Október a mellrák elleni küzdelem hónapja – Nyíregyházán is szerveztek városi sétát

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Évente mintegy 7–8 ezer nőt diagnosztizálnak emlőrákkal Magyarországon, ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében. A szűrővizsgálatok fontosságára egy városi sétával is próbálták felhívni a figyelmet Nyíregyházán, az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében.

 

A Jósa András Oktatókórháztól indult útjára a figyelemfelhívó városi séta. „Együtt lépünk, együtt élünk.” – ez volt a jelmondata a péntek délutáni felhívásnak a mellrák elleni világnap alkalmából Nyíregyházán. Először még 2002-ben, a fővárosban szerveztek ehhez hasonló kezdeményezést, a lánchídi séta nevű program azóta már hagyománynak számít. A Nyíregyházi Járásban működő Egészségfejlesztési Iroda harmadik alkalommal szeretné a sétával felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos az időben és rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat. A rendezvény fővédnöke dr. Szondi Zita volt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, aki köszöntőjében kiemelte, nagy szerepe van az otthoni emlővizsgálatnak is, a prevenció két fontos lépése az önvizsgálat és a mammográfia. A nyíregyházi Egészségfejlesztési Irodához több szervezet is csatlakozott, a városi sétán képviselte magát többek között a Magyar Rákellenes Liga, a Nyíregyházi Mályvavirág Pont, a Nyíregyházi Leány- és Nőegylet Egyesület, illetve az Egymásért-Családok Egyesülete is.

Értesítik a nőket

A mellrák a nők körében az egyik vezető daganatos megbetegedés. A megelőzés elengedhetetlen része a szűrővizsgálat. Magyarországon a 45 és 65 év közötti nők névre szóló értesítést kapnak a rákszűrés esedékességéről, az ajánlások szerint ennek a korosztálynak kétévenként indokolt a vizsgálat. Az elmúlt évek tapasztalata viszont azt mutatja, ma már egyre fiatalabb nőket érint a betegség, az viszont bizonyított tény, hogy minél előbb felfedezik, annál jobban kezelhető és gyógyítható.

Rendszeres szűrővizsgálat

A szakmai szervezetek ajánlása szerint 20 éves kortól havi szinten lenne szükség az otthoni önvizsgálatra és legalább háromévente az emlők orvosi vizsgálatára, 40 év fölött pedig évente. A mammográfia 30 és 45 éves kor között háromévente ajánlott, 45 és 65 év között kétévente, 50 éves kor fölött pedig évente ajánlatos. Fontos kiemelni, hogy ezek az ajánlások az átlagos kockázati csoportba tartozó, tünetmentes pácienseknek szólnak. Október minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja, egyes felmérések szerint évente 7–8 ezer esetet diagnosztizálnak, de évente 150–200 férfi is szembenéz a betegséggel. A mellrák esetében a genetikai kockázat igen nagynak számít, életkor tekintetében leggyakrabban 50 év felett jelentkezik.

Gyakori betegség

A kockázati tényezők között számtalan dolog szerepel, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a hormonális fogamzásgátlók használata. Magyarországon a nők körében a második helyen áll a daganatos megbetegedések sorában az emlőrák. A betegség túlélésének esélye nagymértékben függ attól, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják, ezért is próbálják október hónapban a szűrővizsgálatok fontosságára felhívni a nők figyelmét.