Jubileum: az 5 éves Területvédelmi Ezred várja a tartalékosjelölteket

Októberben volt öt esztendős a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred, mely az egységes alapkiképzésekkel a Magyar Honvédség egyik kapujává vált. Vantal Zsolt ezredes szerkesztőségünknek azt mondta, egyik legfontosabb feladatuk az önkéntesek kiképzése, a helytállás a krízishelyzetekben, ugyanakkor a toborzás, valamint a Honvéd Kadét Program segítése is. Mint fogalmazott, a térségi békeidők végeztével szükséges emelni a nemzet ellenállóképességét.

2018 októberében kapott csapatzászlót és névadót a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred, melynek parancsnoksága 2019-től Nyíregyházán van, és a szomszédos megyéket érinti. Az előzmény az volt, hogy 2017-ben kezdődött a Magyar Honvédség tartalékos állományának újjászervezése, s mivel Nyíregyházán hagyománya van a katonaságnak, a Kert közből irányítják a szervezetet.

Egységes alapkiképzés

Az itteni, 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj legfontosabb feladata az, mint országszerte, a betoborzott állomány alapkiképzése, mely 8 hétig tart – nyilatkozta szerkesztőségünknek Vantal Zsolt ezredes, a MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka. – Az első 5 hét maga az alapkiképzés, ahol különböző katonai szakmai képzést, valamint fizikai felkészítést, illetve különböző fegyver-, harcászati-, szabályzati ismereteket kapnak. Az öt hét után egy adminisztrációs hét következik, amikor az orvosi és fizikai vizsgálatok történnek. És hogyha a műveleti katonai szervezetekhez akarnak továbbmenni, akkor még két hét lövész-, illetve egyéb fegyvernemi szakképzésben részesülnek.

Fontos szolgálat, több területen

A városi webportálon is több ízben beszámoltunk a nyíregyházi alapkiképzésekről, ami felkészíti a tartalékosokat arra, hogy behívhatóak legyenek, ha a szolgálatukra szükség van, például krízishelyzetekben. A COVID-világjárvány idején a fertőtlenítésben segítettek sokat, de a határvédelemben is közreműködtek, együttműködve a rendőri szervekkel, s nemzetközi gyakorlatokon is részt vettek, valamint missziós feladatokból is kivették a részüket.

Honvédelmi nevelés, programok keretében

S mint emlékezhetünk, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumot a köztársasági elnök is meglátogatta idén tavasszal. A Honvéd Kadét Program ugyanis egy másik fontos területet jelent az ezred parancsnoka szerint: a honvédelmi nevelést, melyben fontos szerepet vállal a területvédelmi ezred. A három vármegyében – Szabolcsban, Borsodban és Hajdúban – 30 középiskolában 1700-an vesznek részt a programban, melynek három szintje van: a legmagasabbat jelenti a nyíregyházi Mikecz kollégium, mely a debreceni iskola tagintézménye – ez ugyanis bentlakásos rendszerű, s ösztöndíjjal tanulnak a fiatalok.

Felelősségtudat, hazaszeretet

Vantal Zsolt szerint itt kaphatják meg azon értékeket, melyek a 2004-ben felfüggesztett sorkatonai szolgálat miatt kiveszni látszanak a mai fiatalságból. – Közösség iránt érzett felelősségtudat, hazaszeretet, nemzeti öntudat, fegyelem, precizitás, pontosság és az, hogy nem az egyén érdeke az elsődleges, hanem maga a közösség, és az abban nyújtható szerepe, felelőssége. És egyáltalán: állampolgárságra, hazafiságra nevelhet a kadét program. Ezt tudja nyújtani ez a fajta honvédelmi nevelés, s remélhetőleg katonának is jelentkeznek majd ezek a kadétok, ha eljön az idő – fogalmazott.

Nemzeti ellenállóképesség

A végső cél ugyanis ez a parancsnok szerint, ezért is jelennek meg társadalmi rendezvényeken, s próbálják megszólítani a fiatalokat, másokkal is együttműködve. Mivel 2022-től az egységes alapkiképzés a területvédelmi erőkhöz került, így az a Magyar Honvédég kapuja lett, az itt megszerzett tudással vállalhatnak tartalékos katonai szolgálatot, vagy ha komolyan gondolják, szerződéses, hivatásos katonai pályára is nyílik lehetőség. Vantal Zsolt szerint az elmúlt időszak megmutatta, a boldog békeidőszak véget ért tavaly februárban. – A szomszéd országban egy elég komoly konfliktus kezd most már gyakorlatilag állandósulni. Ezt a folyamatot figyelembe véve igenis Magyarországnak, a társadalomnak fel kell készülni arra, hogyha ilyen konfliktus alakul ki, akkor tudjon arra reagálni, ha szükséges, akkor katonai erővel, ezzel is emelve a nemzet ellenállóképességét.

A közösségért tehetünk

Az ezredes hozzátette, azzal a döntéssel, ha valaki tartalékossá vagy szerződésessé válik, tagja lesz a Magyar Honvédség nagy családjának, ahol a bajtársiasság nem frázis, és tartást is ad az egyenruha, a közösség, ahol tehetnek a hazájukért, szűkebb és tágabb környezetükért, s ez az ajánlat hölgyeknek is szól. Ezt elősegítendő a középiskola után felvételi pontokat is lehet szerezni önkéntes katonai szolgálattal.