Távhőnap – Idén 55 éves a távhőszolgáltatás Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

55 éves a távhőszolgáltatás Nyíregyházán, idén pedig már nyolcadik alkalommal rendezték meg a Távhőszolgáltatás Napját is a szabolcsi megyeszékhelyen. Ezzel egy időben délután az Erőművek Éjszakája program keretében várták a látogatókat, akik így betekintést nyerhettek az energiatermelés kulisszatitkaiba.

Az országos rendezvénysorozatot azzal a céllal indították el, hogy a felhasználók és a nem távfűtéses lakásban élők is megismerhessék a távhőszolgáltatást. A Távhőnap mellett a Nyírtávhő Kft. ebben az évben ünnepli a nyíregyházi távfűtési rendszer üzembe helyezésének 55. évfordulóját is.

„Dupla ünnep a mai, hiszen ma tartjuk a Távhőszolgáltatás Napját, már nyolcadik alkalommal. Egy kicsit közelebb szeretnénk kerülni a fogyasztókhoz különböző programokkal, a másik pedig ehhez kapcsolódóan az, hogy 55 éve, 1966 októberében indult a távhőszolgáltatás Nyíregyházán, az akkori technikának megfelelően az Északi körúton mintegy ezer lakásban. Ezt követően kialakult 1986-ra a mai fejlettség, vagyis a mintegy 16 ezer lakás fűtése” – mondta Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

A rendszer és a szolgáltatás az elmúlt években is sokat fejlődött, valamint új fogyasztókkal is bővült – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Így a 16 ezer lakás mellett mára mintegy ezer intézményt is fűt a Nyírtávhő. A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után idén már ismét várja látogatóit az Erőművek Éjszakája, mely az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye. Az erőművek és a fűtőművek ezúttal országszerte 35 helyszínen nyíltak meg a látogatók előtt, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel vártak.

„A nyíregyházi erőmű kapuit is megnyitjuk ma, ezt legelőször 2019-ben tettük meg, de tavaly ez elmaradt. A lehetőséget nagy érdeklődés fogadta, már betelt minden hely, 14 órától 21.30-ig fogadjuk a látogatókat, bemutatjuk a régi, hagyományos erőművet, és a legmodernebb gázturbinás erőművet is. Remélem, hogy mindenki elégedetten tud majd távozni” – tette hozzá Gurszki László, a Veolia Energia Magyarország Zrt. regionális igazgatója.

Az elmúlt évtizedben történtek a legjelentősebb fejlesztések a nyíregyházi távhőszolgáltatás rendszerében, melyre mintegy 2 milliárd forintot költöttek pályázati és saját forrásból. Ezen túl Nyíregyháza önkormányzatának is jelentős feladat az energiahatékonyság megteremtése, melynek alapja a lakosság szemléletformálása – erről már Jászai Menyhért alpolgármester beszélt televíziónknak.

„Ezen túl a város két dolgot tehet, az egyik, amelynek mentén a projektekben hangsúlyt kapnak az energetikai korszerűsítések, az, hogy minél kevesebb energiát használjunk fel, amit pedig felhasználunk, az minél hatékonyabban hasznosuljon. Nyíregyházán ezen a téren is nagyon szép eredményeket értünk el, de ugyanígy a tömegközlekedés fejlesztésében is, a kevesebb káros anyagot kibocsátó buszok beszerzésével.”

Jászai Menyhért hozzátette, az energiahatékonysági fejlesztésekben a Nyírtávhőnek is fontos szerepe van, éppen ezért hajtották végre az elmúlt években többek között a távhővezetékek cseréje mellett az okosmérők bevezetését, valamint a hőközpontok fejlesztését is, így zavartalanul láthatja el a 16 ezer lakossági és ezer üzleti felhasználó melegvíz-, illetve fűtésszolgáltatását a Nyírtávhő.

Kapcsolódó galéria

Nyírtávhő Nap 2021