem sorsa, mely vállalkozó kezében van, aki rendszeresen fizeti a bérleti díjat is, de a COVID és a nehéz gazdasági körülmények átírták terveiket. Ígéretet tettek a mielőbbi nyitásra. Ha visszakerül a városhoz, lehetne hosszabb távon majd hasznosítani közösségi térként, hiszen Örökösföldön jelenleg nincs igazából ilyen.

Nincs mindig egyetértés

– Időrendben haladva még 2020-ban elkészült a „hajós” játszótér az iskola mellett, melyben szintén voltak felújítások. A lakók kérésére padok, asztalok kerültek a Lobogó és Jelvény utcákra. Megjegyzem, az ilyen fejlesztéseknél sincs mindig teljes lakossági egyetértés, mert van, aki kéri és örül neki, mások pedig látni sem akarják, hiszen odavonzza a pihenni vágyók mellett a hangoskodókat is. Volt már arra is példa, hogy amit egyik nap kiraktak, pár nap múlva visszabontották. A lakótelepet körbevevő utak után megújult a Törzs utcai kerékpárút is a Semmelweistől a Szalag utcáig.

(A Törzs utcai kerékpárút megújult a városi hálózat fontos része és segíti a lakótelep közlekedését is)

Felújítások

– 2021-ben a fiókkönyvtár felújítása mellett a 100. játszótérként ismert közösségi parkba került öntözőrendszer, de ami a kicsiket illeti, Örökösföldet is érintette a teljes óvoda- és bölcsődehálózat önkormányzati rekonstrukció-sorozata. A Törzs u. 98–106. ház mögötti utat is újraaszfaltozták, csakúgy, mint a református bölcsőde és a Kikelet ovi közötti bevezető részt. 2022-ben elkészült a Törzs utca 92–106. előtt egy új, jelen előírásoknak megfelelő játszótér is. A Fazekas János téren felújításra került a filagória melletti 10-11 db pad elavult faszerkezete.

(A városban századikként elkészült játszótér öntözőhálózatot is kapott a Szalag utca–Lobogó utca–Jelvény utca tömbbelsőben)

Mindent igyekeznek megoldani

– Természetesen tudjuk, hogy a mindenkori városi költségvetés meghatározza az egyes városrészekre költhető felújítási, fejlesztési pénzeket, de jó kapcsolatban vagyunk a városüzemeltetési céggel, és mindent igyekeznek megoldani. Nyíregyháza több tízmilliárdos költségvetéséből esetleg megoldható lenne az is, hogy választókörzetenként éves szinten 20–30 millió forint sorsáról az ott élők közvetlenül dönthessenek. Így bevonva őket a környezetük, lakókörzetük fejlesztésének lehetőségébe, valószínűleg jobban sajátjuknak éreznék a megvalósult fejlesztéseket. Idén apróbb javításokra lehetett forrás, kikerült például egy pihenőövezet tábla a Semmelweis utcáról befelé kanyarodóknak, ez is az ott lakók kérése volt. A bölcsőde előtti parkolóhoz és a buszmegállóhoz pedig nemrégiben új hulladékgyűjtők kerültek kihelyezésre.

A városrész főterének további megújítása is fontos feladat