Hírösszefoglaló: bővülő kamerahálózat, Lego adomány, megemlékezés és Őszi Tárlat

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen!

Bővül a térfigyelő kamerahálózat – 16 új helyszínen erősítik a közbiztonságot

16 helyszínen összesen 32 darab új eszközzel bővül a térfigyelő kamerahálózat Nyíregyházán. A közbiztonság érdekében jövő héten kezdik telepíteni az új eszközöket, erről a legutóbbi közgyűlésen döntöttek. Lesz kamera például a kórház bejáratánál, a Malomkertben kialakított futópálya körül, illetve külső városrészeken, többek között Oroson és Nagyszálláson is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/bovul-a-terfigyelo-kamerahalozat-16-uj-helyszinen-erositik-a-kozbiztonsagot-2021-10-06

kamera.jpg

 

Városrehabilitáció – Összetett integrációs programot indított az önkormányzat

Az elmúlt évek legjelentősebb városrehabilitációs programja zajlik Nyíregyházán. Az 1,7 milliárd forintos, „Szociális városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területein” című projektben nemcsak a lakhatási körülményeket javította az önkormányzat a szegregátumokban, hanem egy összetett integrációs programot indított még 2019-ben.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/varosrehabilitacio-osszetett-integracios-programot-inditott-az-onkormanyzat-2021-10-04

varosrehab.jpg

 

Távhőnap– Idén 55 éves a távhőszolgáltatás Nyíregyházán

55 éves a távhőszolgáltatás Nyíregyházán, idén pedig már nyolcadik alkalommal rendezték meg a Távhőszolgáltatás Napját is a szabolcsi megyeszékhelyen. Ezzel egy időben délután az Erőművek Éjszakája program keretében várták a látogatókat, akik így betekintést nyerhettek az energiatermelés kulisszatitkaiba.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tavhonap-iden-55-eves-a-tavhoszolgaltatas-nyiregyhazan-2021-10-08

tavho.jpg

 

37 millió forint adomány a Legótól – Létfontosságú gépeket szerzett be a kórház

Közel 37 millió forintot adományozott a Lego cégcsoport a kórháznak. Az összegből létfontosságú orvosi eszközöket szerzett be az intézmény, két sebészeti vágókészüléket, műtőben használatos lámpát és egy ultrahang készüléket vásároltak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/37-millio-forint-adomany-a-legotol-letfontossagu-gepeket-szerzett-be-a-korhaz-2021-10-05

lego.jpg

 

A digitális oktatás nagykövete – Zsigó Zsoltot, a Bánki tanárát díjazták

Az Informatikai Vállalatok Szövetsége, a digitális gazdaságért szakmai zsűrije 2001 óta ítéli oda díjait. Idén Sárváron, a MENTA konferencián négy kategóriában adták át a Gyurós Tibor-díjakat. A kitüntetés névadója egykoron a digitális telefonközpontok fejlesztésében dolgozó szakember volt. A nyertesek között nyíregyházi pedagógust is jutalmaztak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-digitalis-oktatas-nagykovete-zsigo-zsoltot-a-banki-tanarat-dijaztak-2021-10-08

zsigo.jpg

 

Megállapodás – 3 alapképzési szakot indít a Nyíregyházi Egyetem Kisvárdán

Edző alapképzési szak, sportszervezés alapképzési szak, valamint gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak indításáról írtak alá megállapodást csütörtökön délelőtt a Nyíregyházi Egyetemen. A képzések a kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban indulhatnak el, a kooperáció célja, hogy a régió fiataljai számára biztosítsa a helyben maradás és a magas színvonalú munkavégzés lehetőségét.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megallapodas-3-alapkepzesi-szakot-indit-a-nyiregyhazi-egyetem-kisvardan-2021-10-07

nye.jpg

 

„Sose szerették egymást Haynauval…” – Koszorúzás a nemzeti gyásznapon

Damjanich János nyíregyházi szobránál emlékeztek ma a forradalom és szabadságharc mártírjaira Nyíregyházán. Az emlékműnél honvéd népdalkör énekelt, honvéd sulisok közreműködésével emlékeztek meg az aradi 13-ról és intézmények, szervezetek is koszorúztak. Dr. Ulrich Attil, alpolgármester pedig ünnepi beszédében elevenítette fel, hogy Damjanich és Haynau már a szabadságharcot megelőző években összekülönbözött és a sors fintora, hogy épp a gyűlölt osztrák írta alá a legendás honvéd vezérőrnagy halálos ítéletét.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/koszoruzassal-emlekeztek-az-aradi-vertanukra-nyiregyhazan-2021-10-06

arad.jpg

 

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – Nyíregyházán is szerveztek városi sétát

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Évente mintegy 7–8 ezer nőt diagnosztizálnak emlőrákkal Magyarországon, ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. A szűrővizsgálatok fontosságára egy városi sétával is próbálták felhívni a figyelmet Nyíregyházán, az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/oktober-a-mellrak-elleni-kuzdelem-honapja-nyiregyhazan-is-szerveztek-varosi-setat-2021-10-04

mell.jpg

 

Régi-új igazgató a színházban – Újabb öt évre Kirják Róbert lesz az ügyvezető igazgató

A következő öt évben is Kirják Róbert lesz a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, újbóli kinevezése 2027. február 10-ig tart. Az intézmény négy év alatt megduplázta a jegybevételét, egyre több a bérletes, és szakmai díjak is elismerték a teátrum, illetve a társulat munkáját. A következő öt évben továbbra is fontos lesz a munkatársak közérzetének javítása, a közönség és a szakma elégedettsége.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/regi-uj-igazgato-a-szinhazban-ujabb-ot-evre-kirjak-robert-lesz-az-ugyvezeto-igazgato-2021-10-07

kirjak.jpg

 

Nyíregyházi Állatpark – Kedvezményes belépés az Állatok Világnapján

Különleges programokkal és kedvezményes belépőjeggyel várták a kicsiket és nagyokat a Nyíregyházi Állatparkban október 4-én, az Állatok Világnapján. Volt cápaetetés, rendőrkutya-bemutató, a fehér oroszlán család látványetetése és számos program, amely keretében a kulisszák mögé is betekinthettek a látogatók.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyiregyhazi-allatpark-kedvezmenyes-belepes-az-allatok-vilagnapjan-2021-10-04

alatkert.jpg

 

Haditorna: kiderült, hogy a lányok is vonzódnak a puskákhoz!

Lövészet, kézigránát-hajítás, fegyveres váltófutás – többek között ilyen versenyszámokban kellett jeleskedniük az Országos Haditorna Verseny résztvevőinek. A Honvédelmi Minisztérium által indított, honvédelmet népszerűsítő versenynek ma tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei döntőjét. Huszonhárom iskola 4 fős csapata mérte össze a tudását a Sóstói Múzeumfaluban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/haditorna-kiderult-hogy-a-lanyok-is-vonzodnak-a-puskakhoz-2021-10-08

hadi.jpg

 

Pilinszky 100: a Kossuth-díjas költő születésének 100. évfordulóján rendeztek konferenciát

A Móricz Zsigmond könyvtár, a Nyíregyházi Egyetem és a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület szervezte Pilinszky János Kossuth-díjas költő születésének 100. esztendejében az „és lát az isten égő mennyeket” címmel tudományos konferenciát neves irodalomtörténészek részvételével. Az esemény záróakkordja a Pilinszky János és Velem című dokumentumfilm vetítése lesz.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/pilinszky-100-a-kossuth-dijas-kolto-szuletesenek-100.-evfordulojan-rendeztek-konferenciat-2021-10-08

pili.jpg

 

Megnyílt az Őszi Tárlat a Váci Mihály Kulturális Központ első emeletén

38 alkotást mutat be idén az Őszi Tárlat. A kiállítás hagyománya egészen 1955-ig nyúlik vissza, évről évre itt ismerheti meg a megye művészeit a nagyközönség. A tárlat megnyitóján a város díját Székhelyi Edith festő, a megye elismerését Sirpa Hannele Ihanus szobrászművész kapta.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megnyilt-az-oszi-tarlat-a-vaci-mihaly-kulturalis-kozpont-elso-emeleten-2021-10-08

oszi tarlat.jpg

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja – A nyíregyházi intézmények is csatlakoztak a programokhoz

Nyíregyháza is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, mind a Jósa András Múzeum, mind a Sóstói Múzeumfalu is különböző programokkal készül a következő hetekre. A fesztivál idén arra próbál rávilágítani, hogy ezek a kulturális intézmények milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jólléthez. Az őszi szünetben hét közben a gyerekeknek biztosítanak hasznos időtöltést, hétvégén pedig családi programokat szerveznek Nyíregyházán.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/muzeumok-oszi-fesztivalja-a-nyiregyhazi-intezmenyek-is-csatlakoztak-a-programokhoz-2021-10-08

muzeum.jpg