A digitális oktatás nagykövete – Zsigó Zsoltot, a Bánki tanárát díjazták
Fotó: Pedagógiai Folyóiratok

Az Informatikai Vállalatok Szövetsége, a digitális gazdaságért szakmai zsűrije 2001 óta ítéli oda díjait. Idén Sárváron, a MENTA konferencián négy kategóriában adták át a Gyurós Tibor-díjakat. A kitüntetés névadója egykoron a digitális telefonközpontok fejlesztésében dolgozó szakember volt. A nyertesek között nyíregyházi pedagógust is jutalmaztak.

Az év innovációja, az év menedzsere, az év digitalizációs projektje mellett díjazták az év digitális oktatás nagykövetét is. A nyertes Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanára. Harminc éve dolgozik jelenlegi munkahelyén matematika–fizika–informatika szakos tanárként, több évtizedes tevékenysége révén a Bánki Donát Műszaki Technikum az ifjúsági innováció és műszaki fejlesztés egyik fontos bázisává válhatott Magyarország keleti régiójában. Munkamódszerének három pillérét a személyre szabott tehetséggondozás, az általános iskolai mentorprogram, illetve a fiatalok vállalkozóvá válásának segítése jelenti. Ez utóbbi területen ad segítséget a technikum általa életre keltett HUB-ja. Az a csatlakozási pont, ahol a diák ötlete találkozhat a piaci szereplőkkel, támogató programokkal, akár startup ötletversenyekkel. Zsigó Zsolt sikerei 1999-ben indultak a Sulinet programmal, ahol elkezdődött a hazai digitális tananyagfejlesztés. De már régóta messze-messze jár ettől az úttól.

„Én sokat olvasok. Szakoldalakat, website-okat, és egy csomó szakmai csoportnak is a tagja vagyok. Amíg nem jött ezzel az utazással kapcsolatos korlátozás, addig sokat utaztunk. Amikor az ember részt vesz egy hatalmas világkiállításon, pl. Rómában a Maker Faire Rome-on, akkor olyan inspirációkat kap, olyan ötletmorzsákat szedhet össze, amikről tudjuk, hogy ezek már tényleg trendi UpToDate ötletek. Vagy azt látjuk, hogy milyen irányba érdemes továbbmennünk. Ennek egy másik íve, amikor Taiwanon jártunk, láttuk, hogy ott mennyivel másképp gondolkodnak, mint Rómában. Az olaszoknak a dizájnnal kapcsolatos munkáit mindenki ismeri, Taiwanon pedig inkább a technológiának a magas szintű alkalmazását látjuk, és ebből a kettőből jöhetne össze egy újszerű dolog” – nyilatkozta a Gyurós Tibor-díjas oktató, Zsigó Zsolt.

A Bánki Robot Team és a Bánki HUB mint középiskolai innovációs ökoszisztéma mellett, megépült az intézményesített Digitális Alkotóműhely a Szakképzési Centrum udvarán. Dolga és lehetősége is van ott tehetséges diákjaival kiscsoportos, személyre szabott munkára.

Ő az, aki nem elzárja az óra elején diákjai telefonjait, hanem előkészítteti, hiszen a mobilt mérésekre használhatják. Sokáig együtt tanulta tanítványaival ezt a maker világot, de a fiatal generáció hamar kinőtt ebből a körből.

„Én fontosnak tartom, hogy a diákok mindig legyenek okosabbak, mint a tanárok, és az esetek többségében szerencsére ez így van. Van olyan volt tanítványom, aki az Egyesült Államokban vezető fejlesztő a Szilícium-völgyben, most átigazolt egy másik amerikai űripari céghez. Vannak olyanok, akik nagy cégek tulajdonosai, vannak, akik startupok vezetői, és van nagyon sok olyan volt diákom is, aki maradt a termelésben, de a hétköznapi problémákra adott ötleteivel megújítja akár a gyártási folyamatot is” – büszkélkedett Zsigó Zsolt, a Bánki iskola tanára.

Zsigó tanár úr álma, hogy a Bánki HUB úgy működjön, mint egy startup kis keltető. Úgy véli, hogy a szakképzésnek ebben kell élen járnia, csomó újításnak, fejlesztésnek innen kell kikerülni, hiszen a mérnöki gondolkodás része a hétköznapjaiknak.