Bővül a térfigyelő kamerahálózat – 16 új helyszínen erősítik a közbiztonságot

16 helyszínen összesen 32 darab új eszközzel bővül a térfigyelő kamerahálózat Nyíregyházán. A közbiztonság érdekében jövő héten kezdik telepíteni az új eszközöket, erről a legutóbbi közgyűlésen döntöttek. Lesz kamera például a kórház bejáratánál, a Malomkertben kialakított futópálya körül, illetve külső városrészeken, többek között Oroson és Nagyszálláson is.

Hamarosan a Jósa András Oktatókórház bejáratánál is működnek majd térfigyelő kamerák. A nagy forgalom, illetve a zebra is szerepet játszott abban, hogy ide is felszerelnek kettő darabot. A jelenleg 221 eszközből álló hálózat elsősorban a prevenciót segíti, de balesetek rekonstruálásánál vagy az illegális hulladéklerakók felszámolásában is nagy szerepe van. Legutóbb például a májusi örökösföldi pénzszállító rablásának ügyében kérték a Közterület-felügyelet felvételeit.

Új helyszínek

A legutóbbi közgyűlésen döntöttek arról, hogy a térfigyelő kamerahálózat 32 eszközzel bővül, összesen 16 helyszínen.

„Az egyik helyszín az itt lesz, ahol állunk a kórház előtt, egy kamera a zebrát, egy másik a járdát és a gombasort fogja figyelni, illetve a mögöttünk lévő tömbbelsőben nemrég megépített kondiparkot és játszóteret fogja figyelni még kamera, itt sok probléma szokott lenni éjszakánként. Ezen kívül lesznek olyan pontokon is kamerák, ahol korábban nem voltak, külső városrészeken, például Oroson, Borbányán, Nagyszálláson és Kistelekiszőlőben, valamint Butykán és Rozsrétszőlőben. Olyan helyeket nézünk meg, ahol nagy a forgalom, például Sóstón, az állatpark előtt a nagy parkolót figyeli majd kamera” – mondta Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

Ezen kívül a belváros néhány forgalmas helyszínén helyeznek el kamerákat, az eszközök felszerelése jövő héten kezdődik. Jogszabály szerint minden városban a Közterület-felügyelet javaslatára, az önkormányzat telepíthet kamerákat, de sokszor a lakosság is jelzi a hatóság felé, hogy hova szeretnének, utóbbi kérésnek eleget téve telepítenek kamerát például a Szántó Kovács János utcai új kondiparknál.

Több mint 250 kamera

„Jelenleg 221 darab térfigyelő kamera üzemel a városban, nagyon sok ponton van kamera, főleg a forgalmas területeken, játszótereket figyelünk, új beruházások közelében a területeket, illetve Nyírszőlősön is van. Ezeknek a képei futnak be a Közterület-felügyelet központjába, ahol ezeket 24 órás szolgálat keretében figyelik, értékelik és ha kell, akkor eljárást kezdeményeznek, értesítik a tevékenységirányító központot, vagy ha kell, a rendőrség számára felvételeket mentenek ki és adnak át” – tette hozzá Bodrogi László.

Az első kamerákat még 2002-2003 körül telepítették, első körben az állomás környékén. Az újabb bővítésnek köszönhetően hamarosan már a 250-et is meghaladja a térfigyelő eszközök száma.