Hiteles tájékoztatásért kapott országos elismerést dr. Fedor Rita r. alezredes, sajtószóvivő

Hiteles szóvivő tevékenységéért ismerték el dr. Fedor Rita alezredest. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a budapesti Marriott Hotelben vette át február 11-én az egyszerre szakmai és civil kitüntetést. A XVII. Szóvivő Bálon adományozott Rendészeti kommunikációért díj mögött 17 évnyi szóvivői, sajtóreferensi munka van, mellyel a díjazott igyekszik ablakot nyitni a rendőrség munkájára hitelesen, egyben közérthetően, a szakmai kereteket megtartva. 

 

Rendészeti kommunikációért díj

– Kiemelkedő és hiteles szóvivői tevékenységéért kiérdemelte a „Dr. Lasz György Rendészeti kommunikációért” díjat. Ő nem más, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője: dr. Fedor Rita rendőr alezredes – hangzott el a méltatásban.

Méltó helyszínen, a Szóvivő Bálon

Méltó keretek között lépett a mikrofon elé dr. Fedor Rita, aki a XVII. Szóvivő Bál egyik fénypontjaként vehette át az egykori kiváló rendőr, dr. Lasz György tiszteletére, gyermekei által alapított díjat. Ezt minden évben a rendészeti kommunikációban kimagasló tevékenységet végző személynek ítélik oda, a bált rendező Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete elnökének javaslatára. Az alezredes a gravírozott aranyórával és oklevéllel a kézben meghatottan köszönte meg a megtisztelő elismerést, s azt az élményt, hogy ezúttal civilben, estélyiben léphetett a budapesti Marriott Hotel színpadára. – Életemben először estélyi ruhában vehetek át egy rangos elismerést, merthogy a mi szakmai körünkben ilyenkor feszes egyenruhában kell állnunk és tisztelegnünk. S ezúton is: hazámat szolgálom – és köszönöm szépen – fogalmazott.

17 év a rendészeti kommunikációban

Ezúttal viszont a szakma tisztelgett dr. Fedor Rita előtt, aki 17. éve végzi a rendészeti kommunikáció nem mindig egyszerű munkáját. Nem előzmény nélkül, hiszen negyedszázados rendőrségi jubileumára készül, így nemcsak általános ismerete van a szervezetről, ez is segíti abban, hogy ne csak betanult szöveget ismertessen – válaszolta kérdésünkre már itthon, a bált követően. A nyíregyházi kapitányság vizsgálati osztályán dolgozva kapta a telefonhívást, hogy az akkori, jól ismert szóvivő, Fülöp Gergely mellé sajtóreferenst keresnek.

„Ablakot nyitunk a rendőrség munkájára”

– Nagy örömmel fogadtam el, hiszen egy új kihívás elé állhattam, egy olyan területen, amit még akkor kevésbé ismertem. Mondhatjuk, akkor még a fejlődési szakaszát élte a rendészeti kommunikáció, és részese lehettem ezáltal ennek a fejlődésnek. Ma már naponta vagyunk képernyőn és tájékoztatjuk a lakosságot a rendőrség híreiről, s ezáltal, azt gondolom, nagyon sokat teszünk hozzá ahhoz, hogy a rendőrséget közelebb hozzuk az állampolgárokhoz. Kicsit ablakot nyissunk a rendőrség munkájára, hogy bepillantást nyerhessenek a nézők-hallgatók, akik a mi híreinket figyelemmel követik – szólt a munka hátteréről.

Szakzsargon és közérthetőség

A szóvivő hozzátette, korábban sokszor úgy beszéltek, hogy az állampolgárok nehezen értették a szakzsargont, ma már jóval közérthetőbben fogalmaztak, megőrizve természetesen bizonyos szakkifejezéseket. S amit a nézők nem érzékelhetnek: komoly háttérmunka, adatgyűjtés, vezetőkkel történő egyeztetés előzi meg a fél-egyperces televíziós-rádiós nyilatkozatokat. S mivel a rendészeti a szervezeti kommunikáció szűk szegmense, ezért is örül a komplex díjnak, mely egyszerre szakmai és civil egyesületi, tehát a társadalom és szakma részéről is megerősítő jelzés, ami a hitelességgel érdemelhető ki.

A hitelesség az alap

– A rendészeti kommunikáció egyik alappilléréről beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy hitelesség, hiszen mi nem térhetünk el a tényektől, nem torzíthatjuk el a tényeket. Mindig úgy kell fogalmaznunk, hogy az még csak véletlenül se keltsen feltételezéseket, vélelmeket. Arról beszélünk, amit már biztosan tudunk, amit biztosan és támadhatatlanul állíthatunk. Ez a hitelesség adja a mi munkánk alapját, s azt gondolom, hogy az egész rendőrség, a rendőri munka alapját ez képezi – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

Közös eredmények gyümölcse

Dr. Fedor Rita rengeteg nehéz, tapasztalatot és élményt nyújtó helyszínre, eseményre emlékszik a közel két évtizedből, s rendkívül büszke a vármegyéjére és rendőr-főkapitányságára, valamint az itt dolgozó vezetőire, kollégáira, s azokra a közösen elért eredményekre a rend és biztonság terén, amikre országosan is felfigyelnek. Úgy véli, csak azért vehette át ezt a díjat is, mert ilyen munkatársakkal dolgozhat, és reméli, még nagyon sokáig erősítheti ezt a vármegyét.