Könyvbemutató a Hittudományi Főiskolán – Istennel a szenvedés mélyén

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmára hirdetett könyvbemutatót a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola. Arszenyij atya Istennel a szenvedés mélyén című kötetét az ortodox világ egyik legnépszerűbb spirituális írásaként emlegetik. A bemutatón jelen lesz maga a görögkatolikus metropolita, Kocsis Fülöp is.

A pécsi Sarutlan Kármelita Nővérek segítségével adták ki Arszenyij atya könyvét, melyet vallási méltóságok, és a fordító, Lacházi Aranka közreműködésével mutatnak be a nyíregyházi Hittudományi Főiskolán. A hitük miatt üldözött áldozatok, a kommunizmus áldozatainak visszaemlékezései a brezsnyevi időszakig tartanak. A szovjet rendszerben mindhiába halt meg Sztálin, továbbra sem volt egyszerű templomba menni és gyónni – fogalmaz a kötet ajánlója kapcsán Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház művésze, aki oktató a főiskolán. Lelket röptető kaland, mely – mint más hasonló irodalom – intő példa a jövő emberének.

A könyv 1998-ban jelent meg először oroszul, majd több világnyelvre is lefordították.

„Arszenyij atya, az egy felszenteléskor szerzett, kapott név. Egy művészettörténészről van szó, aki a 20. sz. elején született, és addig tanulmányozta az ikonográfiát, az ikonfestészetet, és annak történetiségét, míg egyszer csak rájött, hogy nincs más útja, mint hogy elmenjen szerzetesnek. A világi életet letette. Már a bolsevik Szovjetunióban vagyunk, amikor a vallást minden energiával üldözte a rendszer. Így került Arszenyij atya a Gulágra” – tájékoztatott Pregitzer Fruzsina.

Arszenyij atya napjaink ortodox világának egyik legnépszerűbb spirituális könyvét írta meg – olvashatjuk az ajánlót. Megrázóak a leírt átváltozások. Az oroszországi új vértanúk és lelkiatyák emlékének szentelt írásgyűjtemény az 1894 és 1975 között élt ortodox szerzetespap élettörténetét meséli el saját, illetve lelki gyermekeinek visszaemlékezései alapján. Az eredetileg művészettörténészként működő tudós férfi akkor választotta a szerzetességet és a papságot, amikor a szovjet államhatalom kegyetlenül üldözte a keresztényeket. Közülük sokan életüket adták vagy – mint Arszenyij atya is – szörnyű szenvedéseket vállaltak hitükért. A szerző mintegy húsz évet töltött a legszigorúbb büntetőtáborokban, ahol társainak vigasztalója, lelkiatyja, készséges és alázatos segítője lett. Szabadulása után visszavonultan, csendességben élt, segítette és vezette lelki gyermekeit, akik titokban látogatták.

„Ez a könyv személyes ügyem. Karácsonykor kaptam meg dr. Dobos András szemináriumi rektor atyától, és nem tudtam letenni. Nemcsak azért, mert édesapám 8 évet volt 16 évesen a Gulágon. Ő semmit nem mesélt, magamtól kezdtem keresni a forrásokat, például a Szolzsenyicintől később megjelent visszaemlékezéseket. És nemcsak azért, hogy egy újabb betekintést nyerhessek, hogy mi történt ezekben a borzalmas időkben. A szenvedésen és a borzalmakon túl olyan emberi történeteket, olyan emberi tanulságokat ír le a kötet több hiteles visszaemlékező szerint, amely számomra – röpült a lelkem – sokkal több mint fájdalom és szomorúság” – mondta ajánlójában Pregitzer Fruzsina.

A könyvbemutató február 26-án, délután fél 5-kor kezdődik a Hittudományi Főiskolán, ahová ingyenes a belépés, de a Hungarian Helpsnek adományokat gyűjtenek a közel-keleti és az afrikai üldözött keresztények és papok megsegítésére. A kötetet megtalálják a Bercsényi és a Bethlen Gábor utca sarkán működő Szent Miklós Kegytárgyboltban.