Haditorna: kiderült, hogy a lányok is vonzódnak a puskákhoz!
Fotó: Szarka Lajos

Lövészet, kézigránát-hajítás, fegyveres váltófutás – többek között ilyen versenyszámokban kellett jeleskedniük az Országos Haditorna Verseny résztvevőinek. A Honvédelmi Minisztérium által indított, honvédelmet népszerűsítő versenynek ma tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei döntőjét. Huszonhárom iskola 4 fős csapata mérte össze a tudását a Sóstói Múzeumfaluban.

Airsoft puskával lőtt egy krúdys diáklány, és jobban teljesített, mint a fiúk a csapatában.

– Ha tüzel és fölé megy, akkor egy kicsit lentebb kell vinni a csövét… – így segített neki egy jelenlévő hivatásos katona.

Tóth Nikoletta Panna másodszor vett részt az Országos Haditorna Verseny megyei megmérettetésén és nagyon élvezte a lövészetet.

– Harmadik alkalommal lőttem, hogyha elmagyarázzák és segítőkészek az úriemberek, akkor már tapasztaltabbak tudunk lenni és elég kényelmes lőni… – mondta nevetve Panna.

A fegyverek egy másik helyszínen is elbűvölték a lányokat.

– Egy lézerpuska van a kezemben, körülbelül háromszor lőttem vele. Ilyen három kiló lehet és nagyon pontos… – mesélte el Lukács Flóra, aki azt mondta, egész nap képes lenne célba lőni.

A lövészet mellett kézigránátdobásban, tájékozódási versenyszámban és fegyveres váltófutásban is összemérték a tudásukat a csapatok. A Dankó Pista Nevelő-Oktató Központ csapatát a tornatanáruk kísérte el, aki azt mondta, nem bánták meg, hogy jelentkeztek a haditornára.

– Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos rendezvény a fiatalok számára. A gyerekek nagyon élvezik. Szinte mindent kipróbálhatnak, amivel a honvédségben találkozni lehet. Eddig mi még csak 3 versenyszámot teljesítettünk, a kedvencünk eddig ez az akadálypálya volt, mivel ez ötvözi a szórakozást és a fizikai terhelést – fogalmazott Varga Gyula testnevelő tanár.

23 csapat, nyolc helyszín

Összesen 23 csapat mérte össze tudását az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjén. 8 különböző helyszín várta a résztvevőket. A gyakorlati feladatok mellett elméleti tudásukról is számot kellett adni a csapatoknak, volt honvédelmi totó és egészségügyi foglalkozás is.

– A Honvédelmi Minisztérium minden évben kiírja a versenyt. Elsődleges célunk a magyar honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelmi nevelés, a sport, az egészséges életmód népszerűsítése lenne. Gyakorlatilag a megyei győztes csapatok jogosultságot szereznek az Országos Haditorna Versenyen való megmérettetésre – nyilatkozta Kertész József százados.  

Irány az országos verseny!

A megyei döntőn legsikeresebb csapatok lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek az országos döntőben. Ez a megmérettetés ráadásul már nemzetközi lesz, mert külföldi kadétok is meghívást kapnak majd a versenyre.

Kapcsolódó galéria

Haditorna a múzeumfaluban