Városrehabilitáció – Összetett integrációs programot indított az önkormányzat
Fotó: Szarka Lajos

Az elmúlt évek legjelentősebb városrehabilitációs programja zajlik Nyíregyházán. Az 1,7 milliárd forintos, „Szociális városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területein” című projektben nemcsak a lakhatási körülményeket javította az önkormányzat a szegregátumokban, hanem egy összetett integrációs programot indított még 2019-ben.

A Huszártelepen, egy felújított épületben van ezentúl a gyermekjóléti központ egyik alközpontja, ezt a napokban vehették birtokba, így ezentúl ott működnek, ahol szükség van rá, a családok közvetlen közelében. Többek között ez is része a nagyszabású városrehabilitációs programnak. A város 2017-ben nyújtott be pályázatot, szerették volna jobbá, korszerűbbé és egészségesebbé tenni a lakhatást a szegregátumokban. Bár ez egy fontos alapfeltétel, de önmagában nem old meg mindent, éppen ezért egy komplex integrációs programra volt szükség.

Komplex projekt

Az önkormányzatnak ezt 2019-ben sikerült is elindítani.

„Magában foglalja a szegregátumban élők közösségfejlesztését is, ha van közösség, akkor a közösség tud integrálódni. Megvannak azok a területek, azok a célkitűzések, összesen 7, amely mentén dolgozunk. Nagyon fontos a gyermekek felzárkóztatása, az iskolából való kimaradás és lemaradás megelőzése, akinek hátránya van, annak a kezelése, de említhetném a munka világába történő visszaintegrálódást, ehhez képzéseket indítottunk és képzési támogatást adtunk azért, hogy ne az legyen az akadálya, hogy miből élek meg, ha én tanfolyamra járok napközben és nem tudok alkalmi munkát vállalni emiatt” – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Ezeken túl van még közbiztonsági program, a koronavírus-járvány pedig még egy nagyon fontos területre hívta fel a figyelmet, az egészségügy általános helyzetére.

Összefogás

A nyíregyházi önkormányzat aktívan tartja a kapcsolatot a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, az egyeztetések során megvitatják a problémákat és megoldásokat próbálnak keresni. Ahogy az alpolgármester fogalmazott, ez sokszor vitával jár, de a kommunikációnak köszönhetően tudnak partnerségre lépni.

Nagyszabású program

Ilyen nagy volumenű városrehabilitációs program szegregátumok területén korábban soha nem volt még Nyíregyházán. A program 1,7 milliárd forintból gazdálkodik és több ezer embert értek el vele és segítették mindennapi életüket.

„Van az úgynevezett soft-os program, a Közösen a kiútért program, az hozzávetőlegesen 700 millió forintból gazdálkodott, ez volt az a 7 társadalmi cél, amit meghatároztunk és ezt 12 civil szervezet valósítja meg, nem az önkormányzat. Ők közbeszerzési pályázaton meghirdetve nyerték el azt a lehetőséget, hogy például a közbiztonságot javító programot ki végzi, vagy a képzési programot. A 80 ezer forintos havi képzési támogatást az önkormányzat adta, de ebből a forrásból. Ahányan ezen a programon részt vettek, több tucat ember, ők több hónapig kapták a képzési támogatást, azért, mert a tanfolyamon részt vettek és a végén festő vagy éppen valamilyen szakmával rendelkeznek” – nyilatkozta az alpolgármester.

Keleti lakótelep

Az egyik legnagyobb, szemmel látható változás, ami a szegregátumokat érinti, az a Keleti lakótelepen történt. Miután az itt élők elköltöztek a felújított, összkomfortos, modern huszártelepi szociális bérlakásokba. Itt korábban vállalhatatlan körülmények voltak, a házakban nem volt például vezetékes ivóvíz, nem volt megoldva a szennyvízelvezetés sem, műszakilag olyan állapotban voltak, hogy már nem lett volna érdemes felújítani és közművesíteni. A „Szociális városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területein” című projekt úgymond katalizátora volt a Keleti lakótelepen végzett munkálatoknak, az elmúlt 8-10 évben folyamatosan csökkent itt a lakosságszám. Ők a szociális lakásrendszerben kaptak új lehetőséget a Huszártelepen, a nyíregyházi önkormányzat segítségével.

Kapcsolódó galéria

Szociális városrehabilitáció szegregált területein nyitórendezvény