Megállapodás – 3 alapképzési szakot indít a Nyíregyházi Egyetem Kisvárdán

Edző alapképzési szak, sportszervezés alapképzési szak, valamint gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak indításáról írtak alá megállapodást csütörtökön délelőtt a Nyíregyházi Egyetemen. A képzések a kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban indulhatnak el, a kooperáció célja, hogy a régió fiataljai számára biztosítsa a helyben maradás és a magas színvonalú munkavégzés lehetőségét.

 

Kisvárdán a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozásával azoknak az állampolgároknak is lehetőséget biztosítanak a felsőoktatásban való részvételre, akik az ország hátrányos helyzetű régióiban élnek, és településük közelében nem található felsőoktatási intézmény. A csütörtöki megállapodást aláírók a jövőben együttműködnek a felsőoktatás területén annak érdekében, hogy a térség gazdaságfejlesztéséhez szükséges magasan képzett munkaerő rendelkezésre álljon.

Nagy mérföldkő ez a Nyíregyházi Egyetem életében, Mátészalka után Kisvárdán is közösségi képzőhelyet szeretnénk létrehozni. A mai megállapodást a kisvárdai önkormányzattal és a Kisvárdai Intézményműködtető Nonprofit Kft.-vel kötjük, melynek célja, hogy a térségben a magasan képzett szakembereket helyben tudjuk biztosítani. Az egyetem vállalja, hogy 3 alapszakon, edző alapképzési szak, sportszervezés alapképzési szak, valamint gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon képzést indít, ehhez mi biztosítjuk az oktatói állományt, a könyvtárhasználatot, a tananyagot és mindenfajta együttműködés kapcsán, akár kutatások, pályázatok kapcsán is a jövőben együtt tudunk működni” – mondta el Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A munkaerő képzése, átképzése és továbbképzése területén a felek együttműködnek a munkaerőigények feltérképezésében, a munkaerő mobilitásának javításában, amely Kisvárda gazdasági életére is hatással lehet.

Ez egy nagyon fontos lehetőség a város számára, egyrészt Kisvárda egy olyan diákváros, ahol 7 ezer diák tanul egyetemi szintig, a másik pedig, hogy akkora vonzáskörzetünk van, mint egy megyeszékhelynek. A város számára a legfontosabb, hogy a fiatalok itt maradjanak Kisvárdán, ehhez pedig minden feltételt meg kell teremtenünk, minden területen.”

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere hozzátette, mind a három alapszak, amely elindul, hatással van a város életére, mivel nagyon komoly cégek vannak Kisvárdán, ezért a gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak is kiemelten fontos, a másik kettő pedig azért jelentős, mert az infrastruktúra, a sportlétesítmények üzemeltetéséhez hosszú távon kell szakembereket képezni a településen.