„Sose szerették egymást Haynauval…” – Koszorúzás a nemzeti gyásznapon
Fotó: Szarka Lajos

Damjanich János nyíregyházi szobránál emlékeztek ma a forradalom és szabadságharc mártírjaira Nyíregyházán. Az emlékműnél honvéd népdalkör énekelt, honvéd sulisok közreműködésével emlékeztek meg az aradi 13-ról és intézmények, szervezetek is koszorúztak. Dr. Ulrich Attil, alpolgármester pedig ünnepi beszédében elevenítette fel, hogy Damjanich és Haynau már a szabadságharcot megelőző években összekülönbözött és a sors fintora, hogy épp a gyűlölt osztrák írta alá a legendás honvéd vezérőrnagy halálos ítéletét.    

Tárogató hangja csendült fel szerda délután a Tompa Mihály utcán álló Damjanich szobornál. Így kezdődött el a forradalom és szabadságharc mártírjaira való megemlékezés Nyíregyházán. Nagy Csaba honvéd nótákat fújt.

„A hősi halottakért imádkozzunk!”

A történelmi egyházak képviselői ökumenikus megemlékezést tartottak, amely során az elhunyt hősökért imádkoztak.

„Bús a német, mert a Lajtán hetek óta áthallik a Kossuth-nóta!”

A Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubjának Honvéd népdalköre korabeli nótákat adott elő.

„…most annak az embernek a szobra előtt állok, aki egy szerb határőr családban született és életében is ismerte Haynau táborszernagyot…”

Ünnepi beszédet dr. Ulrich Attila mondott, aki a mártírok emberi nagyságát emelte ki. Arról is beszélt, hogy hősöket csak az ember képes alkotni. Az 1849. október 6-án akasztással kivégzett Damjanich János szobra előtt hangsúlyozta, a honvéd vezérőrnagy szerb származású volt, aki magyarul is a katonáitól tanult meg, ám magát mindvégig magyarnak tartotta. Az összmagyarság tudatában így magyar hőssé vált. Az alpolgármester hozzáfűzte, Damjanich évekkel a szabadságharc előtt összekülönbözött azzal a Haynauval, aki aláírta a halálos ítéletét.

„Haynauval való összekülönböztetése nyomán került Oroszországba és majd vissza Magyarországra és ő volt az a tábornok, aki soha nem vesztett csatát. 13 csatát vívott csak a szabadságharcban és mindegyikből győzteséként került ki. Egy szó, mint száz csak az emberek képesek arra, hogy nem a saját nemzetük kötelékébe tartozó embereket saját hősükként kezeljék” – szögezte le dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.  

Az ünnepi beszéd után különböző szervezetek, intézmények képviselői helyezték el a Damjanich-szobornál az emlékezés virágait. A Vitéz Mikecz Kalmán Honvéd Kollégium kadétjai pedig egy-egy szál fekete szalaggal díszített rózsát helyeztek el a szobor körül álló kopjafáknál, miközben elhangzott az aradi 13-ak neve. Végül a Móricz Zsigmond Általános Iskola negyedikes tanulói honvéd csákókkal díszítették fel a kopjafákat.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés az aradi vértanúkra 2021